שתף קטע נבחר

בריטניה אישרה: לא נקיים משאל עם על החוקה

ממשלת בריטניה הודיעה כי לא תממש את התוכניות לקיים משאל עם על אישרור החוקה האירופית - "סימן מובהק שהחוקה מתה", לדעת פרשנים. שרים בבריטניה סבורים שקיום המשאל אחרי דחיית החוקה בצרפת והולנד חסר תכלית ואינו שווה את המאמץ, וממילא הציבור הבריטי לא היה מקבל אותה

אחרי שחוקת האיחוד האירופי ספגה השפלות בצרפת ובהולנד, אישרה היום (יום ב') ממשלת בריטניה כי התוכניות לקיים משאל עם דומה בבריטניה הוקפאו. שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, הודיע בנאום בפרלמנט "איננו רואים טעם להמשיך בקידום החוקה בשלב הזה".

 

עם זאת, סטרו הדגיש ש"אנחנו שומרים לעצמנו את הזכות להחזיר את החוקה האירופית למשאל עם בבריטניה, אם הנסיבות ישתנו". דוברו של ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, אמר שיש לדון בתוצאות ההצבעה בצרפת והולנד בפגישת שרי החוץ של האיחוד במחצית החודש. "בהתחשב בכך, אין תכלית להמשיך בתוכניות", אמר הדובר, אך הדגיש כי ההחלטה אינה רוצה לשגר מסר לאירופה לפיו החוקה מתה.

 

ואולם חרף הניסיונות של הדובר להימנע מלהכריז רשמית על מותה של החוקה - הכרזה שאף ממשלה אירופית לא רוצה לשאת על גבה - פרשנים רבים תמימי דעים כי החוקה, במתכונתה הנוכחית, כבר שבקה חיים למעשה.

 

מאחר שהחוקה זקוקה לאישרור של כל 25 מדינות האיחוד, הדחיה של צרפת והולנד הופכת את המשאל בבריטניה (ובשאר המדינות למעשה) לחסרת תכלית. השרים הבריטים סבורים, אם כן, שאין טעם להשקיע מאמצים בשיכנוע הציבור האירופי להצביע בעד חוקה שממילא לא תיכנס לתוקף.

 

ההודעה הבריטית הייתה צפויה. "אני אופתע אם סטרו לא יגיד, באופן מפורש או מרומז, שהבריטים לא יבקשו עוד לקדם את תוכניות משאל העם", אמר מומחה פוליטי מאוניברסיטת אסקס לפני ההודעה הרשמית בנושא. "ההערכה שלי היא שיהיה זה סימן מובהק - גם אם הוא לא יאמר זאת מפורשות - שהממשלה הבריטית רואה בחוקה אות מתה".

 

ההודעה הבריטית צפויה לזרוע בילבול נוסף בזירה האירופית. בעוד שנשיא צרפת שיראק והקנצלר הגרמני שרדר קראו לאחר פגישתם בסוף השבוע למדינות אירופה להמשיך בתהליך אישרור החוקה "כמתוכנן, חרף ההתנגדות בצרפת והולנד", עמדתה של בריטניה - לפחות זו הרשמית - שונה במקצת.

 

הבריטים, שנוטלים לידיהם את הנשיאות התורנית של האיחוד ביולי למשך שישה חודשים, סבורים שיש להמתין לכינוס שרי החוץ של האיחוד האירופי ב-16 ביוני כדי להחליט בנושא עתיד החוקה. "אנו סבורים שיש לשקול היטב את המצב לקראת הדיון של מועצת שרי האיחוד ביוני", אמר דוברו של ראש הממשלה טוני בלייר.

 

בלייר, שנמצא בכהונתו השלישית, הצהיר כי הוא מעוניין להציב את בריטניה בליבה של אירופה ולפיכך אימוץ גורף של החוקה יכול היה לסייע לו בכוונתו זו. מנגד מציינים פרשנים שספק אם בריטניה הייתה מאמצת את החוקה, ולפיכך הדחיה שלה בצרפת והולנד מציבה לבלייר סולם נוח לרדת באמצעותו מהנושא.

 

בתוך כך מתגברת ההערכה בבריטניה לפיה בלייר לא ימהר כעת לפרוש מתפקידו ולהעביר את המושכות ליורשו, גורדון בראון - מהלך עליו רמז לאחר הבחירות האחרונות. מקורבו, נציב האיחוד האירופי למסחר פיטר מנדלסון, רמז בראיונות לתקשורת כי בלייר ירצה כעת לנסות ולשקם את אירופה המובסת, ולעשות זאת עד יולי 2007, אז ימלאו לו עשר שנים בתפקיד.

 

"בלייר רוצה לשרת 10 שנים כמו ת'אצ'ר", אמר שר בקבינט הבריטי. רבים העריכו שהוא יפרוש אחרי תום תהליך אישרור החוקה ב-2006, אולם "מותה" מערפל את לוח הזמנים לכניסתו לתפקיד של גורדון בראון.

 

דובר המפלגה השמרנית הבריטית בנושאי חוץ, ליאם פוקס, אמר כי ההחלטה לדחות את קיומו של משאל העם בנושא חוקת האיחוד האירופי, היא "מהלך נבון". לדבריו, "החוקה רעה לבריטניה ורעה לאירופה. אני יודע להבחין בגופה כשאני כזו, והחוקה הזו בדרכה לחדר המתים".

  

שר החוץ הפולני, אדם רוטפלד, אמר כי ממשלתו תקיים את משאל העם בנושא חוקת האיחוד האירופי. זאת, למרות שצרפת והולנד החליטו לדחות את החוקה במשאלי העם שנערכו במדינה בשבוע שעבר.

 

עוד בנושא:

 


פורסם לראשונה 06/06/2005 11:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סימן מובהק למות החוקה. סטרו (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ה"לא" הצרפתי שינה את המגמה באירופה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
רוצה 10 שנים. בלייר (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים