שתף קטע נבחר

מחקר בצה"ל: 20 סיגריות ביום ויהיו לך פנים חלקות

משרד הבריאות מזהיר שהעישון מזיק לבריאות? לעור הפנים הוא דווקא עושה פלאים. כך עולה ממחקר של חיל הרפואה שקובע: 20 סיגריות ליום מסלקות את פצעי הבגרות. "כנראה שניקוטין עוזר נגד חצ'קונים", אומרים יוזמי המחקר, "אבל הנזק רב מהתועלת"

האזהרה על חפיסת הסיגריות שלכם מזהירה שהעישון מזיק לעור? תחשבו שוב. מחקר חדש שערך חיל הרפואה של צה"ל מגלה כי צעירים שמעשנים סובלים פחות מפצעי בגרות בהשוואה לבני גילם שאינם מעשנים. המחקר מגלה כי הירידה המשמעותית ביותר בהופעת פצעי בגרות נראתה אצל צעירים שעישנו לפחות 20 סיגריות ביום.

 

פצעי בגרות (אקנה) ועישון הם שני מצבים שכיחים ביותר בקרב צעירים. בעבר נערכו מחקרים שבדקו את הקשר בין השניים, אבל כולם כללו קבוצה קטנה של נבדקים, והתקבלו בהם ממצאים סותרים.

 

בחיל הרפואה החליטו לבדוק את הקשר הזה על חיילים בשנים 1998-2004 כחלק מתהליכי השחרור שלהם מצה"ל. עורכי המחקר, סרן ד"ר איתי

קלז וסא"ל ד"ר אילן כוכבא, בשיתוף עם מנהלת מחלקת העור במרכז הרפואי תל-אביב, פרופ' שרה ברנר, בדקו את הרגלי העישון של כ-30 אלף חיילים.

 

בין השאר התבקשו המשתחררים לציין אם עישנו בעבר או בהווה ולפרט את צריכת הסיגריות היומית שלהם. הנתונים שהתקבלו הוצלבו עם הפרופיל הרפואי של כל אחד מהחיילים. הסיבה: איתור חיילים שאובחנו כסובלים מאקנה בדרגה חמורה על-ידי רופא עור מומחה במהלך שירותם הצבאי.

 

לא נמצא קשר למוצא עדתי

 

הנבדקים חולקו לקבוצות על פי צריכת הסיגריות שלהם: לא מעשנים, עישנו בעבר, מעשנים קלים, בינוניים או כבדים. כמו כן, הם חולקו לקבוצות על-פי חומרת מחלת האקנה שלהם, כפי שנקבעה על-ידי רופא העור. 47 אחוז מהחיילים שהשתתפו במחקר הצהירו כי עישנו במהלך השנתיים שקדמו למילוי השאלונים.

 

בניתוח הנתונים התגלו ממצאים מדהימים. הממצא הראשון היה שצעירים שעישנו סבלו פחות מאקנה. הממצא השני היה מפתיע עוד יותר: מבדיקת כמות הסיגריות היומית של הצעירים שעישנו התברר כי ככל שכמות הסיגריות עולה, כמות פצעי הבגרות יורדת. לדוגמה, בקרב חיילים שעישנו עד עשר סיגריות ליום היתה ירידה של 50 אחוז בשכיחות פצעי הבגרות לעומת חיילים שלא עישנו, בקרב חיילים שעישנו יותר מ-20 סיגריות ליום ירדה שכיחות האקנה כמעט ל-0, ואילו חיילים שעישנו 30 סיגריות ליום ויותר לא סבלו מפצעי בגרות כלל.

 

עורכי המחקר בדקו גם אם גורמים אחרים השפיעו על שכיחות האקנה בקרב החיילים. הם בדקו קשר בין שכיחות פצעי הבגרות למוצא עדתי או למשקל גוף, אבל בשני המדדים לא נמצא כל קשר כזה.

 

"המחקר שלנו ענה בחיוב על השאלה האם יש קשר בין עישון לאקנה", אומר ד"ר איתי קלז, ראש מדור ניהול איכות בענף רפואה במיפקדת קצין רפואה ראשי. "נוסף על כך, המחקר מגלה כי יש ירידה משמעותית מאוד בשכיחות האקנה בקרב מי שמעשן 20 סיגריות ליום ומעלה. אצל חיילים שעישנו 40 סיגריות ליום ויותר לא מצאנו אף מקרה אחד של אקנה קשה".

 

לא למהר להסיק מסקנות

 

החוקרים עדיין אינם יודעים להסביר מהו המנגנון שבאמצעותו מגן העישון מפני אקנה. "אנחנו משערים שלניקוטין יש השפעה מגנה כלשהי על העור מפני האקנה", אומר סרן ד"ר איתי קלז. "בעבר נערכו מספר עבודות שהראו כי ניקוטין עשוי לשפר את מצבן של מחלות עור דלקתיות, ואקנה היא אחת מן המחלות הללו. כנראה שיש לניקוטין השפעה על המערכת החיסונית ועל תהליך הגדילה של תאי העור, שמונעת בדרך כלשהי את התפתחות האקנה.

 

"אבל חשוב לציין שהנזק רב מהתועלת, ושבסיגריה אחת יש מאות חומרים כימיים מסוכנים. אי-אפשר לצרוך ניקוטין מבלי להיות חשופים גם להשפעות המסוכנות של החומר".

 

למרות הממצאים הדרמטיים מבקשים בחיל הרפואה להזהיר את הציבור שלא להסיק מסקנות נמהרות על יתרונות העישון. "המחקר מוכיח קשר נסיבתי בין העישון לאקנה, אבל הוא לא מגלה מה קדם למה", אומר ד"ר קלז. "נוסף על כך, עדיין לא בדקנו מה קרה למי שהפסיק לעשן ואם חלה עלייה בשכיחות האקנה אצל מי שנגמל. מדובר בממצאים חשובים ומעניינים. זה מחקר בהיקף שלא נעשה כמותו בעולם, אבל אנחנו בהחלט לא ממליצים לעשן כתרופה נגד אקנה".

 

בעקבות תוצאות המחקר מתכננים כעת בחיל הרפואה לערוך מחקרים נוספים בנושא שיירדו לעומקו של הקשר בין עישון סיגריות לבין אקנה. בין השאר, מתכננים החוקרים לבדוק את יעילות השימוש במשחת ניקוטין לטיפול מקומי באקנה. נוסף על כך הם מבקשים לבדוק כיצד משפיעה הגמילה מסיגריות על עורם של מעשנים הסובלים מאקנה אשר נגמלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
עישון אינו תרופה נגד חצ'קונים
צילום: עטא עוויסאת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים