שתף קטע נבחר

יישובי עוטף עזה: "צה"ל לא ממגן אותנו"

במועצות האזוריות אשכול ושער הנגב זועמים על כך שצה"ל מתמהמה במתן פתרונות מיגון ליישוביהם, לקראת היום שאחרי ההתנתקות. לדבריהם, היישובים יהיו במרחק חדירה רגלית של חוליות מחבלים ובטווח הקסאמים. "לא ייתכן שפעולות המיגון יחלו רק בעוד שלושה חודשים, כלומר אחרי סוף פעולת ההתנתקות מהרצועה. זה מועד שמסכן את חיי התושבים"

"צה"ל ערוך לאיומי האתמול ואין לו תשובה למיגון חיי האזרחים ביום שאחרי ההתנתקות". כך אומרים במועצה האזורית אשכול בנגב המערבי, ומביעים חשש שלא יקבלו במועד מעטפת מיגון הולמת.

 

לטענת ראש מועצת אשכול, אורי נעמתי, מערכת הביטחון הקצתה עד כה רק כ-30 מיליון מתוך 110 מיליון שקלים שהובטחו למיגון הקיבוצים והמושבים בנגב המערבי. נעמתי שלח יחד עם ראש המועצה האזורית שער הנגב, אלון שוסטר, מכתב לשר הביטחון שאול מופז, בדרישה שיקצה את מלוא הסכום שהובטח, ושהעבודות יחלו במהירות בכל היישובים.

 

במקביל, הגיע אתמול לאזור אלוף פיקוד העורף גרשון (ג'רי) יצחק, ונפגש עם התושבים. הוא ביקר ביישובים נחל עוז ושער הנגב, וכרם שלום במועצה האזורית אשכול. במהלך המפגש עם ראשי יישובי אשכול העלו אלה שורה של דרישות למיגון היישובים מחשש מפיגועי טרור פלסטיניים ביום שאחרי ההתנתקות. מדובר בשורה של דרישות שעלו לא מכבר במגעים בין נציגי התושבים לצה"ל.

 

הבעיות שנותרו שנויות במחלוקות הן: הקמת חדרי ביטחון ביישובים שאינם סמוכים לגדר המערכת; מיגון תקרות הבתים בכלל היישובים מחשש לפצצות מרגמה וקסאמים; גידור מסיבי כולל אלמנטים של תאורה סביב יישובי המועצה; מיגון הטרקטורים של הקיבוצים העתידים לעבוד בשדות הסמוכים לציר הוברס המקיף את גדר רצועת עזה.

 

נציגי הקיבוצים והמושבים באשכול תבעו את זירוז תהליך מיגון היישובים ועיבויו. בין היתר טען תת אלוף במיל', צביקה פוגל, המייצג את התושבים במגעים מול מערכת הביטחון, שעל צה"ל לספק תקרות ממוגנות לכלל מוסדות החינוך והציבור בקיבוצים.

 

לדבריו, לא ייתכן שצה"ל יספק תקרות ממוגנות רק לגני הילדים ולא לבתי הספר, לחדרי האוכל וליתר מוסדות הציבור ביישובים הנמצאים בטווח המרגמות ורקטות הקסאם. כמו כן, הוא תבע לעבות את הגידור הישן סביב יישובים אלה, הנמצאים במרחק חדירה רגלית של חוליות מחבלים מרצועת עזה ביום שאחרי ההתנתקות.

 

הוא תבע עוד שפיקוד העורף ומשרד הביטחון יממנו פרויקט של מיגון כלל הטרקטורים של החקלאים העתידים לפעול בשדות הסמוכים לרצועה.

 

פוגל טען שלא יעלה על הדעת שפעולות המיגון יחלו רק בעוד שלושה חודשים, כלומר אחרי סוף פעולת ההתנתקות מהרצועה. "המועד שקבע צה"ל מסכן את חיי התושבים במועצות האזוריות אשכול ושער הנגב", אמר ל-ynet.

 

האלוף יצחק האזין לטענות התושבים אך לא היה לו מענה לכלל הדרישות. ראש המועצה האזורית אשכול אמר ל-ynet: "אני מאמין שבשורה התחתונה נצליח להגיע להבנות מול צה"ל, באשר לחליפת המיגון שתתאים לכל אחד מהיישובים. נכון שיש חילוקי דעות, בעיקר על קצב העברת הכספים לפעולת המיגון. יש גם מחלוקת על סכומי הכסף אשר כבר הועברו. מדובר ב-30 מיליון בלבד מתוך 110 מיליון שקלים, אותם אמור להשקיע השנה משרד הביטחון במיגון ומתוך 210 מיליוני שקלים בשנתיים הקרובות. אני מניח שמשרד הביטחון ופיקוד העורף ימצאו את הדרך להעביר את הכסף לאלתר למיגון היישובים".

 

"בין המצוי לרצוי"

 

לפי תוכנית משרד הביטחון "תיתפר" חליפת מיגון מעובה ליישובים שליד הגדר, נחל עוז, כיסופים, כרם שלום ונתיב העשרה בצפון הרצועה. כלל היישובים של המועצות האזוריות אשכול ושער הנגב, הנמצאים ממזרח לכביש שבין צומת לוין לכרם שלום, יקבלו חליפת מיגון פחות מורכבת.

 

גם בצה"ל הודו בפני ynet שהם נאלצים לתמרן בין הרצוי למצוי מבחינה תקציבית. עם זאת אמרו גורמים בצבא שחליפת המיגון אמורה להשרות "אווירת ביטחון" על תושבי יישובים אלה, העתידים להפוך ליישובי גבול עם תום ההתנתקות. לדברי אותם גורמים, הצבא בוחן בקפדנות את טענות התושבים והדרישות שהועלו, אך חייב לתמרן ביניהם לבין התקציבים שאושרו על ידי משרד הביטחון והאוצר.

 

"נחליט אם השלבים הבאים נחוצים"

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "במשרד הביטחון ובצה"ל גובשה תוכנית משלימה לבניית מרכיבי מיגון ביישובי עוטף עזה. התוכנית כוללת את כל מרכיבי המיגון הנדרשים כהשלמה לתוכנית ההיערכות של צה"ל לאורך גדר המערכת המקיפה את רצועת עזה.

 

"עלות התוכנית 210 מיליון שקל והיא תבוצע בשלושה שלבים, כאשר עלות כל שלב 70 מיליון שקל. השלב הראשון עונה לצרכים הבסיסיים המיידיים העומדים בסדר עדיפות גבוה. לאחריו תתקיים הערכת מצב על נחיצותו של השלב השני בתוכנית, ובמידה והדבר הכרחי, צה"ל יבצע את השלב השני והשלישי בתוכנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דייגו מיטלברג
נחל עוז (ארכיון)
צילום דייגו מיטלברג
ילדים בנחל עוז (ארכיון)
צילום: לע"מ
מומלצים