שתף קטע נבחר

חרירי זכה בבחירות בלבנון: "נביא שינוי אמיתי"

בנו של ראש הממשלה לשעבר זכה בכל 28 מושבי הפרלמנט במחוז הצפון והבטיח לעצמו רוב בפרלמנט. עוד בטרם פורסמו התוצאות הרשמיות, הודו יריביו של מנהיג האופוזיציה האנטי סורית בתבוסתם. היעד: לקצר את כהונת הנשיא לחוד

שר הפנים הלבנוני, חסן א-סבע, הכריז הערב (יום ב') כי רשימת האופוזיציה האנטי-סורית בלבנון, בראשותו של סעד אל-חרירי, זכתה ברוב מושבי הפרלמנט. עוד בטרם נמסר רשמית כי זכה בכל 28 מושבי הפרלמנט במחוז הצפון, הכריז אל-חרירי על ניצחונו והבטיח לחולל "שינוי של ממש" בלבנון. אפילו יריביו, בראשות השר לשעבר, סולימאן פרנג'יה, הודו בתבוסתם.

 

לפי התוצאות הרשמיות, רשימתו של אל-חרירי זכתה ב-72 מושבים מסך 128 המושבים בפרלמנט. משמעות הדברים היא שבבחירות, שנערכו לראשונה ללא נוכחות סורית במדינה מזה שלושה עשורים, יהיה רוב מוחלט לאופוזיציה האנטי-סורית.

 

בבחירות אלה צברה רשימתו של אל-חרירי, "אל-מוסתקבל" (העתיד) שמה, ניצחון בנוק אאוט גם במחוז ביירות כשגרפה את כל 19 המושבים, והצלחות גם במחוז הר הלבנון, במיוחד לאחר שבן הברית הפוליטי, וליד ג'ונבלאט, גרף את כל שמונת המושבים בהרי השוף.

 

למרות זאת, גם יריבו של אל-חרירי, הגנרל וראש הממשלה לשעבר, מישל עוון, צבר הצלחות משלו לאחר שזכה ב-15 מתוך 16 המושבים בהר הלבנון, דבר שמציב אותו כמועמד אפשרי למשרת הנשיאות (המשוריינת לנוצרי מרוני בלבד) אחרי תום כהונתו של הנשיא, אמיל לחוד, בין אם זו תתקצר או לא. עוון, שחזר מגלות של כ-14 שנים אמנם מיצב את עצמו כגורם כוח פוליטי, אך גם גילה לא מעט מחולשותיו לאחר שלא הסכים לחבור לאל-חרירי ובעלי בריתו ככוח משולב אנטי-סורי.

 

מערכת הבחירות לוותה במתח רב ובהתרגשות בשל ההסתלקות המהירה של הסורים, אולם לא עברה ללא השמצות הדדיות. עיתונו של אל-חרירי בן ה-35 שצפוי להתמנות לתפקיד ראש ממשלת לבנון, האשים את שר הפנים לשעבר ובן בריתו של עוון, סולימאן פרנג'יה, כי הוא נועד עם גורמי מודיעין סוריים שהיו מעורבים מאחורי הקלעים במערכת הבחירות. מנגד, האשימו עוון ופרנג'יה את אל-חרירי ובני בריתו הפוליטיים בשחיתות ובאי סדרים וטענו כי קנה קולות בכסף.

 

למרות זאת, צוות הפקחים הבינלאומי הגדול שהגיע ללבנון דווקא התרשם שהבחירות שהתפרסו על פני שלושה שבועות בארבעה מחוזות (ביירות, דרום, הר הלבנון והצפון) נערכו ב"אווירה טובה ובניהול תקין" וזאת במסגרת שיטת הבחירות הסבוכה אותה לדעתם יש צורך לתקן.

 

מחלקת המדינה האמריקנית בירכה על תוצאות הבחירות, והדובר אדם ארלי אמר שמדובר בצעד חשוב לקראת עצמאות ודמוקרטיה. ארלי הוסיף כי זו הפעם הראשונה מזה 30 שנים שהבחירות נקיות מהתערבות חיצונית, אך מצד שני עדיין קיים חשד לנוכחות סוכנים סורים במדינה.

 

המשימה: להדיח את הנשיא לחוד

 

ומה עם היום שאחרי? כפי הנראה יתרכז כרגע אל-חרירי בהדחתו של הנשיא המכהן, לחוד, או לכל הפחות בקיצור כהונתו. "הוא ינסה ליצור לחץ עממי ולצרף גיבוי אמריקני שיהפוך את כהונתו של לחוד לבלתי אפשרית", אמר פרופ' אייל זיסר, ראש החוג למזרח תיכון מאוניברסיטת תל אביב ומומחה לסוריה ולבנון. "מטרות נוספות הן הקמת ממשלה וניהול שלטון יציב. זאת, פרט לאתגרים הכלכליים של שיקומה של לבנון הסובלת מחובות של 30 מיליארד דולרים. סביר שאל-חרירי ינסה ללכת בעקבות אביו ולשקם את לבנון", אמר.

 

לקראת הבחירות עסקו רבות בשאלה האם חיזבאללה יפורק מנשקו בעקבותיהן. לפי פרופ' זיסר, למזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, יש עוד אוויר לנשימה בנושא הזה. "עדיין אי אפשר לדעת כיצד אל-חרירי ינהג בעניין. לא סביר שנושא זה יעלה לדיון בקרוב", אמר.


פורסם לראשונה 20/06/2005 19:36

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ניצח בגדול. אל חרירי
צילום: רויטרס
מומלצים