שתף קטע נבחר

רוסיה: נסגרה החקירה בנושא "שולחן ערוך"

התביעה הרוסית הודיעה לבכירי הקהילה היהודית ברוסיה כי לא תיפתח חקירה רשמית נגד הספר "קיצור שולחן ערוך", ולא תיבחן האפשרות להוציא את הארגונים היהודיים ברוסיה אל מחוץ לחוק. הדרישות הללו הועלו בעצומות שנשלחו לתביעה וההחלטה על בדיקה מקדמית לפני פתיחת החקירה עוררו סערה בישראל ובעולם היהודי

התביעה הראשית של רוסיה הודיעה היום (ג') כי לא תפתח בחקירה פלילית בשאלה האם ספר ההלכות היהודי "קיצור שולחן ערוך" מסית נגד זרים, ולא תבחן גם השאלה האם יש להוציא את הארגונים היהודיים ברוסיה אל מחוץ לחוק, בטענה שהם מפיצים שנאת זרים גזענית.

 

על ההחלטה הודיעה התביעה ללב לבייב, נשיא איגוד הקהילות היהודיות ברוסיה ובחבר העמים, ולרב הראשי של רוסיה בערל לאזר. לשניים נמסר כי התביעה סגרה את הליך הבדיקה המקדמי שבחן את שתי הסוגיות לאחר שהתברר שתרגום הספר והפצתו ברוסיה נעשו מטעמים דתיים, ולא היו כל כוונות או מעשים של ליבוי יצרים או הסתה לעויינות לאומית ודתית.

 

התביעה מסרה גם שהבדיקה המקדמית בנושא החלה בגלל טעות בדרג נמוך של הפרקליטות, וכי בעקבות הממצאים שלה הוחלט לסרב לבקשה לפתוח חקירה רשמית בנושא.

 

שר התמ"ת אהוד אולמרט, שנפגש ברוסיה עם ראש ממשלתה, הודיע על ההחלטה לראש הממשלה שרון. לדבריו, בפרקליטות במוסקבה הודו כי הכוונה לפתוח בחקירה היתה מוטעית. למארחיו אמר אולמרט כי ישראל "איננה מוכנה בשום פנים ואופן להשלים עם חקירה כזאת, וכן עם גילויים אחרים של אנטישמיות". הוא בירך על ההחלטה בעניין סגירת התיק.  

 

סערה בישראל ובעולם היהודי

 

ההחלטה של התביעה הייתה תולדה של עצומה שנשלחה בינואר לתובע הכללי הרוסי ולדימיר אוסטינוב, בדרישה לפתוח בחקירה נגד הארגונים היהודיים הפועלים ברוסיה. בעצומה הואשמו היהודים בשנאת זרים וב"יחס בלתי חוקי לרכוש המדינה". חותמי המכתב הסבירו, כי הדת היהודית "היא אנטי נוצרית ולא אנושית, שמנהגיה כוללים אפילו רצח כשגרה.

 

"כל העולם הדמוקרטי כיום נמצא תחת שליטה פיננסית ופוליטית של יהודים. איננו רוצים שרוסיה תהיה אף היא כזאת", כתבו החותמים ומחו על כניסת נציגים יהודים לפרלמנט הרוסי אחרי התמוטטות ברית המועצות. "השפעתם של היהודים על חיי המדינה הזיקה לאינטרסים שלה". מומחים הסבירו שהכוונה הייתה בעיקר להצלחתם הכלכלית של האוליגרכים כמו חודורקובסקי, ברזובסקי ואחרים, שכולם ממוצא יהודי.

 

החותמים טענו גם כי היהדות חשודה בהפצת תכנים גזעניים והסתה נגד זרים באמצעות כתבי הקודש היהודיים. הם

והזכירו את הספר "קיצור שולחן ערוך", שנכתב במאה ה-19 על ידי הרב שלמה גנצפריד, בעקבות ספר ההלכות הנודע "שולחן ערוך" שנכתב על ידי הרב יוסף קארו בצפת במאה ה-16. התכנים שעוררו את הדרישה היו הלכות לפיהן אסור ליהודיה לסייע לגויה בלידה ואסור לבעל מקצוע יהודי ללמד את רזי מלאכתו לגוי. אולם בעצומות הופיעו טענות מדהימות, שהזכירו לרבים את עלילות הדם של המאה הקודמת.

  

על העצומה היו חתומים 500 איש, ביניהם 20 חברי הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, אנשי תרבות ורוח ועיתונאים. לאחר לחץ ציבורי הודיעו יוזמי העצומה שהם חוזרים בהם אולם באפריל שוגרה עצומה נוספת שהעלתה דרישות דומות. הפעם היו חתומים עליה 5,000 איש.

 

התובע הרוסי הפתיע בתחילת החודש את הארגונים היהודיים ברוסיה כשהחליט לפתוח בבדיקה לפני פתיחת חקירה, ולזמן לתשאול את זינובי קוגןף מנכ"ל קונגרס הקהילות הדתיות ברוסיה, שהיה קשור להפצת הספר.

 

ההחלטה עוררה סערה בישראל ובעולם היהודי. גורמים בישראל כינו את ההחלטה ביטוי חמור של אנטישמיות וקראו לנשיא פוטין לעמוד בהבטחתו ולפעול נגד גילויי האנטישמיות ההולכים ומתרבים בארצו.

 

הרב פנחס גולדשמיט, הרב הראשי של מוסקבה, אמר ל-ynet: "אנחנו פשוט בתדהמה בעקבות החקירה. יש מעשים בשטח שמראים שקיימת אנטישמיות, כולל אנטישמיות פוליטית. ברור שאי אפשר לישון בשקט כשדברים כאלה קורים".

 

יו"ר חבר הנאמנים של בית התפוצות ומי שהיה בעבר נשיא הקונגרס היהודי ברוסיה, ליאוניד נזבלין, הפנה אצבע מאשימה כלפי צמרת ההנהגה הרוסית. הוא טען כי בלשכתו של הנשיא פוטין, בתביעה הכללית ובעמדות מפתח רבות מכהנים אנשים הידועים בעמדותיהם האנטישמיות. נזבלין אמר כי התחזקות האנטישמיות ברוסיה היא מגמה בלתי נמנעת והעריך כי גילויי האנטישמיות ברוסיה רק יחמירו. "הדרך היחידה לשנות זאת היא החזרת הדמוקרטיה לרוסיה", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לא תיפתח חקירה. הקרמלין מבעד לסורגים (ארכיון)
צילום: איי פי
טענות על הסתה נגד זרים. שולחן ערוך
צילום: רויטרס
לא נשלים עם אנטישמיות". אולמרט
צילום: רויטרס
מומלצים