שתף קטע נבחר

אין מיטה לעציר? שיישן על מיטת האסיר

בג"ץ הורה לתת מיטות לעצירים. בשירות בתי הסוהר ובמשטרה לא מתרגשים כשיש צפיפות וקובעים: האסיר יישן על הרצפה והעציר יקבל את מיטתו. אין רופא בתא המעצר? השוטרים יתארו את המצב הרפואי בטלפון, ויקבלו מהרופא הוראות. דו"ח חריף של הסניגוריה הציבורית מתאר הפרה ארוכה ושיטתית של זכויות אסירים ועצירים

למרות השיפור בתופעת הלנת עצורים על הרצפה, ממשיכות הרשויות להפר את זכויותיהם של עצירים - כך עולה מדו"ח הסניגוריה הציבורית בנוגע לתנאי המעצר והמאסר במתקני הכליאה של המשטרה ושירות בתי הסוהר בשנת 2004.

 

הסניגורית הציבורית הארצית, עו"ד ענבל רובינשטיין, הגישה היום (ב') את הדו"ח לשרת המשפטים ציפי ליבני, לשר לביטחון פנים גדעון עזרא וליועץ המשפטי לממשלה מני מזוז.

 

בראשית יולי בשנה שעברה נכנס לתוקפו הסדר שהוצע על ידי שופטי בג"ץ לפיו יש לתת לכל עצור מיטה ולא להניח לו לישון על הרצפה. אז איך מתחכמים? הנוהג שהתפתח בבתי המעצר המשותפים לעצירים ואסירים הוא שאם יש צפיפות יתר בתאים - העצורים יקבלו מיטות לישון ואילו האסירים ישוכנו על הרצפה.

 

המשטרה, כך נכתב בדו"ח, פעלה ללא לאות למציאת "פתרונות מקוריים" כדי לפעול על-פי הנחיית בג"ץ ולא להלין עצורים על הרצפה. כך למשל, עצורים שלא נחקרו לא הוכנסו למתקן כליאה אלא הועברו למרתף סגור בשעות הלילה במתקן ראשון לציון.

 

בבית המעצר המרחבי שפלה הוחזקו עצורים ליד היומנאי כשהם כבולים בידיהם וברגליהם. באחד המקרים הוחזקו שני חשודים שנעצרו בשעות הלילה, בתוך ניידת כשהם כבולים זה לזה. זאת, עד להבאתם להארכת מעצר בבית המשפט.

 

מהדו"ח אף עולה כי לעצורים ניתנות אמנם מיטות בלילה, אך רק בלילה. בשעות היום לעומת זאת אין לעצורים מיטות. חוק המעצרים, לעומת זאת, מעגן את זכותו של העצור לשימוש אישי במיטה - לא רק לצורך שינה בלילה אלא גם בשעות היום.

  

השוטרים מתפקדים כרופאים

 

המיטות הן רק חלק קטן מאוד מהפרת הזכויות השיטתית אותה מפרטת הסניגוריה הציבורית בדו"ח שהגישה. אנשי הסניגוריה, שהדו"ח שכתבו מתבסס על ביקוריהם ב-36 מתקני מעצר ו-7 בתי סוהר ברחבי ישראל, דיווחו על הפרות חוזרות ונשנות של הזכות להליכה יומית באוויר הפתוח. בישראל ישנם עצורים שלא זכו מזה שבועות וחודשים להלך באוויר הפתוח. כך למשל בתחנת משטרת כפר סבא אין חצר טיולים כלל.

 

בנוסף קובעים אנשי הסניגוריה כי זכותם של עצורים לתנאי איוורור ותברואה סבירים מופרת. "קשה לתאר את המחנק ואת הסירחון", נכתב בדו"ח ביחס לבתי מעצר בהם מתגוררים כמה עצורים בתא צפוף אחד ללא חלונות. העצורים אף מתלוננים על חרקים, זבובים, יתושים, חולדות ועכברים שמתרוצצים בבתי המעצר. בתחנת משטרת מטה חיפה תנאי האוורור הקשים הועלו בדו"חות הסניגוריה הציבורית גם בעבר, בין השנים 2002-2003, אך עד היום לא השתנה דבר.

 

גם בנושא המזון והארוחות לעצורים נמצאו ליקויים קשים. בבית המעצר ברמלה למשל, העצורים אוכלים את ארוחותיהם על הרצפה או על המיטות. בבית המעצר במגרש הרוסים בירושלים לא נמצאו אמצעים לאיחסון או לקירור של מזון וגם לא כלי שטיפה וחיטוי. לחלק מן העצורים לא ניתנו כלל צלחות והם נאלצו לאכול יחד מתוך כלי קטן.

 

מהעצורים נמנע טיפול רפואי הולם פעמים רבות. בתחנת משטרת זבולון השוטרים מתפקדים לפעמים גם כרופאים, משום שבמתקן המעצר אין רופא או חובש. הרופא הקרוב ביותר נמצא כחצי שעת נסיעה משם. לכן, כשיש בעיה רפואית לאחד העצורים ,השוטרים מתארים לרופא המרחבי שנמצא בחיפה הבעיה הרפואית בטלפון ומקבלים ממנו הוראות טיפול.

 

דובר שירות בתי הסוהר, עופר לפלר, מסר בתגובה: "בסך הכול יש התקדמות מאוד גדולה בנושא העצורים. אין כיום עצורים בבתי המעצר על הרצפה. בשירות בתי הסוהר אנו עושים כל שלאל ידינו כדי להקל על 17 אלף העצורים. ישנם מתקנים חדשים שנפתחו בשנתיים האחרונות. מאז כניסתו של ניצב יעקב גנות לתפקיד ניצב שירות בתי הסוהר נוספו 2,500 מקומות כליאה, דבר שהביא לשיפור המחיה בבתי הסוהר. למרות זאת, עדיין קיימים מקומות שמתאימים לבתי כלא מהמאה הקודמת אך מושקעים בהם כספים רבים לשיפור תנאי המחייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הפרה שיטתית (ארכיון)
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
אין מיטות (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים