שתף קטע נבחר

סקר בארה"ב: רוב להחזרת הכוחות מעיראק

6 מכל 10 אמריקנים רוצים לראות את הפנטגון מתחיל בהחזרת החיילים הביתה. לצבא כבר קשה לגייס מתנדבים. ובינתיים בעיראק: הקטל נמשך

מניין ההרוגים האמריקנים בעיראק כבר מתקרב ל-1,700. לציבור האמריקני מתחיל להימאס מעיראק וגם מהנשיא בוש - מרבית האזרחים אינם מרוצים מתפקודו בשורה של נושאי חוץ ופנים, כולל בטיפול בטרור. כמעט שישה מכל עשרה אמריקנים רוצים לראות את הפנטגון מתחיל לפנות חיילים מעיראק.

 

בסקר של מכון "גאלופ", שנערך עבור העיתון USA TODAY, אמרו 59 אחוז כי הם רוצים לראות התחלה של חזרת החיילים הביתה. 56 אחוז אמרו שהמלחמה בעיראק אינה כדאית. מבין אלה שמתנגדים כעת למלחמה בעיראק, הרוב מתנגדים לה בגלל העילה השקרית ליציאה למלחמה: הימצאות של נשק להשמדה המונית. סיבות נוספות להתנגדות: מספר ההרוגים והפצועים והעובדה שעיראק לא היוותה איום על ארה"ב.

 

42 אחוז אומרים שהמלחמה כדאית והסיבה העיקרית: פיגועי 11 בספטמבר 2001 בארה"ב. סיבות נוספות: המלחמה בטרור והצורך להפסיק את דיכוי העם העיראקי.

 

התמיכה של הציבור האמריקני במלחמה בעיראק צונחת, לאחר התקוות שעוררו הבחירות שנערכו בחודש ינואר, אלא שמאז נמשכים הפיגועים היומיומיים שבהם נהרגים בממוצע 20 עיראקים ביום וחיילים אמריקנים. כ-140 אלף חיילים אמריקנים חונים בעיראק וממשל בוש אינו מוכן בשלב זה לתת לוח זמנים להתחלת פינויים.

  

"החיילים העיראקים נרדמים בשמירה"

 

"ניו יורק טיימס" כתב היום כי למרות האופטימיות שממשל בוש מפיץ, האמריקנים בשטח המדריכים את החיילים העיראקים סבורים שיקח כמה שנים, לפחות, לפני שכוחות עיראקים חדשים יוכלו לעמוד לבדם מול המורדים.

 

החיילים האמריקנים בעיראק מאוכזבים עמוקות מרמתם הנמוכה של החיילים העיראקים במבצעים המשותפים שהם מקיימים באחרונה ברחבי עיראק. החיילים העיראקים נרדמים בנקודות השמירה הליליות וזה מאלץ את האמריקנים לבצע סיורים כדי לוודא שהשומרים העיראקים ערים.

 

הניסיון לארגן את הצבא העיראקי החדש לוקה בגיוס חפוז של אנשים לא מתאימים, אימונים בלתי מספיקים, ומערך פיקוד חלש הגורם להתמוטטות המשמעת, בעיקר בתנאי קרב. העיראקים דווקא רוצים להתגייס. חייל משתכר 340 דולר לחודש וגנרל 950 דולר, לעומת רופא שמשתכר 200-500 דולר.

 

אחרי הבחירות בעיראק, דיברו בוושינגטון על התחלת הוצאת חיילים אמריקנים הביתה עוד בשנת 2005. עכשיו סבורים המפקדים האמריקנים שזה יקח לפחות עוד שנתיים. עד כה הקימו האמריקנים 107 גדודים של חיילים ושוטרים הכוללים 169 אלף עיראקים. עד הקיץ הבא מתכננים האמריקנים להגדיל את הכוח העיראקי הצבאי ל-270 אלף.

 

בגלל המלחמה בעיראק, מתקשה הצבא לפתות אמריקנים להתגייס, למרות הצעות כלכליות מפתות כמו תשלום משכנתא לבית בסך 50 אלף דולר בתמורה לחתימה לשרת שמונה שנים. לראשונה מאז שנות השבעים, נאלץ הצבא האמריקני להוריד רמה ולאפשר גיוסם של חסרי השכלה ושל צעירים עם רקע פלילי. 

 

דיפלומט אמריקני ניצל מפיגוע התאבדות

 

ובינתיים בעיראק נמשך הקטל הקבוע: חייו של דיפלומט אמריקני בכיר ניצלו היום כשמחבל מתאבד פוצץ מכונית תופת סמוך לשיירה של צבא ארה"ב בבגדד, כך מסרו מקורות משטרה עיראקיים. על פי המקורות, שני עובדי ממשל נהרגו בפיגוע. זהותו של הדיפלומט לא ידועה וגם גורמים אמריקנים רשמיים טרם מסרו תגובה.

 

עדי ראיה מסרו כי רכב צבאי אמריקני עלה באש כתוצאה מהפיצוץ ושמסוק הוזנק לפנות את הפצועים. כתב של סוכנות הידיעות רויטרס סיפר שמיד לאחר הפיצוץ זרמו לאזור כוחות גדולים מאוד של צבא ארה"ב, וציין כי מדובר בהיקף כוחות חריג לאירוע שכמותו מתרחשים בעיראק כל יום.

 

לפחות 16 אזרחים ואנשי ביטחון עיראקים נהרגו בסדרת פיגועי תופת ברחבי המדינה. בתקרית הראשונה, במחוז דורא הדרומי, נהרגו שני עיראקים וחמישה נוספים נפצעו לאחר שמכונית תופת שאמורה היתה להתפוצץ סמוך לשיירה אמריקנית, החמיצה את מטרתה ופגעה בהם.

  

בפיגוע בתכרית התפוצצה מכונית תופת שהרגה שלושה בני אדם. בנוסף, שני שוטרים עיראקים נהרגו ו-12 שוטרים נוספים נפצעו מפיצוץ מכונית תופת ליד סיור של המשטרה. בפיגוע נוסף בעיר סמארה נהרגו עוד חמישה אנשי ביטחון עיראקיים.

 

ארבעה חיילים עיראקים נהרגו מצפון לבגדד בהתקפת ירי של אנשי מיליציות חמושים על מחסום של הצבא.

 

בחודש וחצי האחרונים, מאז נכנסה הממשלה העיראקית ובה הרוב השיעי לתפקידה, נרשמה מגמה של עליה במספר פיגועי התופת בעיראק. רוב הפיגועים כוונו נגד שוטרים ואנשי כוחות הביטחון העיראקים אבל כ-900 בני אדם, רובם אזרחים, נהרגו.

 

בהכנת הידיעה השתתף רונן בודוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חיילים אמריקנים בעיראק
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ילדה עיראקית מנחמת את אחיה שנפצע בפיגוע
צילום: רויטרס
הלוויה בעיראק. דורכים על דגל ישראל
צילום: איי אף פי
מומלצים