שתף קטע נבחר

יש דרכים להחזיר את התשוקה. גם לגברים

גברים יאפים שלא מעוניינים בסקס, גברות הזקוקות לטיפול מיני רב-מערכתי, כישלונה של הוויאגרה הנשית, מכשיר חשמלי חדש ומעורר ריגושים, תרופות הורמונליות מסעירות, ועוד שלל הפתעות, אבחנות והמצאות מתוך כנס האגודה הישראלית לטיפול מיני. לא משעמם בין הסדינים (אבל נורא מסובך)

משהו מוזר קורה בקליניקות לטיפול מיני. במקום גברים שמתלוננים כי לאישה שלהם תמיד כואב הראש כשזה מגיע ליחסי מין, פונות לשם יותר ויותר נשים צעירות שמקטרות: "הוא כל הערב יושב על המחשב ואין לו ראש לסקס. מתחמק, טוען שאין לו צורך במין ומסתפק ב'לעשות לי טובה' בפעם בחודש".

 

"אני רואה בזה חלק ממחלת היאפים", אומרת ד"ר ליאורה אברמוב, גינקולוגית בכירה ומנהלת המרפאה לבריאות מינית בבית-החולים "איכילוב". "מדובר בגברים צעירים, מצליחנים, שפשוט אין להם ראש למין. הם יושבים על האינטרנט לילות שלמים במקום לקיים יחסי מין עם האישה, זה ה'במקום' שלהם".

 

אבל כמובן, מעבר לצרות עם הגברים, לנשים עדיין יש את בעיות המיניות שלהן. ד"ר אברמוב, אחת הדוברות בכנס האגודה הישראלית לטיפול מיני שנערך במלון "דניאל" בהרצליה, שומעת מרוב המטופלות הצעירות שמגיעות למרפאה שהיא מנהלת את הדרישה: "תני לי משהו לעורר את החשק המיני".

 

במערך התרופתי שהיא רושמת לנשים כלולה משחת טסטוסטרון, אותה מורחת האישה על הנרתיק כדי להזמין את התשוקה. למרות כל התרופות והאביזרים החדשים, 40 אחוז מכלל הנשים בישראל, גם בנות 24-25, מתלוננות על קשיים בתיפקוד המיני, בעיקר על היעדר תשוקה.

 

פריג'ידית הוא מושג הזוי

 

למרות שהדוברים בכנס, פסיכולוגים, סקסולוגים ואורולוגים, דנו במיניות האדם בכלל והתייחסו לנטיות מיניות, מאבקי כוח בין בני-זוג, אוננות כפייתית, סטיות וליקויי זיקפה, המסר החדש שהדהד בכל הפורומים היה כי הגיעה העת להתייחס לבעיות מיניות של נשים בראייה חדשה לחלוטין.

 

מרשה אלנטק, מטפלת זוגית ומינית ומומחית לחינוך מיני: "סקס נשי הוא אקט אינטימי ספונטני, שכל מיני סקסולוגים גברים הצליחו לקלקל את מונחי היסוד שלו. איך גבר יכול לדבר בנחישות ידענית על מה שמתרחש בתוך הוואגינה? המפות שצוירו על-ידי גברים על מיניות האישה, על הנקודות האירוטיות בגופה ועל הפנטזיות שלה, מלאות שטחים לבנים שעל הנשים למצוא ולמלא מחדש".

 

אלנטק מציעה, ראשית, לעזוב את גרסת האישה מול הגינקולוג, ולעבור לטיפול רב-תחומי המחייב השתתפות פסיכולוג, גינקולוג, רופא כללי וסקסולוג לשם הבנת ההפרעה המינית. היא קוראת למטפלים להפסיק להחליט עבור נשים מה מגרה אותן, ולהתחיל להתייחס לנקודת המבט הסובייקטיבית של האישה על עצמה, תוך מחיקת התובנות הישנות שנקבעו מזווית ראייה גברית ותבעו את המושג ההזוי "פריג'ידית".

 

"קשיים בתיפקוד המיני אצל נשים, כמו במקרים רבים אצל גברים, "משקפים ונובעים ממערכת יחסית בינזוגית משובשת", אומרת אלנטק. "צוות מטפלים רב-תחומי יידע לאתר מתי הבעיה המרכזית בחוסר התיפקוד נובעת מיחסי זוגיות רעועים, ומתי מדובר בהפרעה אורגנית שמונעת זיקפה או גורמת שפיכה מוקדמת".

 

מיכל שונברון, מומחית לחינוך ולבריאות נשים מרחיבה: "כדי להבין את מורכבות התחושה המינית של אישה, המטפל בה חייבים להכיר את הרקע התרבותי שלה. לא די בהסבר רפואי שטחי ובמשחה לסיכוך הנרתיק. הפרעה בתיפקוד המיני אצל אישה נוגעת בדימוי העצמי שלה ובמאבקי כוח עם בן-הזוג שמחבלים בחוויה המינית שלה. על גברים להבין שאין קשר בין להיראות סקסית, לבין להיות אישה מינית. גם אם היא תקועה בחצאית מיני, חולצת גופייה ומגפיים מנומרות, אין בכך הבטחה שהיא חתולת מין".

 

כשלון הוויאגרה לנשים

 

אז אם כבר נכנסנו לנושא המסובך הזה של המיניות הנשית, מעניין לברר מה קורה עם המצאת הוויאגרה לנשים. ד"ר ליאורה אברמוב מספרת שהמחקרים שהולידו את נוסחת הוויאגרה הנשית נמשכו שלוש שנים (במימון היצרנית "פייזר") והקיפו 30 אלף נבדקות בנות 20-40. בסופו של דבר הופסק הייצור כשהוברר שהוויאגרה הנשית לא מעוררת תשוקה. "לאחר ההצלחה המטאורית של הוויאגרה לגברים ציפינו להצלחה דומה גם במישור הנשי, והסתבר שכלום", היא אומרת.

 

"החוקרים נדהמו מכשלון הנוסחה. הם טענו, בצדק, שלנשים יש אותו עצבוב מיני כמו לגברים ואותה הספקת דם, ואיך ייתכן שבניגוד לגברים הן אדישות לחלוטין לוויאגרה".

 

אז מהו הטיפול המומלץ לאישה שאין לה חשק מיני? ד"ר אברמוב מדווחת על שני פתרונות חדשים שנכנסו לשוק ואמורים לעורר את התשוקה המינית אצל נשים. הראשון הוא "ארוס", מכשיר חשמלי המחובר לדגדגן בהצמדת ואקום, מזרז את זרימת הדם לנרתיק ויוצר ריגוש מיני וגירוי. "מדובר במכשיר יקר, לא כל-כך נעים לטיפול, אך הוא הוכח כתורם לעוררות מינית", היא אומרת.

 

החידוש השני הוא התרופה ההורמונלית "אפומורפין" שעד כה נכללה בתחום האנטי-אג'ינג. מינונה ההורמונלי גבוה מאוד, תגובת העוררות המינית שלה גבוהה, אך אין להשיגה עדיין בישראל, כך שצריך לרקוח אותה באופן פרטי.

 

תרופה נוספת הנחשבת להיט בתחום החשק המיני בקרב נשים היא משחת טסטוסטרון שנמכרת כג'ל למריחה על הדגדגן או כמדבקה על עור לא שעיר בגוף. גם היא אסורה עדיין, רשמית, למכירה בארץ. "כשבעיית אי-החשק המיני קשה, אני רושמת נוסחה תרופתית של הורמון שמופרש מיותרת הכליה. נוטלים יום יום ויש עלייה בחיוניות ובחשק", מסכמת ד"ר אברמוב.

 

- מה אומרים על הטסטוסטרון בחו"ל?

 

"עובדה היא שהרבה נשים מבקשות אותו. הן טוענות שהטיפול בו עדיף על כל תרופות הבלוף שניתנות להן. אלה נשים שאין להן סבלנות, אין להן כסף ואין להן זמן. הן רוצות תוצאה פרגמטית. למרוח ג'ל ולחוש תשוקה תוך זמן קצר. אישה מרגישה מאוד גרוע כשאין לה חשק לסקס. היא מרגישה מבוישת מול בעלה והיא מפתחת רגשי אשמה. קשה לומר, גם לאישה בגיל המעבר, 'זה נורמלי בגילך לא לרצות מין'. ההסבר פשוט לא מקובל עליה. היא מתאפרת, מתגנדרת, עושה ניתוחים פלסטיים ורוצה להרגיש צעירה גם בסקס. רק הדתיות מקבלות את זה שהחשק יורד מינית עם הגיל.

 

"למבוגרות אני ממליצה על גלולת ה'ליוויאל' לגיל המעבר. לנשים צעירות לא אתן טסטוסטרון מתוך מחשבה שהמנגנון ההורמונלי שלהן תקין ושהבעיה היא על רקע נפשי. ידוע שחלק מסוים מהנשים סובל מירידה בחשק מיני עקב נטילת גלולות למניעת הריון. אני מאמינה שעם פיזור הערפל סביב מיניות האישה, גם אצלה יגיעו לבסוף לפיתרון פיזיולוגי תרופתי, שיעורר את החשק המיני שלה".

 

להעניש את בת הזוג

 

בכנס המטפלים המיניים דובר רבות על ירידה בתשוקה המינית גם אצל גברים. למען הדיוק, חמישית מכלל הגברים הישראלים הפונים למרפאה לטיפול מיני מתלוננים על היעדר תשוקה. לחלקם קשה להודות שפשוט לא בא להם על סקס, והם מעדיפים לספר שקיימת אצלם בעיית זיקפה.

 

ד"ר אילן גרינוולד, אורולוג מומחה מרמב"ם: "גבר נטול תשוקה מינית הוא גבר שלא בא ושאין לו מוטיבציה ליזום סקס. הוא עושה זאת, מקסימום, כטובה לאשתו. גבר שיש לו בעיה בזיקפה לא יוכל לקיים חדירה, אפילו אם יש לו שפע חשק מיני.

 

"גם אצל הגבר משפיעה מערכת היחסים והדינמיקה הבין-זוגית. גם עייפות החומר והשיעמום קיימים. עם השנים הוא זקוק לגירויים חזקים כדי להתעורר מינית. גם גירוי חזותי וגם פיזי. ויכוחים יומיומיים עם האישה הורגים אצלו את החשק. קורה גם שגבר הרוצה לשלוט בחייו הזוגיים משכנע את עצמו שאין לו תשוקה כדי להעניש את בת-זוגו. זרימת התשוקה בין בני-זוג היא מדד לאיכות הקשר.

 

"לעניין הליבידו (חימוד, בעברית): לאישה יש חשק מיני מוגבר לפני ההריון הראשון, בין הגילאים 25 ל-40. אחר כך יש מצב סטאטי של הליבידו ואחרי הפסקת המחזור החודשי ניכרת עלייה מסוימת בתשוקה. עקומת הליבידו של גבר נמצאת בשיאה עד גיל 35, ואחריה יש ירידה קבועה ומתמדת".

 

- אז גם אצל הגברים הכל בראש.

 

"תוספת טסטוסטרון או מתן ויאגרה הם קיצורי דרך לשיפור הזיקפה, אך הם אינם מספיקים. כשגבר סובל מחוסר חשק מיני דרושה גם הבנת הרקע הפסיכולוגי. בלי זה נשאר הטיפול ברמה שטחית. 15 אחוז מהגברים המגיעים לקליניקה סובלים מירידה בחשק מיני, שהסיבות העיקריות לה הם חוסר אושר במערכת הזוגית, דיכאון, חרדה, שיגרה ושיעמום, מחלה כרונית, התעללות מינית בעבר וגם הפרעות אורגניות שמטופלות בתרופות. אין להפריד בין טיפול מיני וטיפול זוגי. היועץ רואה את הקשיים הזוגיים ותפקידו לעזור לשניים להגביר את האמון והאינטימיות ביניהם, להרגיעם וללמדם איך להיות אישיות נפרדת וחזקה בו בזמן שהם בקירבה אינטימית עם בן-זוג".

 

- ואם הורמון התשוקה הוא הטסטוסטרון, ניתן לרשום אותו גם לגברים?

 

"אצל גברים וגם אצל נשים הורמון זה אחראי לתשוקה המינית. גברים מייצרים אותו בשפע, אצל נשים הוא מצוי בכמות קטנה. אצל גבר בן 20 רמת הטסטוסטרון היא 28 ננוגרם לליטר, אצל בן 60 – 15 ננוגרם לליטר. כשהרמה יורדת מתחת ל-12 זו בעיה חמורה. טיפול בג'ל טסטוסטרון קיים גם בגברים, כמנה יומית של ג'ל שמורחים בבוקר על העור. ההורמון משתחרר בהדרגה לגוף ומחקה את המנגנון הטבעי של הגוף. רמת טסטוסטרון מתבררת בבדיקת דם פשוטה ולא יקרה".
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
עושים טובה פעם בחודש
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים