שתף קטע נבחר

מחיר הנפט עלה ב-1.0% והגיע ל-60.54 דולר לחבית

העליות נובעות מהחשש כי האספקה לא תענה על הביקוש הגדל לקראת החורף, ומיכולת הזיקוק המוגבלת בארה"ב

הזהב השחור

 

מחירה של חבית-נפט (200 ליטר) מסוג "מתוק" - נפט דל-גופרית, המופק בארה"ב - נסגר היום (ב'), בשוקי הסחורות של ניו-יורק, על 60.54 דולר (חוזים המיועדים לאספקה בחודש אוגוסט) וזה הינו שיא חדש; לעומת 59.84 דולר ביום שישי - השיא הקודם. 

 

במשך חלק ניכר משעות היו, הנפט היה קרוב לפרוץ את סף 61 הדולרים; הוא הגיע לרמה של 60.95 דולר, ושם נתקל בהתנגדות. הנפט מסוג ברנט (הים הצפוני) הגיע בלונדון לשיא של 58.92 דולר לחבית.

 

פרשנים הסבירו: עליית המחירים החזקה (1.0% ויותר) נובעת מחששות הולכים וגוברים כי אספקת הנפט לא תענה על הביקוש, הגדל לקראת החורף - בעיקר בארה"ב, שהיא צרכנית האנרגיה הגדולה בעולם. הביקוש העולמי לנפט צפוי להגיע ל-84 מיליון חביות נפט במהלך השנה. 

 

הודעת ניגריה (מפיקת הנפט הגדולה באפריקה), ולפיה היא מוכנה להגדיל את התפוקה אם אופ"ק ידרוש זאת, לא סייעה להרגעת החששות. חברות אופ"ק החלו בהתייעצויות, ושוקלות הגדלה נוספת של הייצור ב-500 אלף חביות נפט ביום. באמצע יוני, הקרטל העלה את המכסה שלו ב-500 אלף חביות ביום - אך הסוחרים טענו כי הצעד אינו משמעותי. החברות בקרטל הבינלאומי מפיקות כיום כ-30 מיליון חביות ביום.

 

מקור נוסף לחששות הוא יכולת הזיקוק המוגבלת בארה"ב, שיותר ויותר תלויה בייבוא של בנזין. לדברי אנליסטים, בתי הזיקוק בארה"ב פועלים בתפוקה של 95% כדי לעמוד בביקוש לבנזין ודלק.

 

לדברי אנליסטים, הבחירות לנשיאות איראן, בהן ניצח השמרן מחמוד אחמדינג'אד את רפסנג'אני המתון יחסית, עלולות להשפיע על שוק הנפט, מכיוון שתוצאותיהן מגבירות את אי-הוודאות ביצרנית הנפט הרביעית בגודלה בעולם. עם זאת, אנליסטים לא צופים שינוי קיצוני במדיניות ההפקה. לאחר נצחונו אמר אחמדינג'אד כי "ינקה את מגזר הנפט במדינה משחיתות" והבטיח  "להעדיף משקיעים מקומיים".

 

מט"ח

 

המטבע האמריקני מתחזק מול המטבע היפאני, ונחלש מול המטבע האירופי. הערב נדרשים 1.2159 דולר לרכישת אירו אחד, לעומת 1.2098 ביום שישי עם סיום המסחר - ונדרשים 109.31 ין לרכישת דולר אחד, לעומת 109.06 ין אמש.


פורסם לראשונה 27/06/2005 09:44

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
איראן: התוצאות מגבירות את אי הוודאות
צילום: רויטרס
מומלצים