שתף קטע נבחר

ספר חדש: הדיאטה הסינית - לאכול בריא ולרזות

הדיאטנית הקלינית ליאורה חוברה מבססת את ספרה החדש, "הדיאטה הסינית להרזיה ולבריאות", על עקרונות התזונה הסינית ועל התאמתם לחיינו המערביים. הכירו בבקשה (ויישמו בתבונה) את המזונות שיעשירו את גופכם בצ'י, את הדרכים לחיזוק הטחול ואת המלחמה בליחה. ונא לא להיבהל: השינוי לא מוכרח להיות קיצוני

תשכחו רגע כל מה שנדמה לכם שאתם יודעים על דיאטות, ותחשבו על הטחול. כן, האיבר הגדול הזה, שנמצא מתחת לבטן מצד שמאל, שומר על הדם מגופים זרים ואוגר אותו. זהו, יאמרו לכם מיליארד סינים, האיבר המרכזי המשפיע על העיכול, על חילוף החומרים, על מנגנון השובע והרעב, על הכמיהה למתוק וכן, גם על ההשמנה. ואצלנו, מערביים מודרניים שכמונו, הטחול ברוב המקרים חלש. לכן, במקום לייצר מהמזון שאנחנו אוכלים צ'י, כלומר אנרגיה, הוא מייצר ממנו ליחה. או, בתרגום למערבית-מודרנית - שומן.

 

מה נעשה עם המידע הזה? ובכן, כאן מגיע תורה של הדיאטנית הקלינית ליאורה חוברה. בימים אלה יוצא לאור ספרה החדש, "הדיאטה הסינית להרזיה ולבריאות" (הוצאת "כנרת"), שמציע הסתכלות אחרת על ההשמנה, הגורמים לה ובעיקר הדרכים למניעתה ולמאבק בה. הספר מביא שיטת הרזיה המתאימה את התזונה הסינית לחיים בארץ. השינוי, תתפלאו, לא חייב להיות מהפכני.

 

"הקביעה שההשמנה היא מחלה כרונית, מקוממת", טוענת ליאורה חוברה בספרה, "כיוון שמחלה כרונית היא כזו שאינה ניתנת לריפוי, בעוד שהשמנה בהחלט ניתנת לריפוי, כדבר התלוי באדם עצמו. דווקא בעידן השפע, שהמזון בו זמין, רב, מגוון ועשיר, כשנראה שלכאורה אין מחסור, סובלים רבים ממחסור – מחסור בקשר אמיתי עם גופם, מחסור באבות מזון חיוניים, בוויטמינים ובמינרלים. אנחנו עדים למחלות הנובעות ממחסור, כמו ירידה בצפיפות העצם, ולמחלות רבות הנובעות ממחסור בוויטמינים ובמינרלים.

 

"לעומת זאת, גופם של רבים סובל מעודף – עודף בקלוריות, בשומנים ובסוכרים, עודף המצטבר ומעיק על מערכות הגוף השונות ומקשה עלינו את התיפקוד היומיומי הפשוט: נשימה, טיפוס במדרגות, התכופפות לצורך שריכת נעליים או הליכה קצרה ברגל. העודף הזה גורם לשורה ארוכה של רעות חולות, הנובעות מהשמנה, וההשמנה נובעת מאכילה לא נכונה של סוגי מזון שאינם מתאימים". המחיר שמשלם מי שחי בגוף הנושא עליו עודף משקל, מזכירה חוברה, גדול פי כמה מהמחיר הכרוך בוויתור על הושטת יד נוספת לעבר פרוסת עוגה או בורקס.

 

לשמור על הצ'י

 

חוברה: "לפי השקפת הרפואה הסינית עתיקת היומין, מזון המתאים לגוף יעשיר את הגוף בצ'י, כלומר, באנרגיה. לעומת זאת, אם נאכל מזון דל בצ'י, הגוף ייצר ממנו ליחה, שתצטבר מתחת לעור ותגרום להשמנה. ליחה זאת גם תגרום לגוף לשנות את העדפותיו: אדם הסובל מליחה יעדיף מזון מתוק ושומני, שיגרום לגוף לייצר יותר ליחה וחוזר חלילה. כלומר, נוצר מעגל קסמים בעייתי, שצריך לשבור ולסובב לכיוון ההפוך".

 

כשזרימת הצ'י אינה חלקה, מסבירה חוברה בספרה, נוצרות "היתקעויות". אלה יורגשו פיזית בכאבים, עצירות, השמנה ותופעות קדם-וסתיות. כדי לשמור על הצ'י, זה שאיתו נולדנו ושאותו אנחנו מפיקים מהאוויר, מהמזון, מהמגע עם אחרים ומסימפטיה שאחרים מעניקים לנו, חשוב להקפיד על תזונה נכונה, התעמלות ותרגילי נשימה, מנוחה ושינה, טיפול רפואי מונע ויחסי-מין במינון נכון. כן, כן, לדעת הסינים, עודף יחסי-מין עלול לגרום, בקרב גברים בלבד, פגיעה בצ'י, המצוי בזרע. זה, מספרת חוברה, אחד הגורמים להתפתחות שיטות לקיום יחסי-מין ללא שפיכה, דוגמת הטנטרה, במזרח-הרחוק.

 

אבל נחזור לדיאטה. חולשת הטחול, כותבת חוברה, היא אולי התסמונת השכיחה ביותר במדינות המערב. היא מתבטאת לרוב בהשמנה, בצורך מוגבר במאכלים מתוקים, באכילה הנמשכת לאורך כל היום, בהצטברות ליחה במקומות נוספים בגוף, כמו הראש, מערכת העיכול, העור ומערכת הנשימה. היא מתבטאת גם כקנדידה ואגינלית, בחוסר סדירות ובבעיות אחרות במערכת העיכול, בחולשה כללית, באנמיה, בחוסר ריכוז, בטחורים, בבעיות חניכיים ובדליות ברגליים.

 

איך הטחול שלכם?

 

חוברה מציעה בספר שאלון קצר לבדיקת מצב הטחול:

 

  1. האם אתם סובלים מעודף משקל?
  2. האם אתם סובלים מרעב מוגבר, שלעיתים אתם חשים כי אינו נשלט?
  3. האם אתם סובלים מצורך עז במזון בעל טעם מתוק?
  4. האם אתם סובלים מליחה בדרכי הנשימה?
  5. לנשים: האם אתן סובלות מקנדידה ואגינלית?
  6. האם אתם סובלים לעיתים קרובות מחולשה ומעייפות?
  7. האם אתם סובלים מחוסר ריכוז ומחוסר יכולת למקד את המחשבות?
  8. האם אתם סובלים בתדירות גבוהה יחסית מאקנה, מאבצסים או מהרפס?
  9. האם אתם סובלים מטחורים, מבעיות חניכיים, מדליות ברגליים?
  10. האם מופיע על לשונכם חיפוי עבה לעיתים קרובות?
  11. האם מופיעים על לשונכם סימני שיניים?
  12. האם אתם חשים במקרים רבים תחושת כובד?
  13. האם אתם סובלים מאי-נוחות במערכת העיכול, מגזים או מנפיחות?
  14. האם אתם סובלים מאי-סדירות בפעולת מערכת העיכול?

 

"אם אתם סובלים משלושה-ארבעה סימפטומים או יותר מבין אלה", כותבת חוברה, "סביר להניח שאתם סובלים מחולשת הטחול". מה עושים? מחזקים אותו.

 

מה להוציא מהתפריט, מה להשאיר?

 

"חיזוק הטחול", אומרת חוברה, "מתבסס על שני יסודות: הוצאת המזונות המחלישים אותו ותיגבור המזונות המחזקים אותו. המזונות שרצוי להוציא לגמרי מהתפריט, או להימנע מהם ככל האפשר, הם: סוכר לבן וכל מזון המכיל אותו, כלומר עוגות ועוגיות, גלידות , סוכריות, מסטיקים, משקאות ממותקים וכו', קמח לבן ומזונות המכילים אותו, כפסטות, פתיתים, סולת רגילה, עוגות ומאפים מלוחים, מזון עשיר בשומן, כמו גבינות ומוצרי חלב המכילים מעל חמישה אחוזי שומן, בשרים שמנים, פיצוחים קלויים, חמאה, מרגרינה, חטיפי בוטנים וחמאת בוטנים, מזונות המכילים שומן מוקשה, מזונות שעברו תהליכי עיבוד, כשניצלים קפואים, ארוחות מוכנות, נקניקים ונקניקיות, עוגות ועוגיות מוכנות, פירות טרופיים ופירות שקליפתם שעירה, מזונות המכילים צבעי מאכל מלאכותיים וחומרי שימור, דברי מאפה המכילים שמרים, מזונות בטמפרטורה נמוכה או בעלי אנרגיה מקררת, כירקות ופירות טריים או קפואים, מוצרים מחלב בקר, גלידות, שתייה קרה, מנטה ונענע".

 

נדמה לכם עכשיו שזהו, בלי כל אלה חייכם אינם חיים ולא תשרדו יום אחד? טעות. כי ברשימת המזונות מחזקי הטחול ניתן למצוא דגנים מלאים, פחמימות ולחם המבוססים על דגנים מלאים, ירקות כתומים וצהובים, פירות מיובשים (רצוי אורגניים), מוצרי חלב בכמויות מוגבלות עם עדיפות לאלה המבוססים על חלב צאן, עוף והודו ללא העור, דגים, טחול, שומן בכמות מוגבלת, תבלינים כקינמון, הל, ציפורן, זנגביל, פלפל שחור בכמות מוגבלת, כמון, כורכום, עשבי תיבול ירוקים ורוזמרין, מזונות מחממים, כלומר, כאלה שבושלו לאורך זמן, ובהם דגנים וקטניות, ירקות כתומים ועוד, מים בטמפרטורת החדר וחליטות צמחים, בעיקר יסמין וקינמון ותה ירוק.

 

ומה עם מתוקים? אל דאגה, גם הם נכללים בדיאטה הסינית שמציעה חוברה, בטוויסט מתבקש. בספרה היא מציעה שלוש גישות למתוק: הפסקה מוחלטת של צריכת סוכר לבן, שילוב מתוקים טבעיים בתפריט (למשל, כף צימוקים באורז, מרק דלעת כחלק מארוחה בשרית, או אבטיח עם גבינה מלוחה), ואפשרות שלישית, אם אתם חשים בצורך, אכילת מאכל מתוק יומי אמיתי, טבעי ומוגבל, בנוסף.

 

תוספת יומית זו יכולה להיות, לדוגמה, שתי עוגיות גרנולה מקמח מלא, ופל על בסיס קמח מלא וסירופ מייפל, שני ממתקי תמרים ואגוזים, שניתן להשיג בחנויות הטבע, או כמות מוגבלת מהעוגות והלחמים המתוקים שדרכי הכנתם מפורטות בספר.

 

לשנות כיוון מחשבה

 

כדי "להפוך את הייאוש ליותר נוח", כהגדרתה, מציעה חוברה (כצפוי, יש לומר) להקפיד על פעילות גופנית קבועה, לומר "לא" לרעב, לארגן לעצמנו תמיכה בתהליך ההרזיה ולא להתייאש, לא להתייאש, גם כשהירידה במשקל נתקעת.

 

בנוסף, היא אומרת, חשוב להקפיד על "הרגלים מחזקי טחול", המוכרים בהקשר אחר לכל מי שהתנסה בחייו בדיאטה: לא לצפות בטלוויזיה או לקרוא עיתון בזמן האכילה, ללעוס לאט, לאכול הרבה ארוחות קטנות, להקפיד על ארוחת בוקר ולהפסיק לאכול שעתיים לפני השינה.

 

"בדברים מסוימים לא המצאתי את הגלגל", היא מודה, "אבל כשצריך לעשות שינוי, זה לא קל, ולפעמים, כשמביאים לאדם כיוון מחשבה אחר לביצוע השינוי, הוא חושב על הדברים אחרת ופתאום מרגיש שהוא יכול לעשות את זה. וזה מה שחשוב".

 

חוברה מדגישה שהשינוי שהיא מציעה לא חייב להיות דרסטי, ודאי לא באופן מיידי. "הרבה מטפלים בגישות המשלימות נורא קיצוניים, ואנשים נוהרים אליהם, עומדים בהנחיות תקופה קצרה ונשברים. אני מציעה למצוא את האמצע, לחיות חיים נורמליים ולהרוויח מה שאפשר מהרפואה הסינית. עדיף לאכול 50 אחוז פחות קמח לבן, מאשר לאכול רק אותו. היום ניתן למצוא בכל מקום אלטרנטיבה למזון הלא רצוי, אבל גם אם אדם מקבל החלטה שלבית הוא מכניס רק לחם מקמח מלא, ובחוץ, מדי פעם, הוא אוכל לחמניה רגילה – זה בסדר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדיאטה הסינית. לרזות בריא
עטיפת הספר
ליאורה חוברה, מחברת הספר
ד"ר רק שאלה
מומלצים