שתף קטע נבחר

"המשבר עם ארה"ב פוגע בחנינה לפולארד"

פרופ' איתמר רבינוביץ, לשעבר השגריר בארה"ב, סבור ששני המשברים עם האמריקנים, על רקע מכירת הנשק לסין ופרשת ה"חפרפרת" פוגעים בסיכוי של פולארד לקבל חנינה. לדבריו, "המשברים האלה הם דלקת מקומית שצריך לטפל בה לפני שהיא תעבור לשאר הגוף"

"שני המשברים האחרונים עם ארה"ב פוגעים בסיכוי להעניק חנינה לג'ונתן פולארד". כך אומר ל-ynet פרופ' איתמר רבינוביץ', שגריר ישראל לשעבר בוושינגטון ונשיא אוניברסיטת תל אביב.  

 

פרופ' רבינוביץ' התייחס למשבר בין שתי מערכות הביטחון, על רקע העברת ציוד צבאי וטכנולוגיה מישראל לסין. זאת, לצד העננה הנוספת המרחפת מעל היחסים - פרשת ה"חפרפרת". אתמול הוגש כתב אישום נגד לארי פרנקלין, איש הפנטגון החשוד בהעברת מידע סודי לנציגי ישראל ולאנשי השדולה הפרו ישראלית (איפא"ק). רבינוביץ' לא סבור שמדובר במשבר גדול בין מדינות, אלא בשני משברים מקומיים ברמת הפקידות המקומית.

 

לדברייו, "משבר זה כשיש התנגשות בין הנשיא לראש הממשלה על סוגיה מאוד בסיסית. כשב-75' קיסינג'ר הודיע שארה"ב עושה הערכה-מחדש של יחסיה עם ישראל, זה היה משבר. כשקרטר התנגש עם בגין בנושא פירוש הסכמי קמפ דיוויד בסוגיית ההתנחלויות, זה היה משבר. כאן היחסים בין הקברניטים טובים מאוד, למרות הבדלי ההשקפות, אך יש משברים מקומיים.

 

"כאן מדובר בשני משברים ברמת הפקידות, שאינני רוצה לזלזל בהם אך זה לא משבר מלא במובן של התנגשות בין קברניטים. אני מקביל את זה לדלקת מקומית שצריך לטפל בה לפני שהיא עוברת לשאר הגוף. כמובן שברגישות שבמערכת היחסים עם ארה"ב, גם דלקת מקומית משפיעה על הגוף".

 

בהתייחסו להשפעה על שחרור אפשרי של פולארד, הוא אומר: "במקרה של פולארד, מערכת המשפט והמודיעין מתנגדות בכל תוקף לחנינה. גם אחרי שקלינטון חתם על הסכמי וואי ב-98', שתי המערכות האלה הטילו וטו על שחרורו. ברור שמנקודת המבט של פולארד, הסיכוי להשיג לו חנינה נפגע – כי אלה אותן מערכות פקידותיות שמתנגדות לכל ויתור לפולארד".

 

מה על ישראל לעשות בסוגיית פרנקלין?

 

"לגבי פרנקלין זו לא בעיה ישראלית, ולכן אינני חושב שישראל צריכה לעסוק בה. בסוגיית פרנקלין זה לא שבאה הנחיה מגבוה לפגוע באיפא"ק. הרבה אנשים מהבירוקרטיה האמריקנית לא אהבו את התחככות היתר...כך גם לגבי ארגונים יהודים-אמריקניים אחרים עם הרבה השפעה – ה-FBI וסוכנויות אחרות של אכיפת החוק לא אוהבות את זה. כאן עלו על משהו שרוצים למצות בו את הדין, ולכן לא צריך לראות בזה הוצאת חוזה של הממשל על איפא"ק, אלא ברמת ה-FBI, ניסיון לצמצם את חופש הפעולה של איפא"ק ושגרירות ישראל מול הבירוקרטיה האמריקנית".

 

ובעניין המשבר סביב עסקת הנשק עם סין?

 

להערכתי זו בהחלט בעיה שניתן לפתור בדרג הפוליטי – שר הביטחון (הישראלי) מול מזכיר ההגנה (האמריקני). במשבר סביב מכירת הנשק פועלים כאן כמה גורמים. ארה"ב לא אוהבת עסקאות עם סין, שמסומנת כאויב פוטנציאלי. יש לחץ כבד לגבי תעשיות מתחרות לתעשיות האמריקניות.

 

 

"לפעמים אנחנו מפרשים הסכמים בצורה ליברלית, חופשית או רופפת, ובמקומות מסוימים ייתכן שפירשנו שמה שניתן לעשות איננו כזה. גורמים ברמת הפקידות הרגישו שישראלים מדלגים מעליהם, ופועלים ישר מול הדרג הפוליטי, לכן הצטבר כעס רב ומרירות. בינתיים הדרג הפוליטי שבפנטגון בחלקו עזב, ולנשיא ולמזכיר ההגנה לא נוח לרסן את הפקידות, לכן פרץ מה שפרץ.

 

עושה רושם שהאמריקנים לא יסתפקו בנושא הזה בפחות מעריפת ראשים - פיטוריו של מנכ"ל משרד הביטחון, עמוס ירון, ושני בכירים אחרים במשרד.

 

"אינני בטוח. חלק מהפתרון הוא בטיפול שקט ולא בטיפול פומבי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
רבינוביץ'. "מפרשים הסכמים בצורה ליברלית"
צילום: צביקה טישלר
צילום: איי פי
ראמספלד. "לא נוח לו לרסן את הפקידות"
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פרנקלין. "לא לעסוק בבעיה"
צילום: איי פי
מומלצים