שתף קטע נבחר

לכבוד יו"ר נעמת, טליה לבני

"מחירי הקייטנות של נעמת גבוהים, ועולים בהתמדה מדי קיץ. האם יש לכם שם איזשהו מדד סודי?" מיכל שיק, אמא זועמת, במכתב בפתוח

לכבוד יו"ר נעמת,

טליה לבני

 

שלום לך גברת לבני. לפני כחודש הופיע על לוח המודעות בגן של הילד שלי שלט מאיר עיניים שכותרתו "בואו לקייטנה", והמשכו פירוט של פעילויות קיץ מרהיבות. והשורה התחתונה? המחיר. 2,600 שקל לקייטנת נעמת. 2,600 שקלים!!! אחרי שהצלחתי להרים את סנטרי שנשמט בתדהמה, אחזה בי תחושת דה ז'ה וו. כי כבר מצאתי את עצמי בסיטואציה הזו כמה וכמה פעמים.

 

אז כמה עולה קייטנה לשני ילדים (רגילה, לא בחו"ל ולא ייחודית)? לבן הגדול במתנ"ס השכונתי, 5 שבועות, 8:00- 13:00; לבן הקטן קייטנת נעמ"ת, 5 שבועות, 8:00-16:00 סה"כ 4,107 שקל.

 

גברת לבני - המחירים של נעמת חוזרים ומפתיעים אותי שוב ושוב. לפחות פעם בשנה, כשהגננות יוצאות לשביתה או לעיצומים, יש צורך בסידור לילדים לשעתיים. נעמת, שמנהלת את המועדונית בגן (ושאת מנהלת אותן), נחלצת כמובן לעזרת ההורים, וזאת תמורת סכום סמלי של כ-20 שקלים לילד. חישוב מהיר: 700 שקל לשעתיים ל-35 ילדים. מכסה ללא ספק את משכורת המינימום שמרוויחות העובדות שלך, לא?

 

נעמת, וזאת את בטח יודעת גברת לבני, היא עמותה עצמאית ואוטונומית בהסתדרות העובדים הכללית החדשה, ומטרותיה הן קידום מעמד האשה ושינוי המדיניות החברתית לקראת שוויון בין המינים, במשפחה, בעבודה ובחברה. נעמת היא מלכ"ר, שתחת כובעו זה מעניק שירותים "למשפחה העובדת, לאשה כאם כרעיה, וכאדם עובד חופשי ועצמאי", ובמסגרת זו היא מפעילה מעונות יום, צהרוניות וכו'.

 

ובחזרה לקייטנה. 2,600 שקל, אם נניח שנרשמו 30 ילדים מהגן, והרי לכם תזרים של 78,000 שקל לחמישה שבועות. נעמת, שמפעילה בכל ימות השנה מועדונית באותו גן, עם אותן הגננות, אותן ארוחות הצהריים ואותם מתקנים וחומרי יצירה, במחיר שגם הוא אינו שווה לכל נפש, משלשת כמעט את עלות הפעלת אותה קבוצת ילדים בקיץ. נכון, שעות הפעילות רחבות יותר, ואין ספק שמשכורתה של הגננת גדלה עם היקף המשרה, אבל האם יש באמת הצדקה למחירים כאלה, גברת לבני?

 

אז ככה: טרחתי ובדקתי קייטנות דומות של שתי רשתות חינוך הפעלות באופן דומה (על בסיס צהרונית שנתית) באיזור גוש דן, והסתבר לי כי המחיר אכן דומה אבל....קייטנות אלו נמשכות עד לאמצע אוגוסט, כוללות ימי שישי וארוחת בוקר, בניגוד לקייטנת לנעמת, כלומר תוספת של כ-10 ימי פעילות. בחישוב מהיר: כ-70 שקלים בממוצע ליום, לעומת כ-87 שקלים בנעמת.

 

תמוהה אף העובדה שמחירי הקייטנות של נעמת עולים בהתמדה. בארבע השנים האחרונות עלה המחיר בסה"כ ב- 20% ואולי קצת יותר. שאלה לי אלייך, גברת לבני: האם יש לכם שם, בנעמת, איזשהו מדד סודי? האם האינפלציה שוב משתוללת בלי שסיפרו לנו? האם המשכורת של עובדי נעמת עלתה באותם אחוזים בשנים האחרונות? ושלכם? אם לא, רוצו מהר לבוס ובקשו להצמיד את המשכורת למדד תשומות הקייטנה של נעמת.

 

ומה עם תנאי התשלום? בעוד שאת קייטנת המתנ"ס ואת הקייטנות הפרטיות ניתן לשלם במזומן –תשלום המזכה בהנחה או בתשלומים, בצ'קים או בכרטיס אשראי, הרי שנעמת מציבה גם כאן תנאים "נדיבים" במיוחד. אני שוקלת לעבור לעבוד בתנאי תשלום דומים גם עם הלקוחות שלי. מי לא היה חולם במשק הישראלי על תנאים כאלו: 50% בהרשמה, שלהזכירכם מתבצעת כחודש לפני שהקייטנה מתחילה, וצ'ק נוסף לחודש שלאחר מכן, אם תתעקשו יסכימו לקבל צ'ק אחד דחוי לאמצע יולי, כלומר - עוד לפני שהקייטנה הגיעה למחציתה שילמת את כולה. אני לא מכירה הרבה ארגונים שמצליחים לגבות תשלום עוד לפני השלמת העברת הסחורה או השירות, בטח לא במשק הישראלי. ועל זה אמר אבא שלי: "יש רק שירות אחד שמשלמים עליו מראש".

 

הוצאה של 2,600 שקל אינה עניין של מה בכך, גם עבור משפחות שבהן שני ההורים עובדים, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר במשפחה הנזקקת לשירות זה עבור יותר מילד אחד ובמצב המשק בשנים האחרונות.

 

אני מניחה, גברת לבני, שתגידי לי כי חלק מעלות הקייטנה נועד לסבסד אזורים שבהם נשים עובדות מרוויחות שכר מינימום ואף פחות מכך. אלא שמאחר וההוצאה הזו אינה מוכרת לצורכי מס, יוצא שהנשים העובדות המגיעות לשכר זה משלמות את המחיר בריבוע: פעם אחת במס שהן משלמות על השכר שהן מרוויחות, פעם שנייה בעלויות מימון החינוך, הקייטנה או סידור אחר לילדים שיאפשר להן לעבוד, ופעם שלישית בסבסוד אלו שאינן יכולות לעמוד בעלויות המחירון של נעמת.

 

דעי לך, גברת לבני, שעמותת הורים תל-אביבית שהפעילה צהרונית במשך כל השנה וקייטנה בקיץ, הצליחה לגבות מהמשתתפים בחודשי החופש את הסכום החודשי הרגיל, ללא תוספת עלויות מיוחדות לרגל הקיץ, וכולל פעילויות שלא היו מביישות את קייטנת נעמת.

 

פתיחת הצהרונית והקייטנה המופעלות בגני הילדים לשוק חופשי, תאפשר להורים בגנים לנהל מו"מ עם הגופים המפעילים הן על איכות השירות המוצע להם והן על המחירים הנגבים עבורם. היכולת שלנו להשפיע על הנושא ברמת המשפחה הבודדת היא שולית, ניסיונות פרטיים שעשו הורים לבדוק את רמת המחיר לא הועילו, ומרד צרכנים הוא בבחינת התאבדות עבור אמהות עובדות רבות, שאותן מתיימרת נעמת לקדם, ועבורן היא אמורה להילחם. עצוב שדווקא ארגון זה מותיר שנה אחרי שנה את הנשים העובדות אבודות למשך חודשיים.

 

בכבוד רב, מיכל שיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים