שתף קטע נבחר

ג'אווה בת 10

שפת התכנות החדשנית, שקשה לדמיין את האינטרנט בלעדיה, חוגגת עשור. היא הכניסה תנועה ומרץ למחשב ולסלולר, ואיפשרה לפתח יישומי רשת דינמיים - משחקים, מפות, צ'טים - התואמים לכל מכשיר ולכל מערכת הפעלה. סאן, היצרנית, נחלשה מאוד עם השנים - אך עדיין נהנית מפירות ההברקה ההיא

"לפני שהשקנו את ג'אווה ניגש אלי בחור ושאל אותי מה ייחשב בעיני כהצלחה. אמרתי לו שאם 10,000 אנשים ינסו את הטכנולוגיה אהיה מאוד מרוצה. הוא חשב שאני אופטימי מדי".

 

כעשר שנים לאחר השיחה ההיא, ג'יימס גוזלינג יכול לחייך. ג'אווה (Java), שפת התכנות שיצר, משמשת כיום מאות מיליוני בני אדם ברחבי העולם. כמעט כל טלפון כולל כרטיס ג'אווה, משחקים סלולריים מבוססים על ג'אווה - וכך גם כל מערכות הסליקה הבנקאיות. כל הדפדפנים הגדולים כוללים תוכנת ג'אווה וכמעט כל מפתחי מערכות ההפעלה המרכזיים, ובהם מיקרוסופט ו-IBM, הוסיפו תמיכה בג'אווה במוצריהם.

 

כשהופיעה ב-1995, הציעה ג'אווה מסר פשוט וקליט – "כתוב פעם אחת, הרץ בכל מקום".

תוכנה שפותחה פעם אחת צריכה לפעול על גבי מספר רב של מערכות ומכשירים. הרעיון היה להקל על מתכנתים: עד אז הם נאלצו לכתוב כמה קודים עבור סביבות הפעלה ומחשבים שונים.

 

חשיבה חדשנית

 

ג'אווה הייתה סביבת תכנות חדשנית לזמנה, ויישמה לראשונה חשיבה רשתית – לאפשר ליישומי רשת לפעול בכל מחשב בכל זמן ובכל מקום, ללא תלות במערכת ההפעלה או בחומרה. כלומר, המחשב פחות חשוב מהרשת ובלעדיה אין לו זכות קיום. זה אולי נשמע היום כמעט מובן מאליו, אך במחצית שנות ה-90 של המאה הקודמת מעטים חשבו על כך.

 

ג'יימס גוזלינג לא נח על זרי הדפנה. כיום הוא עובד כמנהל הטכנולוגיה בקבוצת מוצרי הפיתוח של סאן מיקרוסיסטמס, החברה שבמסגרתה יצר את ג'אווה. "הצלחנו לא רע", אומר גוזלינג ל-ynet, "כל יישום ג'אווה המיועד למחשבים שולחניים פועל די טוב על גבי מערכות הפעלה שונות, בין אם מדובר בלינוקס, מקינטוש, יוניקס או Windows".

 

בסאן לא יודעים לציין כמה אנשים משתמשים כיום בג'אווה רחבי העולם אך מדובר במאות מיליונים - כל טלפון GSM כולל כרטיס ג'אווה, יישומי משחקים בטלפונים מבוססי ג'אווה, כל מערכות הסליקה הבנקאיות מבוססות ג'אווה ועוד. מעניין לציין כי רוב ההכנסות החברה מג'אווה אינן ישירות - ונובעות ממכירות מחשבים וחומרה הפועלים עם ג'אווה.

 

רשת של אפשרויות

 

"ג'אווה קיצרה את זמן הפיתוח והפחיתה את העלויות", מסבירה מיכל גבע, מנהלת מרכז הפיתוח של סאן בישראל, "למשל, מפתחת משחקים לא מעוניינת לכתוב גירסה אחת של משחק לנוקיה, שנייה לסוני

אריקסון ושלישית לסמסונג. ג'אווה מאפשרת לה לכתוב רק פעם אחת".

 

אבל לא מדובר רק במשחקים או בטלפונים סלולריים. הרשת 'מוצפת' ביישומי ג'אווה, אם מדובר במפות אינטראקטיביות, טפסים מקוונים, צ'טים ועוד. ג'אווה הגיעה אפילו למאדים. נאס"ה, סוכנות החלל האמריקנית, נעזרה בטכנולוגיה הזו כדי להפעיל מכדור הארץ את רכבי הגישוש שנשלחו בעשור האחרון כדי לחקור את הכוכב האדום. המפעילים מכדור הארץ השתמשו בטכנולוגיה כדי לשגר הוראות לרובוט ולשלוט על תנועותיו.

 

הפריצה הגדולה

 

הפריצה הגדולה של האינטרנט המסחרי, עם הופעת ג'אווה, אינה מקרית. טכנולוגיית הג'אווה פתחה פתח למגוון אפשרויות חדשות באינטרנט עבור מפתחים ומשתמשים. הטכנולוגיה איפשרה למשתמשים להתחבר בביטחון לחשבונות אישיים שלהם מכל מחשב המחובר לרשת, בין אם מדובר בדואר מבוסס רשת או חשבון בנק.

 

כיום מכנים בסאן את ג'אווה במילה האופנתית 'פלטפורמה', המיועדת למגוון רחב של מחשבים, החל מטלפונים ניידים ועד מחשבי מיינפריים ענקיים, אך לפני 10 שנים ג'אווה הייתה שפת תכנות שאיפשרה למפתחים לעורר לחיים את דפי ה-HTML הדוממים ולהוסיף להם תכנים דינמיים. ההופעה של ג'אווה תרמה רבות לפריצה של האינטרנט המסחרי ובישרה על תחילת עידן הרשת במיחשוב העולמי.

 

הרעיון: טכנולוגיית רשת המיועדת להמונים

 

גוזלינג החל לעבוד על הטכנולוגיה עוד בשנת 1990, עוד לפני שטים ברנרס לי הציג את ה-World Wide Web, האינטרנט כפי שמוכר לרובנו כיום. ג'אווה, אשר שמה המקורי היה Oak, פותחה כחלק מפרויקט Green בסאן, שהחל בדצמבר 1990, בניסיון לקבוע מה יהיה הדבר הגדול הבא במיחשוב וכיצד סאן תוכל להוביל אותו.

 

"בתקופה ההיא האינטרנט היה קיים רק בכמה אוניברסיטאות, אך אנחנו ידענו שעלינו לפתח טכנולוגיית רשת המיועדת להמונים", אומר גוזלינג. בסאן חשבו בתחילה ליישם את ג'אווה במיזם של טלוויזיה אינטראקטיבית בשם FirstPerson, אולם לאחר שזה נכשל, הוחלט על שינוי התוכנית.

 

ג'אווה הוצגה לראשונה בכנס המשתמשים SunWorld ב-23 במאי, 1995, ביחד עם HotJava, דפדפן אינטרנט התומך בטכנולוגיה, ועוררה עניין מיידי בקרב המפתחים. הסכם של הרגע האחרון עם חברת נטסקייפ, מלכת דפדפני האינטרנט דאז, הכניס את הג'אווה לכל דפדפן, ומכאן והלאה מדובר בסיפור הצלחה כמעט מיידי. בשנת 1999 עשרות אלפי מפתחים התמחו בתכנות לג'אווה ומיטב החברות רכשו מסאן רישיונות לשימוש בטכנולוגיה: IBM, HP, אורקל ואפילו מיקרוסופט.

 

מלחמת שבע השנים

 

צוות המפתחים המקורי שכנע את סאן לשחרר לחופשי את קוד המקור של ג'אווה ולאפשר לציבור לעשות בו שימוש נרחב, בדומה למערכת ההפעלה לינוקס או דפדפן הקוד הפתוח פיירפוקס. "יצרנו את הג'אווה ברוח הקוד הפתוח, עד כמה שזה אפשרי במסגרת מסחרית של תאגיד", אומר גוזלינג. ברוחו אך לא בצלמו. סאן הקפידה להשאיר בידיה את השליטה באמצעות רישיונות השימוש שהיא מספקת.

 

על אף שגוזלינג מסביר את הרישיונות במחויבות של סאן להבטיח כי כל הטכנולוגיות שיופצו תחת השם ג'אווה יהיו תאימות ו'ידברו' בשפה אחת באמצעות, הרי שהמתנגדים טוענים כי הרישוי משמש את סאן לפעול בהתאם לאינטרסים המסחריים שלה. אנליסטים האשימו את היהירות של סאן בתקופת הצמיחה הגדולה של ג'אווה, על כך שדחתה חברות כמו אפל או אינטל שביקשו להפוך לשותפותיה.

 

אך אם יש גורם עיקרי שמנע מג'אווה להצליח הרבה יותר, הרי זו מיקרוסופט. באמצע הדרך נקלעה סאן לסכסוך משפטי בין שבע שנים עם ענקית התוכנה מרדמונד, בנושא אופן היישום של שפת הג'אווה על ידי האחרונה.

 

סאן טענה כי מיקרוסופט הפרה את הסכם הרישוי שלה ולמעשה יצרה שפת ג'אווה משלה בשם #C, אשר 'שברה' את אחידות השפה ונועדה להביס אותה. למעשה, מיקרוסופט ראתה בג'אווה איום כה גדול, עד כי חששה כי היא זוממת להחליף את מערכת ההפעלה שלה.

 

מיקרוסופט זוכה בכל הקופה

 

בתי המשפט בארה"ב נטו לקבוע כי הצדק עם סאן, אך כאשר מיקרוסופט עומדת מולך בבית המשפט, חשוב לא להיות צודק אלא להיות חכם. סאן אמנם קיבלה ממיקרוסופט שני מיליארד דולר כחלק מההסדר ביניהן, אך דומה כי מיקרוסופט היא זו שזכתה בכל הקופה.

 

המאבק המשפטי דלדל את עתודות ההון של סאן, פגע ביצירתיות של החברה והסיט אותה ממימוש האסטרטגיה העסקית שלה. ממתחרה מאיימת הפכה סאן לבת ברית חלשה. סאן עדיין פעילה במגוון רחב

 של תחומים, ומוכרת שרתים, מערכות הפעלה, חבילת היישומים המשרדיים סטאר אופיס ומסופים 'רזים' לארגונים, אך לאורך השנים היא צפתה במתחרותיה מצליחות יותר ולא שיחזרה מעולם את ההישג הגדול של ג'אווה.

 

סאן לא גילתה מעולם כמה כסף הרוויחה מג'אווה אך יו"ר ומנכ"ל החברה, סקוט מקינלי, אמר בראיון לאתר IDG כי עיקר ההכנסות מהטכנולוגיה היו עקיפות. "תארו לעצמכם שלא הייתה ג'אווה, היכן הייתה סאן? לא היינו כאן. הכל היה Windows. אם מפתחים לא כותבים שירותי רשת עבור סביבת ג'אווה, הם היו מפתחים עבור סביבת NET. של מיקרוסופט".

 

"מיקרוסופט לא שינה את דרכיה"

 

ג'יימס גוזלינג לא מסתיר את הטינה הכבושה בסאן נגד מיקרוסופט, למרות ואולי בגלל ההסכם בין שתי החברות. "כשבוחנים את ההתנהגות העכשווית של מיקרוסופט והיחס שלהם כלפי האיחוד האירופי (אשר קבע כי מיקרוסופט הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים ביבשת והרשיע אותה בהתנהגות מונופוליסטית ג.מ.), ברור שהם לא שינו את דרכיהם", הוא אומר.

 

גוזלינג מותיר פתח קטן לאפשרות כי השותפות בעל כורחן של שתי החברות תהפוך לידידות אמיצה, ותגדיל את נוכחותה של ג'אווה ב'לונגהורן', שם הקוד למערכת ההפעלה הבאה של מיקרוסופט, שצפויה לצאת בסוף 2006, אך הוא מרשה לעצמו להיות סקפטי בעניין הזה.

 

לדעתו, מיקרוסופט לא תזנח לעולם את #C ולא תוותר על הניסיון להתחרות בג'אווה. אך המלחמה בין החברות נרגעה במידה רבה מאז השגת ההסדר ביניהן, שקובע יסודות לשיתוף פעולה ותאימות בין הפלטפורמות הטכנולוגיות של סאן ומיקרוסופט, J2EE ו-NET., בהתאמה. המשמעות היא הפרוטוקולים של שירותי הרשת של מיקרוסופט וג'אווה 'מדברים יחד'.

 

ג'אווה בעידן 'לונגהורן'

 

בשנה הבאה אמורה מיקרוסופט להשיק סוף סוף את מערכת ההפעלה הבאה שלה, 'לונגהורן'. למרות האיבה בין החברות, גוזלינג לא חושש שבעידן 'לונגהורן', מיקרוסופט תקבל תאבון ותדחק את רגליה של המתחרות גם בתחום טכנולוגיות הרשת.

 

הרשת היא מגרש שונה לחלוטין, ואין בו למיקרוסופט כל יתרון, לדבריו. "NET. אינה יותר פופולרית מ-J2EE", הוא אומר, "אמנם, מיקרוסופט נהנית מעדיפות בתחום היישומים השולחניים, שם בא לידי ביטוי המונופול שלה עם Windows, אך כאשר מדובר ביישומי רשת המיועדים להמונים כמו יישומים בנקאיים המשרתים מיליוני גולשים - הבחירה החד משמעית של ארגונים היא ג'אווה".

 

ניצחון באגף הסלולרי

 

נראה כי הצדק עם גוזלינג, לפחות בשלב זה. מיקרוסופט נמצאת בחסרון מול סאן לפחות בתחום צומח חשוב אחד - הטלפונים הסלולריים. למרות ההשקעה המסיבית של מיקרוסופט, ג'אווה נוכחת כיום ביותר מ-90 אחוז מהטלפונים הסלולריים, בין אם מדובר במפות אינטראקטיביות, יישומים עסקיים, צ'טים, מסנג'רים, תוכנות דואר אלקטרוני, משחקים ועוד. בחברת סאן מתגאים בכך שיותר מחצי מיליארד טלפונים ניידים תומכים כיום בג'אווה.

 

"ההצלחה של ג'אווה בטלפונים סלולריים גדולה הרבה יותר מאשר על גבי שולחן העבודה", אומרת מיכל גבע, "הטכנולוגיה מאפשרת ליצרני הסלולר להפחית את עלויות הפיתוח ולהתבדל זו מזו באמצעות פיתוח תכנים שונים בקלות".

 

גבע משמשת גם כמנכ"לית מרכז הפיתוח של סאן בקוריאה ובמסגרת תפקידה היא פיקחה על פרויקט משותף עם ענקית הסלולר וודאפון, בנושא פיתוח הדור הבא של ג'אווה על גבי טלפונים סלולריים. הדור הבא של הטלפונים הסלולריים מובל על ידי נוקיה וודאפון והשתיים מתחרות זו בזו על הובלת השוק בעתיד, אך נראה כי הג'אווה תיכלל בכל פלטפורמה טכנולוגית שתיבחר.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשור לג'אווה. מתוך תחרות כרזות פנימית שנערכה ב'סאן'
צילום: דפנה שכטר
ג'אווה. הגאווה של סאן
מתוך תחרות הכרזות
צילום: דפנה שכטר
מתוך תחרות הכרזות
צילום: דפנה שכטר
מתוך תחרות הכרזות
צילום: דפנה שכטר
מתוך תחרות הכרזות
צילום: דפנה שכטר
מתוך תחרות הכרזות
צילום: דפנה שכטר
מומלצים