שתף קטע נבחר

נפתח המשפט: ארה"ב נגד הג'יהאד האיסלאמי

בטמפה שבפלורידה נפתח משפטם של ד"ר סמי אל-אריאן, ממנהיגי הג'יהאד האיסלאמי. עמו נאשמים עוד שמונה מבכירי הארגון, חמישה מהם נעדרים ובהם מנהיג הג'יהאד - רמדאן שלאח, היושב בדמשק. התביעה תטיס לארה"ב עשרות ניצולי פיגועים מישראל. עוזרו של שר המשפטים האמריקני: "זה אחד הארגונים הרצחניים עלי אדמות, המחויב להשמדת ישראל"

הנהגת הג'יהאד האיסלאמי עומדת לדין בארה"ב: תחת אבטחה כבדה נפתח הערב (יום ב') בפלורידה משפטם של ד"ר סמי אל-אריאן, בכיר מאוד בג'יהאד האיסלאמי ועוד שלושה נאשמים נוספים בקשירת קשר לבצע פיגועים נגד ישראלים. התביעה תנסה להוכיח שאל-אריאן וחבריו בטמפה נמנו על הנהגת הג'יהאד האיסלאמי. חמישה נאשמים נוספים אינם נמצאים בארה"ב, ובהם מנהיג הג'יהאד שיושב בסוריה, רמדאן שאלח.

 

בכתב האישום נכתב שהג'יהאד האיסלאמי אחראי לפחות למאה מקרי רצח בישראל, לרבות של כמה אמריקנים. התביעה מתכוונת להביא למשפט בטמפה עשרות ישראלים ניצולי פיגועי טרור שביצע הג'יהאד האיסלאמי בישראל.

צילום: איי פי

 

עוזרו של שר המשפטים האמריקני, וולטר פור, נשא את נאום הפתיחה במשפט: "אנחנו נוכיח שהג'יהאד האיסלאמי הוא אחד מארגוני הטרור הרצחניים ביותר עלי אדמות, המחויב להשמדת ישראל". הוא ציין שאל-אריאן היה אחד מבכירי הג'יהאד האיסלאמי, ובזמנים מסוימים, ייתכן שהיה האיש החזק ביותר בארגון.

 

המשפט שאמור להימשך כחצי שנה, הוא הראשון מסוגו בארה"ב שבו דן בית משפט בראיות שנאספו על-ידי כלים מודיעינים כדי להביא להרשעה פלילית. בין השאר נאספו שעות של הקלטות שיחות טלפון וכן הודעות פקס רבות. 53 אישומים הוגשו נגד הנאשמים, לרבות עסקי שוק שחור, קשר לרצח אזרחים, הלבנת כספים, והעברת סיוע חומרי לג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני.

 

נולד בכוויית, שימש מרצה למחשבים

 

אל-אריאן בן 47, פלסטיני שנולד בכווית ולמד במצרים, שימש כמרצה למחשבים באוניברסיטת דרום פלורידה בטמפה, ונהנה במשך שנים רבות מחסות אקדמאית, למרות חקירת ה-FBI נגדו מאז 1995. אל-אריאן ניהל בטמפה את הסניף האמריקני של הג'יהאד האיסלאמי, שהעביר כספים לשטחים וקישר בין דמשק לשטחים. בשעתו הגיע לאוניברסיטה רמדאן שאלח. ב-1995 בעקבות רצח ראש הג'יהאד, פתחי שקאקי, במלטה, נעלם שאלח מטמפה וצץ בדמשק כראש הג'יהאד.

 

לפי דיווחי המודיעין הישראלי היו שאלח ואל-אריאן המועמדים הסופים לתפקיד. שאלח נבחר, ואל-אריאן נשאר בטמפה, למרות הצל הכבד של חשד וחקירות הבולשת הפדרלית, החוקרים המתוסכלים נתקלו בחוק אמריקני, שלא איפשר לחוקרים להציג בפני בית המשפט חומר מודיעיני, כמקובל בישראל ובמדינות מערביות אחרות.

 

ארה"ב הכריזה באותה שנה על הג'יהאד האיסלאמי כעל ארגון טרור, אל-אריאן וחבריו שעד אז פעלו כמעט בגלוי, החלו לפעול ביתר חשאיות והצליחו לחמוק ממעצר. בגלל הקושי של האמריקנים לטפל בחשודים, גורש ב-1977 גיסו של אל-אריאן, מאזן אל-נזאר.

 

רק לאחר פיגועי 11 בספטמבר וחקיקת "חוק הפטריוטיות", קיבלו החוקרים האמריקנים כלים להתמודד עם חשודים בטרור. אל-אריאן נעצר בסופו של דבר בפברואר 2003. הוא טען שהממשל פוגעת בחופש הביטוי שלו והגדיר עצמו "אסיר פוליטי". אשתו נדיה ממשיכה להתראיין לתקשורת ומזהירה כי החוקה האמריקנית מצויה תחת התקפה.

 

כל הנהגת הג'יהאד נאשמת

 

אבל התביעה האמריקנית אינה נרתעת. בבית המשפט יוצגו חלקים גדולים מ-20 אלף שעות של הקלטות של שיחותיו במשך עשור, ופקסים שנאספו משנת 1993. השיחות הללו יחשפו את הקשר ההדוק שניהל עם פתחי שקאקי ואחריו עם רמדאן שאלח בדמשק.

 

אל-אריאן הקים ארגון צדקה לאיסוף כספים לטרור תחת הכותרת "פרויקט הדאגה האיסלאמית". הוא גם הקים את מכון המחקר "היוזמה העולמית ללימודי האיסלאם", שאיפשר לאנשים כמו רמדאן שאלח לקבל אישור עבודה בארה"ב. זה היה גם מקור פרנסה ואיסוף כספים.

 

אל-אריאן גם הקים את הוועדה האיסלאמית למען פלסטין, ובמשך תקופה מסויימת הגוף הזה היה מסונף לאוניברסיטת טמפה וקיים כינוס שנתי למתן מילגות וגיוס כספים. בנוסף לאל-אריאן, נאשמים גם סמיה טהא חאמודי, סטודנט באוניברסיטת טמפה, נאג'י פארס המנהל מוסד צדקה איסלאמי ממדינת אילינוי ורסאן באלוט, עובד במכבסה בשיקגו.

 

חמישה נוספים נאשמים בהיעדרם, כיון שבחרו לצאת מארה"ב או שגורשו ממנה: מנהיג הג'יהאד האיסלאמי, רמדאן שאלח, היושב בסוריה, המנהיג הרוחני המקורי של הארגון, עבד אל-עזיז עוודה, גיסו של אל-אריאן, מאזן אל נזאר, שגורש מארה"ב ב-1997, באשיר נאפי וכן הגזבר של ארגון הטרור, מוחמד אל-חטיב. אל-אריאן, שאלח, אל-נזאר ונאפי, שישבו בטמפה עד אמצע שנות התשעים, נחשבו לארבעה מתוך עשרה חברי המועצה המנהיגה של הגי'האד האיסלאמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סמי אל-אריאן. בכיר בג'יהאד האיסלאמי
צילום: איי פי
צילום cnn
עומד לדין בהיעדרו. רמדאן שלאח
צילום cnn
צילום: איי פי
אשתו של אל אריאן, נחלה, מחוץ לביהמ"ש
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בנו של הנאשם, עבדאללה אל אריאן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
חאתם נאג'י פריז ורעייתו מנאל. בין הנאשמים
צילום: רויטרס
מומלצים