שתף קטע נבחר

יוזמה: הולנד תרכוש החממות כמתנה לפלסטינים

במועצה לביטחון לאומי התלבטו לאחרונה כיצד לפתור את בעיית הפיצוי החלקי על חממות המתנחלים. בסיוע לשכתו של המשנה לראש הממשלה רקמו עיסקה במסגרתה תרכוש הולנד את החממות ותעניק אותן במתנה לרשות. הפלסטינים ירוויחו חממות והמתנחלים - פיצוי. אז מה מעכב את העיסקה? החשש ההולנדי מפני התנגדות פלסטינית. גורם המעורב בנושא: "זה ישים רק אם נסגור בתוך שבועיים-שלושה"

האם הולנד תקנה את חממות המתנחלים? המועצה לביטחון לאומי ומשרדו של המשנה לראש הממשלה "תופרים" לאחרונה עיסקה במסגרתה תרכוש הולנד את בתי העסק של אלו שיפונו מגוש קטיף ותעניק אותם לפלסטינים.

 

 

הכסף ההולנדי שישולם למתנחלים אמור לתמרץ את בעלי החממות להשאיר אותן מאחוריהם ולסייע להם לפתוח בחיים חדשים. בעלי החממות , כזכור, לא מקבלים פיצוי מלא על "עסק חי". הפיצוי הכספי הנוסף יאפשר להם שלא להעתיק את החממות וכך יוכלו העסקים לשמש לרווחת הפלסטינים. המתנחלים, מנגד, ירוויחו גם הם מהעיסקה הסיבובית: המאמץ שבהעתקת החממות ייחסך והפיצוי הנוסף על העסק שאבד יסייע גם הוא.

 

ללא הפיצוי הנוסף עלה חשש שבחלק מן המקרים יבחרו המתיישבים בעלי החממות להעביר את העסק בשלמותו, או לפרקו ולקחת את החלקים המתניידים. ל-ynet נודע כי כדי למנוע את מצב הדברים בודקים באחרונה במועצה לביטחון לאומי ובמשרדו של פרס את האפשרות לפיה תרכוש הולנד את החממות.

 

בהולנד מודאגים מהתגובה הפלסטינית

 

החממות, כך לפי התוכנית המתגבשת, יוענקו כמתנה לפלסטינים. אך מה שמעכב את התוכנית שעל הפרק הוא החשש ההולנדי לפיו הפלסטינים יסרבו לעיסקה הסיבובית. ההולנדים הביעו דאגה כי הפלסטינים לא יוכלו להסכים לעסקה אם תכלול מתן כספים למתנחלים על בתי עסק שהוקמו בשטח כבוש.

 

אלוף במיל' איציק גורביץ', המשמש יועץ כלכלי בכיר של שמעון פרס, הסביר שאין על הפרק אפשרות להעברה דומה של בתי המתנחלים אל הפלסטינים. זאת משום ש"לגבי בתים, המדינה מפצה את המתיישבים באופן מלא. רק לגבי בתי עסק חיים לא ניתן מלוא הפיצוי. הבתים הופכים להיות רכוש המדינה. העסקים, לעומת זאת, נותרים ברשות המתנחלים".

 

שווי החממות ורפת אחת שנכללים ביוזמה החדשה מוערך על ידי גורמים מקצועיים בכ-15 מיליון דולר. הגורמים מעריכים כי לא כל המתנחלים יהיו מעוניינים בהעברת החממות ולכן לא כל החממות יועתקו. עם זאת, הזהירו מפני רגישות העיסקה. "אם מישהו לא יבוא ויניח הצעה על השולחן במהלך השבועיים-שלושה הקרובים, הדיון כולו יישאר תלוי באוויר ובלתי ישים".

 

ל-ynet נודע עוד כי במהלך הניסיונות לקדם את יוזמת הפיצוי הייחודים פנו העוסקים במלאכה גם לגורמים בינלאומיים בהם הבנק העולמי ומדינות אירופיות אחרות דוגמת נורבגיה. הללו לא נתנו את הסכמתן לתוכנית ורק הולנד נותרה על הפרק.

 

באשר לבתי המתנחלים אמור היה להתקיים לפני כשבוע דיון בממשלה. בעקבות המלצה של מערכת הביטחון שלא להרוס את בתי המתיישבים ביקש שרון להביא את הנושא לאישור הממשלה אך ביטל את הדיון כדי לנסות ולתאם מול הפלסטינים את הנושא. עוד ביקש ראש הממשלה לדון בהריסה עם גורמים בינלאומיים, בהם שליח הקוורטט, ג'יימס וולפנזון.

 

לפי שעה אין סיכום בנושא עם הפלסטינים, שמדברים בכמה קולות. חלקם מצדדים בהריסה. חלקם לא רוצים להרוס וחלקם רוצים להרוס חלק. מצד שני יש את ההצעה של השרה לבני שהפלסטינים יהיו קבלני ההריסה.

 

ח"כ אפרים סנה, המעורב במגעים עם ההולנדים, אמר ל–ynet הבוקר: "הפתרון הזה נתון בקושי גדול, משום שהפלסטינים לא מעוניינים שאיזשהו גורם בינלאומי ישלם למתנחלים, וזה מה ש'תוקע' את העניין ומכביד על הפתרון. לכן יש צורך לחפש רעיונות חדשים אשר ניתנים ליישום תוך זמן קצר".

 

שגריר הולנד: אנו צריכים לדעת שניתן יהיה לייצא את הסחורה

 

שגריר הולנד בישראל, בוב היינש, אישר שהולנד שוקלת רכישת חממות המתנחלים, בעקבות בקשת ישראל בעניין, אך העריך כי "הסיכויים לכך נמוכים". למרות זאת, לדבריו, "אנו עובדים על כך קשה כי חשוב לנו להפוך את ההתנתקות להצלחה".

 

היינש אמר כי "ממשרדו של פרס פנו אלינו ושאלו אם נהיה מעוניינים בכך. באירופה יש בעיה עם העברת כספים למתנחלים. לכן כדי לקבל החלטה יש מספר שאלות שצריכות להתברר כדי לקבל החלטה, בתוכן האם הפלסטינים יסכימו להעברת כספים למתנחלים עבור החממות וכן האם ישראל יכולה לערוב להולנד לכך שניתן יהיה לייצא את הסחורה שתיוצר בחממות. אם סחורה מהסוג הזה תתקע כמה ימים במסוף קרני היא פשוט תלך לאיבוד". 


פורסם לראשונה 14/06/2005 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תני גולדשטיין
סוף סוף פיצוי מלא. החממות בגוש קטיף
צילום: תני גולדשטיין
מתנה לפלסטינים
צילום: אילן מרסיאנו
צילום: צביקה טישלר
ראש המל"ל. תופרים עיסקה עם הולנד
צילום: צביקה טישלר
צילום: תומריקו
פרס. פנו גם לבנק העולמי
צילום: תומריקו
מומלצים