שתף קטע נבחר

IBM חיזקה שליטתה ברשימת 500 מחשבי העל

הענק הכחול הגדיל את חלקו ברשימה ל-259 מחשבים. עוד נתונים מעניינים: רוב מחשבי העל מתבססים על לינוקס, HP בירידה תלולה, ואינטל היא המנצחת הגדולה

IBM שיפרה את מעמדה בשוק מחשבי העל, המשמשים לביצוע משימות חישוב מורכבות. מחצית מ-500 מחשבי העל הן של הענק הכחול, בעוד חלקה של HP בשוק צנח דרמטית, על פי סקר חדש שפורסם היום (ד'). חלקה של HP ירד ל-26 אחוזים ברשימה החדשה של 500 מחשבי העל - 131 מחשבי על בלבד לעומת 170 (או 34 אחוז) ברשימה שפורסמה לפני שישה חודשים.

 

IBM הגדילה חלקה ל-259 מחשבים (51.8 אחוז) מ-500 מחשבי העל, לעומת 43 אחוזים בחודש נובמבר האחרון. רשימת 500 מחשבי העל הגדולים פורסמה לראשונה בשנת 1993 והיא מתפרסמת פעמיים בשנה. הרשימה מורכבת על ידי צוות של שלושה חוקרים בגרמניה ובארה"ב. כל 500 מחשבי העל יכולים לבצע טרהפלופ

 או אלף מיליארדי חישובים לשנייה. מחשב העל הממוקם במקום ה-500 ברשימה יכול לבצע 1.17 טרהפלופים.

 

אגב, אף מחשב על שהופיע ברשימה בשנת 1997 לא יכול להימנות עליה היום. הגידול המואץ בכוח המיחשוב של מחשבי העל הביא לכך ש-201 ממחשבי העל שהופיעו ברשימה בחודש נובמבר האחרון צנחו אל מתחת לקו 500 הגדולים.

 

 

"IBM משחזרת את הצלחתה בשוק המיינפריים"

 

מחשבי העל של IBM דורגו במקום הראשון והשני ברשימה, וכן בשישה מקומות נוספים בין עשרת הגדולים. מחשבי העל העסקיים של IBM - בניגוד לאלה המשמשים לצורכי מחקר או ממשלות - הקיפו 161 מקומות מבין ה-500.

 

חברת IBM חולשת גם על מחשבי העל בעלות נמוכה יחסית - 193 מחשבי על של החברה שנכללו ברשימה מפעילים לינוקס ומבוססים על אשכולות של מאות או אלפי שבבים לצורך עיבוד. בסך הכל, יותר מחצי ממחשבי העל מבוססים על מערכת ההפעלה לינוקס.

 

סיליקון גרפיקס הגדילה את חלקה קלות ל-24 מתוך ה-500 או חמישה אחוזים מהרשימה, לעומת 20 מחשבים לפני שישה חודשים. Dell מחזיקה ב-21 מחשבי על מהרשימה, בעוד חלקה של Cray עומד על 16 מחשבי על.

 

"IBM עשויה ליהנות בקרוב מדומיננטיות בשוק מחשבי העל הדומה לשליטה לה נהנתה בשוק מחשבי המיינפריים לפני 40 שנים", קובעת האנליסטית סטייסי קוואנדט.

 

אינטל היא המנצחת הגדולה

 

למרות ההישג הגדול של IBM, אם מתבוננים ברכיבי המחשב ששימשו לבניית מחשבי העל, הרי שאינטל היא המנצחת הגדולה. שבביה הזולים של החברה פועלים ב-333 מתוך 500, לעומת 287 בלבד לפני שנה.

מעבדי IBM פועלים ב-77 מערכות, בעוד מעבדי HP מניעים 36 מחשבי על ומעבדי AMD משולבים ב-25 מערכות. מחשבי על רבים של IBM פועלים על שבבי אינטל או AMD.

 

מעמדה הטכנולוגי המתחזק של סין לא נעדר מהרשימה - 19 מחשבי על הם בבעלות סינית, לעומת 23 בבעלות יפנית. סין נכנסה לרשימה רק לפני שלוש שנים עם מחשב העל הראשון.

 

חברת NEC היפנית, אשר כבשה את המקום הראשון בשנת 2002 עם מחשב העל המהיר ביותר - Earth Simulator Center - הובסה בשנה האחרונה על ידי IBM, שמחזיקה בשלושה מבין חמשת המקומות הראשונים, כולל מקום ראשון ושני. המחשב של NEC ממוקם במקום הרביעי, ובמקום השלישי - סיליקון גרפיקס.

 

חמישה מבין 10 המחשבים המובילים מבוססים על טכנולוגיית השבבים Blue Gene של IBM, אף הם פועלים עם מערכת ההפעלה לינוקס. המחשב המהיר ביותר בעולם, Blue Gene/L, מבצע 136.8 טרהפלופים. הוא ממוקם במעבדות לורנס ליברמור בקליפורניה ומיועד לביצוע סימולציות לניסוי נשק גרעיני עבור משרד האנרגיה האמריקני.

 

BlueGene/L אינו מחשב על במובן המסורתי של המילה, על אף שהוא מיישם את תפישת האשכול באמצעות לינוקס. חוקרים ומפתחים במעבדות המחקר של IBM בחיפה שותפים בפיתוח המערכת, שעדיין מצויה בפיתוח. היא צפויה להכפיל את כוחה כאשר תושלם, עובדה המבטיחה את המשך הובלתה לפרק זמן.

 

בחודש מאי, מסרה ממשלת יפן כי היא מתכננת לבנות מחשב על המסוגל לבצע 1 קוודריליון חישובים (10 בחזקת 15) עד שנת 2010 במטרה לכבוש מחדש את המקום הראשון ברשימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים