שתף קטע נבחר

אדווה: הציבור לא יהנה מפירות הצמיחה החזויה

במכון לחקר השוויון החברתי טוענים כי הציבור הישראלי לא יהנה מפירות הצמיחה החזויה - ומציעים, לקראת הדיון בתקציב 2006, תוכנית לבניית "סל השקעה בישראל" בהיקף שנתי של 12 מיליארד שקל, ממקורות תקציב קיימים

"אל נוכח תחזיות האוצר לצמיחה בשנים 2010-2006, ואל נוכח הצעדים שהאוצר מציע - רשאי הציבור הישראלי לקוות, כי גם הוא ייהנה מפירות הצמיחה החזויה... אלא שציפיות אלה, אין להן על מה להתבסס". כך כתבו היום (ג') מומחי מרכז אדווה, בקריאה לממשלה לקראת הדיון על תקציב השנה הבאה.

 

טענה נוספת של מרכז אדווה, החוקר את החברה הישראלית מנקודת-ראות של שוויון וצדק חלוקתי: הצמיחה כשלעצמה, ובייחוד צמיחה המתבססת כל כולה על הטבות לבעלי הון ולבעלי הכנסות גבוהות, לא תוכל לשפר את חלוקת ההכנסות בישראל. "בעשור וחצי האחרונים, גם בשנים שבהן נרשמה צמיחה, הכנסות העשירון העליון גדלו - אבל אלה של רוב הציבור לא השתנו".

 

הם מתייחסים גם לשיפור השירותים הציבוריים: "ניתן לקבוע בוודאות כי הדבר לא יקרה; שכן הממשלה החליטה לכבול את ידיה היא - באמצעות הגבלת הגידול בתקציב ההוצאות שלה, ל-1% בלבד בכל אחת מ-4 השנים הבאות. לא זו בלבד שתקציב זה לא יגדל, אלא שהוא יישחק; וזאת משום ששיעור הגידול של האוכלוסייה בישראל עומד על כ-1.7%".  

 

האלטרנטיבה: "סל השקעה בישראל"

 

באדווה סבורים כי על הממשלה להימנע מאימוץ מדיניות של שחיקה תקציבית מתוכננת. ובמקום תוכנית האוצר, הם רוצים כי תנקוט עמדה פעלתנית, כדי לנצל את ההזדמנות שנקרתה לפניה עם הירגעות העימות האלים ועם חידוש הצמיחה; הם מציעים לממשלה, לאמץ את תוכנית "סל השקעה בישראל".

 

באדווה מציעים לכלול בסל 3 מרכיבים: שימוש בחלק מפרות הצמיחה החזויה; שינוי בסדרי העדיפויות; חיסכון צפוי בחלק מהוצאות הממשלה, על-פי החלוקה הבאה:

 

  1. סכום שנתי בן 4-3 מיליארד שקל, שינבע משינוי הפחתת המסים ומפריסה הדרגתית יותר של קיצוץ החוב הלאומי. שינוי זה יכלול: ביטול הורדת שיעורי המס השולי מ-49% ל-45%; העלאה של המס על רווחי הון מן הרמה הנוכחית (15% עד 20%) לרמה של 20% עד 25%, כפי שהציעה ועדת בן בסט.
  2. קיצוץ תקציב הביטחון בשיעור של 5 מיליארד שקל לשנה. "אנו סבורים כי קיצוץ שנתי של 5 מיליארד שקל הוא אפשרות ריאלית, לאור נוכחותו של הצבא האמריקני בעיראק, לאור יציאתו הצפויה של צה"ל מרצועת עזה ולאור התקווה כי תהיה התקדמות לאור מפת הדרכים, שתמנע התחדשות של העימות האלים" - נכתב בהצעה.
  3. החיסכון שייווצר בתקציב ההתנחלויות, בשיעור של 3-2 מיליארד שקל, עם פינוי ההתנחלויות מרצועת עזה ומצפון השומרון ועם פינוי המאחזים הבלתי-חוקיים.

 

על פי התוכנית, צעדים אלה אמורים להעמיד לרשות הממשלה סל שנתי של השקעה בהיקף של 12-10 מיליארד שקל - כלומר, סכום מצטבר של 60-50 מיליארד שקל ב-5 השנים הקרובות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם הציבור יהנה מפירות הצמיחה?
מומלצים