שתף קטע נבחר

תוכנית ההבראה לתעש: פיטורי 500 עובדים

הנהלת תעש הציגה בפני הממשלה תוכנית קיצוצים לחברת התעשייה הצבאית. בתוכנית: פיטורים, קיצוצי שכר של 50 מיליון שקלים ושינויים בהסכמי הפרישה של העובדים. העובדים מתנגדים בחריפות ואומרים: "נתניהו פוגע בביטחון המדינה". ובינתיים - בגלל חוב של 8 מיליון שקל הודיעה חברת החשמל לתעש כי תנתק את הזרם במפעלי החברה בסוף השבוע

חברת התעשייה הצבאית (תעש) הציגה בפני משרדי האוצר והביטחון תוכנית הבראה לחברה. על פי התוכנית יפוטרו 500 איש, מתוך כ-3,000 עובדי החברה.

 

כמו כן, מציעה הנהלת תעש לקצץ 50 מיליון שקלים מהוצאות השכר של העובדים שיישארו לעבוד בחברה. ההנהלה דורשת מוועד העובדים להחליט למי מהעובדים יקצצו בשכר וכמה. ההנהלה מצידה, הסכימה לקיצוץ אחיד של 5% בשכר כל המנהלים בתעשייה הצבאית.

 

בנוסף, דורשת ההנהלה לשנות את הסכמי הפרישה של העובדים, כך שעובדי החברה שייצאו מעתה לפנסיה מוקדמת יפרשו בתנאים פחות טובים.

 

משבר כספי קשה

 

תעש נמצאת במשבר כספי קשה ביותר. החברה, השקועה בחובות גדולות לספקים, עיכבה החודש את שכר עובדיה. העובדים קיבלו בינתיים, באיחור, רק את שכר הנטו שלהם, ועדיין לא קיבלו את כל התשלומים הנלווים, המגיעים לעשרות אחוזים מהכנסתם. בתגובה החלו עובדי תעש להפעיל עיצומים במחאה על הלנת השכר. במסגרת העיצומים, נמנעים העובדים מלהוציא סחורה ממפעלי החברה ומלבצע ניסויים בכלי נשק חדשים. העיצומים עלולים לגרום פגיעה בפעילות המבצעית של צה"ל.

 

תעש דרשה מהממשלה לשלם את תשלומי השכר המולנים, אך שר האוצר, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, שאול מופז, החליטו להתנות כל תשלום נוסף שהממשלה מעבירה לתעש בהסכמה על תוכנית הבראה לחברה.

 

ואולם, ספק אם התוכנית תיושם, כיוון שוועד העובדים של תעש מתנגד בחריפות לתוכנית ההבראה.

 

ועד העובדים: נתניהו פוגע בביטחון

 

יו"ר וועד העובדים, איציק יהודה, מוסר בתגובה: "לאחר שנתניהו מכר את מפעל מגן של תע"ש בשני מיליון דולר, והמפעל הרוויח מאז מכירתו 7 מיליון דולר, הוא מכין את הקרקע לחלוקת שאר נכסי תע"ש לעשירי המדינה, שייהנו מנכסים בשווי מיליארדי דולרים בעלות אפסית. כל פגיעה בתע"ש משמעותה פגיעה בביטחון המדינה ואזרחיה. עובדי תע"ש לא יתנו לגורמים פוליטיים לפגוע בביטחון המדינה".

 

יו"ר מועצת הנהלים של תעש עובדיה עלי, מסר בתגובה: "תעש ביקשה סיוע מהממשלה במטרה למצוא פתרון לבעיותיה באופן שיבטיח את תפקודה לאורך זמן ועל בסיס עסקי בלבד. תעש אינה מעוניינת בפתרונות זמניים שהם בבחינת הנשמה. אין בכוונת החברה לשוב למשרדי הביטחון והאוצר, בעלי המניות של החברה, בכל פעם מחדש".

 

"עובדי תעש נדרשים לתרום את חלקם למאמץ להבטיח את עתידה של החברה כמקור תעסוקה ל-3000 העובדים שימשיכו לעבוד בה למשך שנים רבות. יש לציין, כי לתעש צבר הזמנות של 1.3 מיליארד דולר והיקף מכירות צפוי של 450 מיליון דולר בשנה הקרובה, וכי החברה מרכזת מאמצים שיווקיים להגדלת המכירות והגדלת היקף ההזמנות".

 

האוצר: התוכנית לא תפתור את המשבר

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הנהלת תעש לא הציגה בפני נציגי הממשלה בכתב כל תוכנית התייעלות מפורטת, למעט מידע מועט שנמסר בעל-פה, וזאת למרות הדיונים הרבים שהתקיימו בין נציגי הממשלה להנהלת החברה בשבועות האחרונים".

 

"תוכנית התייעלות הכוללת קיצוץ של 5% בלבד משכר המנהלים, ומעבירה החלטות ניהוליות לידי ועד העובדים אינה תוכנית שיכולה להביא להביא לפתרון אמיתי ומהיר למשבר בו מצויה תעש".

 

"משלם המיסים הישראלי השקיע בשנים האחרונות כ-10 מיליארד שקלים בתעש, מתוכם כמיליארד שקלים בחצי השנה האחרונה, והכספים ירדו לטמיון כיוון שהחברה לא ביצעה כל תהליך התייעלות. הממשלה אינה מתכוונת להמשיך את בזבוז כספי הציבור מבלי שההנהלה והעובדים ירתמו להתייעלות החברה ויתרמו את חלקם. אי לכך, החליט שר האוצר נתניהו להפסיק את הזרמת הכספים לתעש".

 

"העובדים שאינם מוכנים לקחת חלק בתהליך ההתייעלות ומרוויחים משכורות גבוהות ביחס למפעל כושל משתמשים בדמגוגיה זולה. האם במפעל שמפסיד מיליונים צריכה להגיע עלות שכר ממוצעת של עובד ל-17,200 אלף שקלים? האם מפעל כושל צריך להעסיק 120 בכירים עם עלות שכר ממוצעת של 32 אלף שקלים". 

 

בתגובה לטענות על פגיעה, כביכול, בביטחון המדינה אומרים באוצר: "צה"ל הוא שמופקד על הגנת המדינה ומוטב שעובדי תעש יעסקו יותר בניסיונות להבריא את המפעל מאשר בפרשנות ביטחונית".  

 

יו"ר וועד עובדי תעש, יצחק יהודה, אומר בתגובה לנתוני השכר של האוצר, כי השכר הממוצע של עובד בתע"ש מגיע ל-12 אלף שקלים בלבד. לטענת יהודה, כוללים הנתונים על השכר שהגיעו לידי האוצר את עלות הוצאות הפרישה של העובדים שכבר פרשו מהחברה, המעלות את הממוצע הכללי.

 

חברת החשמל מזהירה: ננתק לתעש את הזרם

 

בתוך כך, נודע ל-ynet שחברת החשמל מזהירה, שאם לא יוסדרו חובותיה של תעש לחברת החשמל, ינותק זרם החשמל של תעש בסוף השבוע. משמעות הניתוק היא הפסקה כוללת של פעילות תעש.

 

תעש חייבת לחברת החשמל קרוב ל-8 מיליון שקלים. חברת החשמל הזהירה את תעש במכתב רשמי שאם לא ישולמו החובות ינותק הזרם לתעש כבר היום (א'). בעקבות דיונים בין שתי החברות והתערבות אישית של מנכ"ל משרד הביטחון, עמוס ירון, החליטה חברת החשמל להאריך את האזהרה עד סוף השבוע הנוכחי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
תעש: קיצוצים ופיטורים
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים