שתף קטע נבחר

"סין מגבירה את מאמציה לכונן משטר מט'ח יותר גמיש"

החשש מפני הצפת המדינה בהון סיני המוחזק בארצות אחרות - לא מביא לשינוי מיידי או פתאומי בשיטה המקבעת את היואן לדולר

"סין הגבירה את מאמציה לכונן משטר מטבע-חוץ (המרה) יותר גמיש, בגלל חשש כי הון הנשמר בארצות אחרות יציף את הארץ".

 

זו ההערכה שפורסמה היום (ג') בדין-וחשבון השנתי של הבנק המרכזי בבייג'ינג. פרשנים הדגישו כי הערות אלה, מאת מומחי הבנק הבכירים, אינן מרמזות על שינוי מיידי או פתאומי במדיניות המטבע - אשר זה 11 שנים מקבעת את המטבע הסיני אל המטבע האמריקני, ברמה של 8.28 יואן לדולר. אבל - ציינו הפרשנים - הערות אלה נראות כטיעונים למען ריפורמה במשטר המרת-המטבע הקשוח.

 

המומחים הסבירו כי בהון הסיני אשר מוחזק במדינות אחרות (זה כעשור), יש חלק שהינו "בלתי-יציב"; הון זה יכול להיות מוסט בחזרה אל סין, "בכל רגע" - "וליצור לחץ על מנגנון שער-ההמרה, להכות בשוקי ההון המקומיים ולהשפיע באורח ערמומי על היציבות הפיננסית".

 

בדו"ח לא נמסר, כמה כסף עלול - על-פי דעת מחבריו - לזרום בחזרה אל הארץ. אבל דווח כי למן 1994 ועד 2003, היו בכל שנה יציאות נטו של הון - אשר הסתכמו (לגבי אותן עשר שנים) ברמה של 1.72 טריליון יואן (208 מיליארד דולר, 172 מיליארד אירו).

 

הבנק הודיע כי הגביר את המחקרים לגבי כינון מערכת מט"ח יותר גמישה, כדי שרמת המרות המט"ח (שמְבצעים תאגידים ואנשים פרטיים) תהיה יותר" סבירה".

 

מומחים חיצוניים הזכירו כי ארצות-הברית ועוד מדינות הסוחרות עם סין ערכו מאמץ-שיכנוע אצל הממשלה בבייג'ינג, כדי שתאפשר תיסוף במטבע יואן. לדבריהן, היואן סובל פיחות מלאכותי (בהשוואה לערכו האמיתי) בשיעור 40% בערך - דבר הנותן ליצואנים סיניים ייתרון בלתי-הגון בשווקים זרים.

 

ממשלת סין הביעה עמדה נמרצת נגד ניוד מוחלט של היואן - ואמרה כי המשק המתפתח של ארצה והמוסדות הפיננסיים השבירים שבו אינם מוכנים לתנודות מטבע משמעותיות בגודלן. אבל כמה צעדי שליטה שבידיה עוברים שלבים התחלתיים של שחרור הרצועות ההדוקות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יואן. כלי רגיש למשק שביר המצוי בעמדה מנצחת
מומלצים