שתף קטע נבחר

"רופאי השיניים בישראל מסרבים לטפל בחולי איידס"

מחקר שנערך על ידי שישה רופאי שיניים, מגלה כי מרבית רופאי השיניים בישראל לא יטפלו בחולי איידס. עוד עולה כי קיימת בורות וחוסר ידע אצל רופאי השיניים על המחלה. הועד למלחמה באיידס: נתלונן על כל רופא שמפלה

כמה זמן לוקח לכם למצוא רופא שיניים כלבבכם? עבור חולי איידס המשימה הרבה יותר קשה: מחקר ישראלי שנערך על ידי שישה רופאי שיניים מגלה כי מרבית רופאי השיניים יסרבו לטפל בנשאי וחולי איידס. המחקר התבצע במסגרת הלימודים לתואר שני ב"מכללה לישראל", בקרב 65 רופאי שיניים בישראל שהסכימו להשיב לשאלות בתחום.

 

למעלה מ-4000 נשאים חיים בישראל. אלה מפתחים יותר מחלות שיניים בשל תרופות ה"קוקטייל" לעיכוב התפתחות הנגיף. לפיכך, לרופא השיניים תפקיד חשוב בשיפור איכות חייהם של החולים. אף ששבועת הרופא העברי מחייבת טיפול בכל חולה ללא אפליה, מהמחקר עולה כי 53 אחוז מרופאי השיניים אמרו כי יסרבו לטפל בנשא או חולה איידס.

 

עוד מצאו החוקרים כי מחצית מרופאי השיניים שנחקרו לא ידעו כלל שיש חובה חוקית לטפל בחולי איידס. רק 43% מהרופאים הכירו את מסלול התפתחות המחלה, ורק בודדים ידעו את מספר החולים המדוייק בישראל. עוד נתגלה כי ככל שרופא השיניים היה וותיק יותר, כך גדלה נטייתו לסרב לטפל בחולי איידס. הפחד מפני חולי האיידס בקרב רופאי השיניים היה גדול יותר מאשר מפני חולי דלקת כבד (הפטיטיס), חולי מחלות מין ונרקומנים.

 

"הבורות היא הממצא העיקרי שלנו" אומר ל-ynet ד"ר יעקב בן עמי, מומחה למינהל בריאות מהמכללה לישראל, "בתוכנית הלימודים ברפואת שיניים כיום, נכלל הטיפול בחולי איידס ולכן הצעירים הרבה פחות חוששים. דווקא אצל הוותיקים יותר, ניכר החשש".

 

החוקרים המליצו על בתי הספר לרפואת שיניים, ועל משרד הבריאות, לעורר את המודעות לקוד האתי של רופאי השיניים על ידי עידוד חולים מסורבי טיפול להתלונן, ולעודד פעילות הסברה בקרב הרופאים בעקבות חוסר הידע על המחלה.

 

"ידענו את זה כבר קודם" מסביר ד"ר גדעון הירש, יו"ר הועד למלחמה באיידס, "אין סיבה שבעולם שרופאי שיניים לא יטפלו בחולי איידס כנדרש על פי חוק. אבל בפועל יש מגבלות על נשאי וחולי איידס. משאירים אותם אחרונים בתור, מטרטרים אותם או לא מסכימים לטפל בהם ".

 

- הפחד של רופאי השיניים לא מוצדק?

הירש: "נשאי נגיף דלקת כבד נגיפית מסוג C (הפטיטיס) הרבה יותר מדבק מאיידס, ויש הרבה יותר נשאי הפטיטיס C שלא יודעים על כך שהם נשאים, ועדיין רופאי השיניים מטפלים בהם. אם הכללים של חיטוי מיכשור רפואי נשמרים בקפדנות, אין סכנה שתיגרם הדבקה. חשוב לזכור גם, שנגיף האיידס מתפרק באוויר ומושמד בתוך דקות כך שאין טעם לחשוש".

 

- מה על נשא או חולה מסורב טיפול לעשות?

הירש: "אנחנו קוראים לכל מי שחווה אפליה לפנות אלינו, אנו נפנה בתלונה למשרד הבריאות על אותו רופא שיניים, ובמקביל נסייע לו למצוא פתרונות חלופיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נחמה אליעזר
רופא שיניים. חוששים מהנגיף
צילום: נחמה אליעזר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים