שתף קטע נבחר

אלוהים הוא די ג'יי וירטואלי

הטכנולוגיה הפכה את עבודתו של הדי ג'יי לפשוטה ויעילה יותר, שיחררה אותו מההתעסקות הטכנית ואיפשרה לו להעצים את המוזיקה. כל מה שצריך זה מחשב נייד, תוכנת Virtual DJ וכרטיס קול

ההארה באה אלי בתחילת שנות ה-90. אתם צריכים להבין, בין הדי ג'ייז, הייתי עד אז מהתומכים הנלהבים ביותר של עבודה עם תקליטים. כשנכנס ה"קומפקט דיסק" לשימוש, בשנות ה-80, יצאתי בראש חוצות נגד ההמצאה הזדונית אשר מוציאה את הכיף מעבודת התקליטן. כתבתי כתבות נחרצות נגד השיקוץ בעיתונות המקצועית וסירבתי לנגן תקליטורים במסגרת עבודתי.

 

עם הזמן, התברר גם לי שהעבודה מהתקליטור מאפשרת לי נוחות, איכות וגם קלות רבה בעבודה. בשנתיים האחרונות עברתי מהפך נוסף. במסגרת הגלישה באינטרנט, נתקלתי בתוכנה שהדהימה אותי. לתוכנה קראו "אטומיקס" והיא איפשרה לתקליטן המתחיל והמתקדם למקסס את המוזיקה בצורה קלה, יעילה ויציבה.

 

לאחר כמה בירורים, שברתי כמה חסכונות, וקניתי לי את פאר תעשיית הלפטופים - IBM t-30, מחשב נייד שליווה אותי בעבודה עם התוכנה באירועים . מאותו רגע, חיי השתנו. תמיד אהבתי את עבודתי, אבל לפתע הרגשתי את ההבדל שבין מסורת לקידמה. הייתי מסוגל כיוצר לתת ביטוי לכל חלומותיי, והיכולות הטכניות של המחשב הפתיעו גם אותי.

 

מאז השתנו כמה דברים. המחשב שמשמש אותי היום הוא ה-T-42 של IBM ולתוכנת הדי ג'יי הנוכחית שלי קוראים Virtual DJ, אף היא של חברת אטומיקס.

  

Virtual DJ היא נגן קבצים משוכלל המדמה בחוכמה רבה את עבודתו של התקליטן ומאפשר לשלב יחד שירים ווידאו קליפים בקלות מדהימה. האפשרויות הטכניות לעיבוד מוזיקה הן רבות ומגוונות, ואטומיקס מפיצה עדכונים רבים עבור התוכנה. נוסף על כך, קוד התוכנה פתוח וניתן להורדה חופשית על ידי מפתחים. עשרות תוספים וסקינים חדשים מופצים מדי חודש על ידי משתמשי התוכנה ברחבי העולם.

 

מוצרי יסוד: מחשב נייד, כרטיס קול ומאגר שירים

 

כל מה שצריך כדי להפעיל את וירטואל די ג'יי זה מחשב (רצוי לפטופ) בינוני, עם 512 מגה בייט זיכרון RAM לפחות ומאגר שירים גדול המאוחסן על המחשב. רצוי גם כרטיס קול חיצוני שיאפשר עבודה מקצועית עם מיקסר.

 

התוכנה מופצת עם מדריך מפורט, אך אני מודה כי מעולם לא קראתי אותו מאחר שההפעלה קלה להפליא. פשוט גוררים את השיר לתוך ציור הפטיפון שמוצג על המסך ומשם מתנהגים איתו בדיוק כמו עם מכשיר הקומפקט דיסק. גם עלות התוכנה זניח – כ-100 יורו בלבד, וניתן להורידה מאתר החברה לאחר תשלום בכרטיס אשראי.

 

אז מה בעצם עושה התוכנה?

 

נוסף על כל האפקטים הרגילים (בניגוד למכשירי קומפקט דיסק משוכללים או מיקסרים עם אפקטים, Virtual DJ מאפשרת 'לשחק' עם השיר קדימה ואחורה בעשרות דרכים שונות), התוכנה מאפשרת ליצור מוזיקה חיה

על גבי המוזיקה הקיימת בעזרת 12 סמפלרים המנגנים בסינכרון מושלם עם השיר המתנגן. (סמפלר: מכשיר הדוגם צלילים או קטע מוסיקלי – כמו טייפ הקלטה דיגיטלי – ומשדר אותו בלחיצת כפתור).

 

התוכנה דוגמת כל צליל שמשמיעים לה (למשל, אפקטים או תופים) ומנגנת אותו בצורה מדויקת על השיר המתנגן. תכונה זו מאפשרת לתקליטן להוסיף מקצבים שונים ואפקטים על גבי המוזיקה.

 

המקצוענים שביניכם בוודאי מצחקקים ומבטלים בהינף יד את הרעיון כי אפשר ליצור מיקסים באמצעות עכבר ומקלדת. הם ישמחו לגלות כי התוכנה תומכת בחיבור למיקסר רגיל דרך שני כרטיסי קול (כך, שלמעשה, אתם עדיין עובדים עם מיקסר). ישנן גם כמה אפשרויות לחיבור התוכנה למודולים חיצוניים, ואפילו להפעילה דרך תקליטורים ותקליטים היישר מהפטיפון.

 

משחקי הכה את התקליטיה

 

אחת התכונות הכי חביבות של Virtual DJ הם משחקי "הכה את התקליטייה", במסגרתם התוכנה (בניגוד לפונקצית החיפוש בחלונות) מוצאת את השיר המבוקש בשנייה.

 

נוסף על כך, התוכנה מאפשרת לאלתר מבחינה מוזיקלית באופן מיידי. למשל, במקרה בו הדי ג'יי מבקש להתחיל להשמיע את השיר הבא 10 שניות לפני שהשיר המנגן מסתיים. בעוד כיוונון הקומפקט דיסק ידרוש פרק זמן של כמה שניות – לצורך מציאת הדיסק, הוצאתו מהעטיפה, הכנסתו לקומפקט דיסק, זיהוי התקליטור, כיוון השיר

המבוקש ועוד, Virtual DJ מאפשרת לכם לאתר שיר מיד, לכוון אותו לנקודה בה הוא אמור להתחיל (קיו אוטומטי) לכוון את המהירות המדויקת ולהתחיל להשמיע אותו. קסם.

 

תכונות הכרחיות: סדר וזריזות ידיים

 

זה חשוב מאוד, כי החלק החשוב ביותר בעבודה מוזיקלית במחשב הוא הסדר. על הדי ג'יי לארגן את המוזיקה בצורה היעילה ביותר במחשב, כך שיוכל תמיד לשלוף מאגר שירים תואם למסיבה בו הוא מתקלט.

 

באופן אישי, אני מסתובב עם 60 גיגה בייט של מוזיקת חובה (המוזיקה הרגילה הנדרשת ב-90% מהאירועים) ונוסף על כך, מהחזיק דיסק קשיח גדול של 250 או 500 גיגה ביייט הכולל את האוסף הכללי שלי. בדיסק גדול זה (או בכמה דיסקים קטנים של 80 גיגה בייט) אני שומר אלבומים שלמים - עבריים ולועזיים.

 

למעשה בין אם מדובר בדי ג'יי מוכשר מוזיקלית או מתחיל גמור בתחום, המשתמש בתוכנה יכול להפוך למוזיקאי יוצר בהופעה חיה בקלות מדהימה. המוזיקה המושמעת זוכה לזריקה של כוח ועוצמה ולא מאבדת מהיצירתיות שבה לאורך כל הערב.

 

רעידת אדמה בדרגה 9 בסולם ריכטר

 

לדוגמה, באמצע שיר האוס יכול הדי ג'יי להכניס לופ (קטע מוקלט שחוזר על עצמו) של דרבוקות עסיסיות. התגובה ברחבת הריקודים שווה בעוצמתה לרעידת אדמה בדרגה של 9 בסולם ריכטר.

 

האפשרות להפתיע, להעצים, לגוון, ולשלוט במוזיקה בצורת מרבית מאפשרת לתקליטן של היום לספק פס קול חזק ועצמתי לרחבת הריקודים ולהתמקד בהתאמת המוזיקה לקהל הרוקד.

 

תקליטן ממוצע מבלה 50% מזמנו בהתעסקות טכנית עם המכשירים - בכיוון השיר, בהתאמת מהירות השיר, ובדפדוף מתמיד בין מאות ואלפי הדיסקים הפרושים לפניו. כאשר כל הפעולות האלה אורכות שניות מועטות, והמוזיקה מאורגנת במחשב בצורה יעילה, אפשר לנצל את הזמן שנותר למחשבה וליצירתיות מוזיקלית.

 

רוב תקליטנים יאמרו לכם כי הם יודעים בדיוק מה לנגן בערב ושהם לא צריכים זמן נוסף כדי להרהר במוזיקה. אמירה כזאת בדרך כלל מראה על שבלוניות מסוימת ועל חוסר מעוף, מחשבה וחידוש בקו המוזיקלי המושמע לרוקדים.

 

לאורך הזמן גיליתי שאירועים שערכתי הסתיימו בשלוש במקום באחת בלילה. כל זאת, בשל שיפור אדיר שחל ביכולתי המוזיקלית ובזכות המעבר לעבודה ממחשב. כאשר חלק ניכר מהזמן מתפנה מהטכניקה לתוכן, מקבלת המוזיקה את תשומת הלב הדרושה. חסכון זה מאפשר לדי ג'יי לגוון, להעשיר ולהעצים את היכולות שלו כתקליטן.

 

רבים מידידי התקליטנים, בהם חנן דרוב (המדרוב) ואמיר ענבר (מתטה עושים מוסיקה) עובדים באירועים באמצעות מחשב בלבד ואפילו הולכים צעד אחד קדימה ומשלבים 2 ו-3 לפטופים בערב ומלהטטים בעזרתם. במבחן התוצאה, תיקלוט ממחשב יעיל יותר ומאפשר יכולות גבוהות בהרבה מכל אופציה אחרת. אז, קדימה – שנו הרגלים.

 

הכותב הינו מנהל התוכניות של רדיו ללא הפסקה 103FM תקליטן כ-30 שנים ומרצה על הנושא הנ"ל בכנס "דיגיטל סיטי" שיתקיים בחמישי ושישי הקרובים בסינימה סיטי בצומת גלילות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
פטיפונים - אאוט, לפטופים - אין
צילום גלי תיבון
מומלצים