שתף קטע נבחר

הגירעון המסחרי של ארה"ב זינק ל-57 מיליארד דולר

באפריל, הייצוא דווקא גדל במידה ניכרת - אבל האמרת מחירי הנפט קיזזה את הגידול החיובי הזה, ויצרה שיא חדש בגירעון

הגירעון המסחרי של ארצות-הברית גדל בחודש אפריל, והגיע לשיא חדש: 56.96 מיליארד דולר.

 

מומחי משרד המסחר הפדראלי דיווחו היום (ו') כי הייתה זו קפיצה בשיעור 12% מהשיא הקודם (53.56 מיליארד דולר) שנרשם בחודש מרץ. בסיכום לשליש-השנה הראשון (חישוב קצב שנתי), הגירעון מגיע לרמה של 686 מיליארד דולר - כלומר, 11% יותר מאשר הגירעון שנרשם אשתקד ואשר עמד על 617.58 מיליארד דולר.

 

לכאורה, הייתה אפשרות רצינית שהפעם תירשם ירידה בגירעון, מכיוון שהייצוא עלה בשיעור 3.0% בדיוק; אבל גם הייבוא עלה - בגלל האמרת מחירי הנפט (בשיעור 4.3%), ועלייה זו (בשיעור 4.1%) לא רק שקיזזה את הגידול בייצוא אלא אף מחקה אותו והותירה עודף ייבוא אשר הגדיל את הגירעון.

 

הייבוא היה ברמה של 163.38 מיליארד דולר (שיא חדש). הייצוא היה ברמה של 106.42 מיליארד דולר (שיא חדש); עליות בולטות נרשמו לייצוא מטוסים מסחריים, שבבי-מחשב ומנועים תעשייתיים.

 

פרשנים ציינו כי הגידול המתמשך בגירעון המסחרי גורם כאב-ראש פוליטי לנשיא ג'ורג' בוש; מבקריו טוענים כי הממשל בראשותו נכשל בהגנה על העובדים האמריקנים מפני תחרות זרה שמתאפיינת בחוסר-הגינוּת - ובכך גרם, או לפחות תרם, לאובדן 3.0 מיליון מישרות בתחום הייצור במהלך 4 השנים האחרונות.

 

בהתקפה נגדית, הממשל הקשיח לאחרונה את עמדתו כלפי סין; הממשל טוען כי מדינה זו - אשר עימה יש לארה"ב את הגירעון הגדול ביותר (באפריל הייתה עלייה בשיעור 14% לרמה של 14.7 מיליארד דולר שהינה 170 בחישוב קצב שנתי) - חייבת לבטל את מדיניות המטבע שלה (המטבע הסיני מקובע למטבע האמריקני ברמה של 8.28 יואן לדולר), וחייבת לפעול בתוקף נגד הפיראטיות שמזיקה לקניין הרוחני של מפיקי סרטים ומוזיקאים ואנשי תוכנה. כדי להגן על היצרנים בארה"ב, הממשל אף הטיל מכסות על ייבוא מוצרים אחדים מענף ההלבשה והטקסיל בסין.

 

על רקע הגירעון המסחרי ואובדן המישרות, הממשל נאלץ כעת להיאבק קשה כדי לנסות ולהשיג את הסכמת הקונגרס להסכם סחר-חופשי שנחתם עם 6 מדינות באמריקה המרכזית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים