שתף קטע נבחר

צירוף טורקיה לאיחוד האירופי - לא לפני 2014

דווקא בעיצומו של משבר שמעיב על עתידה של אירופה חשפה נציבות האיחוד את "מפת הדרכים" לצירוף טורקיה לשורותיה, והצהירה על מחוייבותה למהלך ההיסטורי. המו"מ צפוי להתחיל באוקטובר אבל עד אז צריכות כל 25 המדינות לאשר את המסמך. נוכח ההתנגדות שמעוררת הסוגיה במערב היבשת, החלום הטורקי נראה רחוק מתמיד

מסיבת העיתונאים שכונסה היום (יום ד') בבריסל כדי להציג את "מפת הדרכים" לצירוף טורקיה לאיחוד האירופי נפתחה אחרי איחור של שעתיים. זה סימל אולי יותר מכל את הלכי הרוח באירופה בסוגיה שעל הפרק: האיחוד הוא שרוצה את טורקיה בשורותיו; אירופה עדיין מתלבטת.

 

נציבות האיחוד חשפה היום את תוכנית המשא ומתן שבסופו תצורף טורקיה כחברה באיחוד, והביעה תמיכה במהלך ההיסטורי. ואולם עננת הספק ממשיכה לרחף מעל התרחבות נוספת של האיחוד מזרחה. משבר החוקה ומשבר התקציב מאיימים לנפץ את חלומותיה של טורקיה על הנפת הדגל הכחול של האיחוד לצד דגלה האדום.

 

המסמך מציין בפירוש כי מטרת שני הצדדים היא צירופה של טורקיה לאיחוד, אולם מדגיש כי "המשא ומתן יבוסס על הישיגיה של טורקיה, והקצב ייקבע על פי התקדמות עמידתה בקריטריונים ותנאי הסף של החברות". 

 

המועד לתחילת המשא ומתן נקבע עוד אשתקד - ה-3 באוקטובר. עד תאריך זה צריכות כל 25 חברות האיחוד לאשרר את "מפת הדרכים" האמורה. עם זאת, פרשנים הביעו ספק שהדבר אפשרי, נוכח ההתנגדות הרבה לצירוף טורקיה במדינות כמו צרפת והולנד, ונוכח האפשרות שלאחר הבחירות בגרמניה תתנגד הממשלה החדשה בראשות הנוצרים-דמוקרטים למהלך.

 

נציב ההתרחבות של האיחוד, אולי רהן, אמר כי התנאים לצירוף טורקיה הם "נוקשים". הוא הדגיש במיוחד את סוגיית נירמול היחסים עם קפריסין וארמניה. מומחים הצביעו גם על תנאי סף קשים אחרים בתחומי הכלכלה, הדמוקרטיזיציה, זכויות האדם, השיוויון החברתי. מכשול נוסף צפוי להיות המאבק הקשוח של טורקיה במחתרת הכורדית, שספג גינויים מאירופה. 

 

אבל גם אם יחל המשא ומתן במועד המתוכנן, וגם אם יתקדם בהצלחה, המסמך קובע כי טורקיה תוכל להיות חברה באיחוד לא לפני 2014 - אחרי שמדינות האיחוד יגבשו את תוכנית התקציב הבאה שלהם. בהתחשב בעובדה שרק לפני שבועיים התפוצץ כינוס שדן בתקציב לשנים 2007-1013, השאיפות הטורקיות נראות בשלב זה רחוקות למדי.

 

"אנו מחוייבים לצירוף טורקיה"

 

רהן, שאיחר למסיבת העיתונאים, סיפר לקהל שלפני שהוסכם על נוסח התוכנית "היה לנו דיון ארוך, וכחני ומאוד פוליטי". הוא סיפר גם שהיו נציבים שביקשו שהתוכנית תכלול אפשרות לקבלתה של טורקיה לאיחוד כ"שותפה מועדפת" ולא כחברה מלאה - אך היוזמה לא הושמטה לבסוף מהנוסח הסופי.

 

"האיחוד האירופי מחוייב לצירופה של טורקיה... אנו נעמוד במילה שלנו", אמר רהן. "אירופה צריכה טורקיה שתהיה דמוקרטית ויציבה. זהו אינטרס אסטרטגי שלנו".

 

אבל הוויכוח עליו דיבר רהן משקף את המחלוקות הקשות באירופה בסוגיית צירוף טורקיה. בעוד שרוב ממשלות האיחוד מצהירות על רצונן בצירוף טורקיה, הציבור במדינות כמו צרפת, הולנד ובריטניה חושש. הם חוששים מאיסלמיזציה של אירופה, שכבר היום מוצפת במהגרים מוסלמים, מהצפתה בעובדים זולים, מבריחת משקיעים לטורקיה ומהגבול האירופי החדש שישורטט אז באזור איראן ועיראק, מה שעלול להקל על טרוריסטים את דרכם לפאריז ולאמסטרדם.

 

ואכן רהן אמר שהוא מצפה שנושא צירוף טורקיה לאיחוד יעורר ויכוח סוער באירופה, ושההתלבטות בין חברות מלאה ובין מעמד מופחת יעלה בוודאי על סדר היום בשנים הקרובות.

 

אירופה מתלבטת

 

בריטניה למשל, שנוטלת את הנהגת האיחוד ביום שישי, תומכת בצירוף טורקיה. בין השאר אומרת הממשלה הבריטית כי מהלך כזה לא רק שיועיל לאירופה ולטורקיה, אלא גם יעודד מדינות נוספות לאמץ את המודל הטורקי של מדינה מוסלמית חילונית ומתונה.

 

לעומת זאת, בגרמניה סוגיית הצירוף צפויה לספוג תפנית של 180 מעלות. הממשלה הנוכחית של הקנצלר שרודר היא תומכת נחושה של המהלך אולם כל הפרשנים צופים שהיא לא תשרוד את הסתיו הבא. שרודר דוחף בימים אלה לעריכת בחירות מוקדמות בספטמבר, והסקרים מורים שהוא הולך לקראת הפסד. אנגלה מרקל, מנהיגת הנוצרים-דמוקרטים צפויה לנצח בבחירות והיא הצהירה בעבר כי אינה תומכת במהלך.

 

גם הממשלה הנוכחית בצרפת תומכת בצירוף אולם ההערכות הן שהנשיא שיראק יסיים את דרכו הפוליטית בבחירות ב-2007. מי שנחשב למועמד המוביל לרשת אותו הוא שר הפנים הנוכחי ניקולא סרקוזי, והוא אמר השבוע שנוכח המשברים הנוכחיים באירופה, צריך לשקול את המשך ההתרחבות מזרחה.

 

טורקיה מצידה מעודדת את אירופה לתמוך במהלך. "אם אתם באמת טוענים שאירופה אינה 'מועדון נוצרי', אם אתם באמת מאמינים בזה, אתם צריכים לקבל את טורקיה לשורותיכם", אמר ראש הממשלה רצ'פ טאיפ ארדואן. "רק אז תוכלו לומר באמת שאירופה אינה 'מועדון נוצרי' אלא מקום בו ציביליזציות נפגשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חלום רחוק. טורקיה והאיחוד
צילום: איי פי
צילום: איי פי
תהפוך את העמדה הגרמנית. אנגלה מרקל
צילום: איי פי
מומלצים