שתף קטע נבחר

מה לעשות כשהבוס מנצל אתכם?

פיטרו אתכם ללא הודעה מוקדמת? לא שילמו לכם דמי נסיעה? קיצצו לכם את השכר? מה הם החוקים שמגינים על העובד ומה אפשר לעשות כשלא מכבדים אותם

מדי שנה מופרות על-ידי מעסיקיהם זכויותיהם של אלפי עובדים בישראל. חלקם לא מקבלים שכר מינימום, חלקם מפוטרים ללא סיבה ולאחרים לא משלמים שכר בזמן. אם לא די בכך, בשנים האחרונות גברו הפרות הזכויות של העובדים על רקע המצב הכלכלי הקשה ומתוך הערכה של המעסיקים כי גם אם ירמסו את זכויות העובדים, אלה לא ימהרו להתפטר או לדרוש את זכויותיהם.

 

חוקי המגן במשפט העבודה נועדו להבטיח לעובדים המועסקים בישראל שורה של זכויות בסיסיות שקבלתן לא מותנית בהסכמתו של המעביד. המשמעות היא שגם אם העובד מסכים לא לקבל אותן - אין להסכמתו תוקף.

 

אחד הגורמים האמורים להגן על זכויות העובדים הוא משרד התמ"ת, בו פועלת מחלקה המופקדת על אכיפת חוקי העבודה על המעסיקים. מקובל לחשוב שהמחלקה מטפלת רק בנושא של אי-תשלום שכר מינימום ונגד עבודה בשבת, אולם רבים מהעובדים בישראל לא יודעים כי בסמכותה לאכוף שורה של חוקי מגן ואף להפעיל סנקציה פלילית על המעסיק. עובדים שזכויותיהם הופרו יכולים להתלונן במחלקה על מעסיקיהם ולפקחי המחלקה יש סמכות להגיע למקומות העבודה ולבדוק את אמיתות התלונות.

 

עובד החושש מפיטורים בגלל פניה למשרד יכול להגיש תלונה מבלי למסור את שמו. גם אזרחים היודעים על הפרת זכויות עובדים במקומות מסוימים יכולים להתלונן.

 

מהם הזכויות המגיעות לכל עובד ומתי מפר המעסיק את החוק? בסיוע משפטני עמותת "קו לעובד" אנו מציגים כאן את זכויותיהם של העובדים, באילו הפרות חוק מטפלת מחלקת האכיפה בתמת וכיצד פונים אליה

 

החוקים שמגינים על העובד

 

הודעה על תנאי עבודה (חוק מסירת מידע לעובד): המעביד חייב למסור לעובד ההודעה המתארת את תנאי עבודתו תוך 30 יום מתחילת עבודתו. עובדים שהתחילו לעבוד לפני 21.6.02 רשאים לבקש הודעה בכתב הכוללת את הפרטים מהמעביד והוא חייב למסור אותה תוך 30 יום מיום הגשת הבקשה. ניתן להגיש תלונה אם המעביד לא מסר לעובד הודעה הכוללת את כל הפרטים הבאים: שם המעביד ושם העובד; תאריך תחילת העבודה, תקופת העבודה המתוכננת; תיאור עיקרי התפקיד של העובד; שמו או תואר תפקידו של ממונה ישיר על העובד; סך כל התשלומים המשולמים לעובד כשכר עבודה ומועדי תשלום השכר. כמו כן חייב המעביד להגיש לעובד בכתב את הבסיס שלפיו משולם לו שכרו: סכום המשכורת החודשית, השכר לשעה, השכר לשבוע או שכר עבודה בקבלנות. גם את אורכו של יום העבודה או את שבוע העבודה של העובד יש להגדיר בכתב ויש לציין מהו יום המנוחה השבועי שלו. הודעה צריכה לתאר את סוגי התשלומים של המעביד ושל העובד בעבור תנאים סוציאליים שלו וכן פירוט הגופים שאליהם המעביד מעביר בפועל את התשלומים האמורים. במקרה של הסכם קיבוצי המסדיר את תנאי העבודה של העובד, יש לציין גם את שם ארגון העובדים שהוא צד לאותו הסכם והמען לפניה אליו.

 

ניכויים מהשכר (חוק הגנת השכר): במקרה בו המעביד מנכה משכר העובד סכומים כמו דמי ביטוח לאומי, מס בריאות, ניכויים לקופות גמל, דמי חבר לארגון עובדים, מקדמות על חשבון המשכורת ועוד, עליו להעביר אותם לגורם שלו הם מיועדים בתוך 40 יום. אם המעביד אינו מעביר את הסכומים בזמן ניתן להגיש תלונה למשרד התמ"ת.

 

שכר מינימום (חוק שכר מינימום): שכר המינימום לחודש עבודה במשרה מלאה של 186 שעות הוא 3,335.18 שקל ולשעה 17.93 שקל. שכר המינימום אינו כולל החזר הוצאות נסיעה, שעות נוספות ובונוסים. אי-תשלום שכר עבודה או התלמדות ללא תשלום מהוים הפרה של חוק שכר מינימום.

 

חיוב לעבוד שעות נוספות (חוק שעות עבודה ומנוחה): אסור למעביד לחייב עובד לעבוד יותר מארבע שעות נוספות ביום ולא יותר מ-12 שעות בשבוע.

 

עובדת בהריון (חוק עבודת נשים): מתי פיטורי עובדת בהריון אינם חוקיים? אם העובדת פוטרה לפני שיצאה לחופשת הלידה (בתנאי שעבדה במשך 6 חודשים לפחות באותו מקום עבודה), אם פוטרה 45 יום לאחר חופשת הלידה ואם פגעו בהיקף המשרה שלה באופן שעלול להקטין את הכנסתה (בתנאי שעבדה במשך 6 חודשים לפחות באותו מקום עבודה). מהחודש החמישי אסור להעסיק אותה בשעות נוספות ובשעות הלילה, אלא אם הסכימה לכך בכתב וצירפה אישור של רופא מומחה ביילוד ובגיניקולוגיה.

 

אי-אפליה בעבודה (חוק שוויון הזדמנויות בעבודה): אין להפלות עובד על רקע מין, נטייה מינית, מעמד אישי, הורות, גיל, גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, השקפה, מפלגה או משך שירות המילואים. בתחום האפליה נכללים: קבלה לעבודה, תנאי עבודה, קידום בעבודה, הכשרה או השתלמות מקצועית, פיטורים או פיצויי פיטורים, הטבות ותשלומים הניתנים לעובד בקשר לפרישה מעבודה. החוק מתייחס גם לאפליה בניסוח מודעות הצעת עבודה או שליחה להכשרה מקצועית שיש לנסח בלשון זכר ונקבה, אלא אם כן האפליה מתחייבת מאופי או ממהות התפקיד. אפליה יכולה להתבטא גם נגד אב לילדים שאינו מקבל זכויות זהות לאלה של אמהות לילדים העובדות באותו מקום עבודה. הזכויות הרלבנטיות במקרה זה הן: היעדרות בשל מחלה, יום עבודה מקוצר בשל היות העובדת אם לילד, זכות לשירותי מעון והשתתפות בהחזקת ילד במעון. מתן זכויות אלה מותנה בכך שבת הזוג לא עשתה שימוש באחת מזכויות אלה ושהילד נמצא בחזקתו הבלעדית של האב.

 

הודעה מוקדמת על הפסקת עבודה (חוק עזיבה מוקדמת): המעסיק חייב לתת לעובד התראה מוקדמת על הפסקת העבודה. כמה זמן מראש יש להודיע לעובד? לעובד חודשי במהלך השנה הראשונה יש לתת יום לכל חודש עבודה בששת החודשים הראשונים ויומיים וחצי לכל חודש עבודה החל מהחודש השביעי לעבודתה עד למקסימום של שלושה שבועות. לאחר שנת העבודה הראשונה יש להודיע לעובד חודש לפני היום שיצטרך לעזוב. עובד יומי במהלך השנה הראשונה יקבל יום לכל חודש עבודה. לאחר שנת עבודה יקבל שבועיים של הודעה מוקדמת. במהלך השנה השנייה יקבל העובד היומי שבועיים ועוד יום נוסף לכל חודשיים בשנה זו. במהלך השנה השלישית יקבל שלושה שבועות ועוד יום נוסף לכל חודשיים. לאחר שלוש שנות עבודה ואילך יקבל העובד היומי חודש של הודעה מוקדמת. בתקופת ההודעה המוקדמת העובד ממשיך לעבוד, אלא אם כן המעביד מוותר על עבודתו. במקרה כזה המעביד חייב לשלם לעובד תשלום תמורת הודעה מוקדמת" בשווי של השכר שהיה מקבל אילו היה ממשיך לעבוד בתקופה זו.

 

הודעה בכתב על הפסקת עבודה (חוק מסירת מידע לעובד): מעסיק חייב למסור לעובד מכתב המציין את תאריך תחילת העבודה ואת תאריך סיום העבודה בתוך שבועיים מיום סיום העבודה, בין אם העובד פוטר ובין אם התפטר.

 

הטרדה מינית (חוק מניעת הטרדה מינית): ניתן להגיש תלונה במקרים הבאים: אם המעביד לא פירסם תקנון למניעת הטרדה מינית" במקום העבודה, אם המעביד לא מינה ממונה לענייני הטרדה מינית במקום העבודה שאליו ניתן לפנות לשם הגשת תלונה ולשם קבלת מידע אם הוגשה תלונה בדבר הטרדה מינית והמעביד לא טיפל בה באופן יעיל.

 

פיטורים של חיילי מילואים (חוק חיילים משוחררים): ניתן להגיש תלונה במקרה של פיטורי עובד בתקופת מילואים וכן במשך 21 יום לאחר מכן. ניתן גם להגיש תלונה במחלקה לחיילים משוחררים במשרד הביטחון.

 

מידע גנטי (חוק מידע גנטי): ניתן להגיש תלונה במקרה שהמעביד דורש מהעובד או ממועמד לעבודה מידע גנטי או דורש ממנו לעבור בדיקה גנטית והעובד מסרב ובכך נפגע בקבלה לעבודה, קידום בעבודה, תנאי עבודה או פיטורים. כמו כן, אם המעביד עושה שימוש במידע גנטי או בתוצאה של בדיקה גנטית של עובד לרבות בתחומים של קבלה לעבודה, קידום בעבודה, תנאי עבודה או פיטורים.

 

עבודת נוער (חוק עבודת נוער): המקרים העיקריים הקשורים בהפרת זכויות הנוער הם: העסקת ילד מתחת לגיל 15 (ובחופשת הקיץ מתחת לגיל 14), העסקת נוער במנוחה השבועית, העסקת נוער למעלה משמונה שעות או תשע שעות ביום (לפי משך שבוע העבודה 5 או 6 ימים), אי מתן הפסקות, העסקת נוער בשעות הלילה, אי-תשלום שכר מינימום לנוער, העסקה ללא אישור רפואי והעסקה ללא פנקס עבודה על שם הנער בשירות התעסוקה לנוער.

 

איך מגישים תלונה?

 

תלונה ניתן לשלוח בכתב למשרד התמ"ת או בעל פה למספר טלמסר (יצוין בהמשך). חשוב לציין את הזכות שהופרה, את שם מקום העבודה, כתובת וטלפון, תקופת העבודה, שם ומספר טלפון של המתלונן. מומלץ להגיש את התלונה בכתב, בפקס או בדואר רשום ולשמור עותק של המכתב וכן את אישור המסירה, כך שבמקרה והתלונה לא תטופל ניתן יהיה להוכיח שהוגשה תלונה ובאיזה תאריך נשלחה.

 

מה עושים כשתלונה לא מטופלת?

 

לאחר משלוח מכתב התלונה יש להמתין לתשובה עד 45 ימים. אם לא התקבלה תשובה ניתן לפנות בכתב (רצוי בדואר רשום) ישירות למנהל הלשכה המשפטית של משרד התמ"ת (רחוב בנק ישראל 5, ירושלים). חשוב לשמור עותק של המכתב ואת אישור המסירה. במכתב זה יש לציין את נושא התלונה, התאריך שבו הוגשה ודרישה לטיפול בתלונה מאחר שלא נענתה בתוך 45 יום. יש לצרף עותק של מכתב התלונה המקורי. אם התלונה לא טופלה בתוך 45 יום לאחר הפניה למנהל הלשכה המשפטית ניתן לפנות למשרד מבקר המדינה. יש להגיש את הפניה בכתב ורצוי לצרף עותקים של מכתב התלונה המקורי ושל מכתב הפניה למנהל הלשכה המשפטית.

 

למי פונים?

 

בתל אביב: דרך סלמה 53, תל אביב 66089, טל: 03-5125230, פקס: 03-5125216. בחיפה: רח' פל ים 7, בית צים, ת.ד 109, חיפה 31003, טל: 04-8606703, פקס: 04-8606735. בירושלים: רחוב וולך 6 ירושלים, טל:02-5372845, פקס: 02-5372788. בבאר שבע: רח' התקווה 4, קריית הממשלה, קומה ג', טל: 2647816- 08, פקס:08-6264733. קו טלמסר: 1-800-444-446. משרד מבקר המדינה, במקרה של חוסר טיפול: ירושלים: ת.ד 1081 מיקוד 81919 פקס: 02-6665204. תל-אביב: ת.ד. 7024 מיקוד 61070 פקס: 03-68869368. חיפה: ת.ד. 4394 מיקוד 31043 פקס: 04-8604434.

 

ניתן לפנות גם בדואר אלקטרוני לכתובת: mevaker@mevaker.gov.il או למלא טופס באתר האינטרנט בכתובת:

http://www.mevaker.gov.il/serve/default.asp. מבקר המדינה אינו מחזיר תשובה לפונים, אלא מחליט אם לחקור את העניין.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מי יגן עלינו
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים