שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: גילוי מוקדם של סרטן הערמונית

שיטה חדשנית המיישמת טכנולוגיות של ביולוגיה מולקולרית, אותה פיתחה תלמידת מחקר באוניברסיטה בעברית, תקל על זיהוי של תאי סרטן הערמונית הדומים מאוד לתאים נורמליים. לטכניקה שפיתחה טל ארנון פוטנציאל להשפיע גם על מחקרים עתידיים לגילוי מוקדם של תאי סרטן אחרים

טל ארנון, תלמידת מחקר באוניברסיטה העברית, פיתחה שיטה חדשנית לטיפול בסרטן הערמונית באמצעות זירוז ההרס של תאי הסרטן במערכת החיסון. על מחקרה הוענק לה פרס ברנהולץ בתחום הטכנולוגיה להעברת תרופות, במסגרת אירועי חבר הנאמנים ה-68 של האוניברסיטה העברית.

 

סרטן הערמונית הוא גורם התמותה השני בקרב גברים מכלל מקרי המוות ממחלת הסרטן. הבעיה המרכזית באבחונו ובטיפול בו היא הדמיון הרב בין תאים סרטניים לתאים נורמליים. הדבר מקשה על זיהוי התסמינים שיכולים לאפשר טיפול ממוקד בתאים הסרטניים, מבלי לפגוע ביתר הרקמות הבריאות בגוף החולה. להגנה הטבעית מפני הסרטן מסייעים תאי הרג טבעיים המצויים במערכת החיסון, המזהים תאים סרטניים שונים ומחסלים אותם באופן יעיל וסלקטיבי. יכולת זו מבוססת במידה רבה על קיומה של משפחת חלבונים קטנה (NCR), שנקשרת רק לתאי הסרטן.

 

בעזרת יישום טכנולוגיות של ביולוגיה מולקולרית ארנון ייצרה חלבוני NCR המשולבים עם נוגדנים. החיבור בין חלבוני ה-NCR ובין הנוגדנים יוצר סמן שמקל על זיהוי תאי סרטן הערמונית בשלב מוקדם ומזרז את ההרס הממוקד של התאים. שימוש בעכברים אליהם הוחדרו תאים סרטניים של בני אדם הראה שינוי דרמטי בעקבות טיפול בחלבוני NCR מהונדסים גנטית עם הנוגדנים. אצל עכברים שטופלו בחלבוני NCR חלה הפחתה ניכרת בהתפשטות המחלה, בעוד שבקבוצת הביקורת נצפה גידול מהיר בתאים הסרטניים.

 

לתוצאות אלו פוטנציאל קליני מעודד לזיהוי סרטן הערמונית ולטיפול בו. חלבוני NCR הם גם בעלי יכולת זיהוי של גידולים רבים אחרים, יכולת היוצרת הזדמנות למחקרים עתידיים שיישמו את הטכניקה הזו גם על סוגים אחרים של סרטן.

 

הכותב הוא עורך אתר "הידען ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דמיון רב בין תאי סרטן הערמונית לתאים נורמליים. תאי דם
מומלצים