שתף קטע נבחר

"אותי התרומה כן הצילה"

אומרי בן ה-3 לא שרד את המאבק בסרטן, לאחר שמדינה שלמה התגייסה כדי לחפש עבורו תורם מח עצמות מתאים. ענת פרץ, בת 39, עברה לפני כחצי שנה השתלת מח עצם לאחר שחלתה בסרטן, והצליחה להבריא. היא קוראת לציבור להמשיך ולתרום דם למטרה זו. "גם אם החולה אשר עבורו נערך המבצע לא שרד בסוף, כמו שקרה עם אומרי, התרומה עצמה מאוד חשובה, היא פשוט מצילה חיים של חולים אחרים, כפי שחיי ניצלו"

"זה הדבר הכי גדול שאדם יכול לעשות למען הזולת. כל אחד חייב לרוץ ולעשות את זה, אנשים מפחדים ולא מודעים, אבל זה באמת מציל חיים". כך אמרה היום (ו') ל-ynet ענת פרץ בת 39, אשר לפני כחצי שנה עברה השתלת מח עצם, לאחר ששנה קודם לכן גילתה כי לקתה בסרטן.

 

ביום בו נודע על מותו של אומרי רזיאל בן השלוש, שמדינה שלמה התגייסה כדי למצוא תורם של מח עצם, מבקשת ענת לעודד את הציבור להמשיך ולתרום דם למטרה זו. "זה באמת חשוב, גם אם החולה אשר עבורו נערך המבצע לא שרד בסוף, כמו שקרה עם אומרי, התרומה עצמה מאוד חשובה, היא פשוט מצילה חיים של חולים אחרים. אני עצמי מתכוונת ליצור קשר עם התורם כאשר תחלוף שנה מההשתלה. אני חבה לו את החיים ומקווה שיהיו רבים כמותו".

 

כמו אומרי הקטן, גם ענת נאלצה לעבור שנה ממושכת של טיפולים כימותרפיים אינטנסיביים על מנת למנוע את התפשטות הסרטן בגופה. כמו אומרי, גם אצלה, על אף ההחלמה המוצלחת רוב הזמן, חלה הידרדרות פתאומית אשר אילצה את הרופאים להזדרז בביצוע ההשתלה.

 

 

"אחרי עשרה חודשים עם טיפולים כימותרפיים, המחלה שוב תקפה אותי והתפשטה במהירות ואז הרופאים אמרו לי שחייבים לבצע השתלה של מח עצם. מההתחלה אמרו לי שכנראה שלא תהיה ברירה ויהיו חייבים לבצע השתלה וכל מה שצריך לעשות עד שיימצא תורם, זה להילחם במחלה באמצעות טיפולים ולנסות למשוך זמן. אבל אחרי עשרה חודשים המחלה התפשטה כל כך מהר שכבר באמת לא היתה ברירה.

 

"למזלי נמצא עבורי תורם במהלך התקופה הזאת, כנראה ממבצע התרמה שנערך כמה חודשים לפני כן, אחרת היתה לי בעיה אמיתית. היה צריך אז לצאת במבצע חדש שהיה לוקח זמן רב ואיני יודעת האם הייתי מחזיקה מעמד ושורדת", אמרה ענת.

 

היום, כחצי שנה לאחר ההשתלה, היא מספרת שהבריאה לחלוטין מהמחלה, שבה לחייה הרגילים והיום אף חוגגת יומולדת 7 לבתה הקטנה. "עברתי שנה מאד קשה, היו במהלכה המון טיפולים כימותרפיה וכדורים ואפילו עשו לי השתלה עצמית של מח עצם שלי, שעבר כימותרפיה והושתל מחדש. היום אני בסדר גמור, אין כל סימנים למחלה, חזרתי לעבוד ואני מתפקדת כרגיל והכול תקין".

 

"הרבה תופעות לוואי"

 

ענת הוסיפה כי במהלך השנה הראשונה שלאחר תהליך ההשתלה עדיין נזקק החולה להשגחה צמודה, ועשוי לסבול לא מעט מתופעות לוואי שהן תוצאה של ההליך הרפואי המורכב. "עד כשנה לאחר ההשתלה ישנה עדיין סכנה שהשתל ידחה יתקוף את האיברים בכל מני מקומות ויגרום לכל מני בעיות, היו לי כמה התקפות כאלה, אבל אם אתה נמצא עם יד על הדופק ואם מטפלים בזמן, ניתן להתמודד ולעבור את זה. ככלל, השתלת מח עצם מתבצעת רק כשאין כל ברירה אחרת, אם יש פתרונות אחרים, מומלץ לא להשתיל כי למרות שהתהליך אינו מסובך, יש בו לא מעט סיכונים".

 

לדבריה, "התרומה עצמה היא בסך הכול שאיבת דם והחזרתו לגוף באמצעות מכונה. במשך כמה שעות יושב התורם, המכונה שואבת את דמו, מפרידה ממנו את מח העצם, ומחזירה את הדם לגוף, מח העצם נשאב לשקית קטנה, ואחר כך לוקחים אותו ומשתילים אותו בגופו של החולה".

 

היא הוסיפה כי "התהליך הוא קצר, אך מסוכן וקשה. המערכת החיסונית של החולה מאוד חלשה בגלל הטיפולים הכימותרפיים הגוף צריך להתרגל להשתלה, לדם החדש שהוזרם לתוכו, ישנם לא מעט סיכונים וישנם כאלה שלא שורדים. לאחר ההשתלה עדיין יש לא מעט תופעות לוואי, כמו הקאות, בחילות, שלשולים.

 

"לי היו גם פצעים בפה, ולא אכלתי כמה זמן, זו תקופה לא קלה וההתמודדות משתנה מאוד לאדם, אבל בסך הכל זה לא נורא ואפשר לעבור את זה. עבור התורם עצמו התהליך בכלל מאוד פשוט, בסך הכול שתי דקירות קטנות והמתנה, אני ישבתי וצפיתי בסרט תוך כדי", אמרה ענת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
בדיקות הדם
צילום: עופר עמרם
צילום: זיו קורן
אומרי. לא שרד את המאבק
צילום: זיו קורן
צילום: פלוריסטם
מח עצם
צילום: פלוריסטם
מומלצים