מדריך לנוסע: כל החיסונים שצריך לקבל לכל מקום בעולם
מתכננים את חופשת הקיץ האולטימטיבית? רגע לפני שאתם מתחילים לארוז, כדאי להתכונן היטב גם בריאותית. מהם חיסונים הנדרשים, באילו תרופות כדאי להצטייד, ומה צריך לדעת על שרותי הרפואה המקומיים ביעדי הנופש? המדריך השלם לבריאות המטיילים. להדפיס ולשמור
הקיץ כבר כאן, ועמו עונת הנופשים בחו"ל, שתגיע אוטוטו לשיאה. אף שהתרמילאים הצעירים נוהגים לפקוד את היעדים האקזוטיים משך כל השנה, הרי שבקיץ מצטרפים אליהם ישראלים מכל שכבות האוכלוסייה, מחופי תאילנד הכחולים, ועד יערות הגשם בברזיל.
אלא שהטיול שפינטזתם עליו כל כך, יכול להיגמר ברע. ארצות המזרח הרחוק,
אפריקה ודרום אמריקה טומנים בחובם סכנות בריאותיות לא מעטות, הדורשות הכנה מוקדמת נאותה שכוללת בדיקות, חיסונים והצטיידות בתרופות ועזרים נוספים לכל צרה שלא תהיה. בסיועו של ד"ר רונן בן-עמי, מומחה למחלות זיהומיות בשירות הרפואי לנוסע של המרכז הרפואי ת"א וההנחיות המעודכנות של ארגון הבריאות העולמי, הכנו עבורכם מדריך בריאות לנופש. לגזור ולשמור.
הנחיות כלליות
לפני נסיעה למזרח הרחוק, דרום ומזרח אמריקה, או אפריקה, מומלץ לגשת למרכז שירות למטיילים לשם קבלת החיסונים המומלצים והנחיות לגבי שירותי הרפואה המקומיים ומגיפות המשתוללות באיזורים אלה. חבילת החיסונים לרוב נרחבת יותר אצל התרמילאים הנוסעים לתקופות ארוכות של חודשים, עם תוכניות לינה לא מוגדרות. אלה מוגדרים בסיכון גבוה, ומקבלים עקב כך גם יותר חיסונים והמלצות.
אנשים הלוקים בבעיות רפואיות ידועות, צריכים ליידע את הרופא המטפל שלהם, כדי לקבל מירשם לתקופת הנסיעה. בקבוצה זו נכללים אלה הסובלים מיתר לחץ דם, מחלות לב, סוכרת, אסתמה, אלרגיות, ומחלות כרוניות אחרות.
פקקת ורידים עמוקה היא סכנה האורבת לנוסעים בטיסות הנמשכות מעל 4 שעות. במצב זה נוצרים קרישי דם העלולים להתנתק ולחסום כלי דם חיוניים בריאות או במוח ולגרום למצב מסכן חיים. מחקרים קודמים כבר הראו כי הסיכון להיווצרות קרישי הדם בקרב הטסים הוא גבוה, ולפיכך כונתה "סינדרום מחלקת תיירים". מי שסבל מבעיות רפואיות בוורידי הרגליים, מאירועי קרישת דם, צנתורים או אלה הנוטלים גלולות הורמונליות, נמצאים בקבוצת סיכון ללקות בפקקת הוורידים.
על אלה מומלץ להגיע לטיסה עם גרביים אלסטיות המסייעות לחזרת הדם הוורידי לכיוון הלב. לכל הנוסעים מומלץ לנצל כל הזדמנות לפעילות של הגפיים התחתונות בעת הטיסה. כדאי גם להיוועץ ברופא באשר לצורך בקבלת זריקת "קלקסאן" המדללת את הדם ומונעת היווצרות קרישי דם.
בחלקים נרחבים במזרח הרחוק, אפריקה, דרום ומזרח אמריקה הטיפול הרפואי אינו עומד בסטנדרטים מערביים. בתי חולים רבים עדיין עושים שימוש חוזר בציוד רפואי ובמחטים לא סטריליות. החשש הגדול הוא מפני הדבקה במחלות כמו צהבת המועברים בעירויים או במחטים. לפיכך הקפידו לוודא כי הטיפול בכם אכן נעשה באמצעים סטריליים, ואל תשכחו לקבל את כל החיסונים המומלצים.
כל מקור מים עלול להיות מזוהם בחיידקים ונגיפים. גם צחצוח שיניים בעזרת מים מזוהמים או שימוש בקוביות קרח שהוקפאו ממי ברז רגילים, כמו גם אכילת שלגונים ממקור לא ידוע עלולים להדביק אתכם בשלל מחלות. אם אינכם בטוחים מה מקור המים שלפניכם, הרתיחו אותו משך 5 דקות. אפשר גם להשתמש בתמיסת יוד או כדורי כלור.
שילשול הוא הבעיה השכיחה ביותר למטיילים לאיזורים אקזוטיים. כדי להימנע ככל האפשר מהדבקה, הקפידו לחטא פירות וירקות לפני השימוש. הימנעו מאכילת בשר, דג או פירות ים חיים. שימרו על היגיינה מקסימלית הכוללת שטיפת ידיים לאחר ביקור בשירותים ולפני אכילה. במקרה ואחד מחבריכם לקה בשילשול, הקצו לו מגבת ידיים נפרדת.