שתף קטע נבחר

סקירת העיתונות הערבית לסוף השבוע

עורך דין שתובע מאות מילארדים מבריטניה על תקופת המנדט; שיכוני משת"פים בשפרעם; תופעת גנבות מתחנות דלק; תובנות בעקבות סדרתו החדשה של חיים יבין. אלה הכותרות שמרתקות בסוף השבוע את קוראי העיתונות הערבית-ישראלית

פנורמה

 

המלכה בסכנה? עורך הדין חאלד מחאמיד מאום אל-פחם אינו מפסיק לייצר כותרות. אחרי שהקים מוזיאון לשואה, הגיש השבוע עורך הדין הנמרץ תביעת עתק נגד ממלכת בריטניה המאוחדת בסך 416 מיליארד דולרים (כן, זאת לא טעות).

 

בתביעה, שהוגשה לבית משפט השלום בנצרת, תובע עו"ד מחאמיד מממשלת הוד מלכותה פיצויים כספיים עבור הנזק שנגרם ב-26 שנות הכיבוש הבריטי בשטחי פלסטינה וזאת, בין היתר, בשל הניצול הכלכלי והנזקים שגרמו הבריטים באזור. בכתב התביעה קובע עו"ד מחאמיד כי יש לשלם סכום של 2,000 דולר פיצויים לכל ערבי עבור כל שנת כיבוש – סכום המסתכם ב-52 אלף דולרים בסך הכל. עו"ד מחאמיד אומד את בני העם הפלסטיני שנפגעו מהכיבוש הבריטי בכ-8 מיליון בני אדם ולפיכך הוא מגיע לסכום הדמיוני – 416 מיליארד דולרים.

 

שירי דיכאון: רמזי ויסמין ארשיד מנצרת רצו מאד לשמוח ביום חתונתם וסיכמו עם הזמר הפופולרי חליל אבו ניקולה שיגיע לטקס הנישואין. קהל המוזמנים הנרגש הגיע והמתין אולם לאבו ניקולה היו ככל הנראה תוכניות אחרות. לאחר שלא הגיע לחתונה פנו בני הזוג הכעוסים לבית משפט השלום בעפולה שם הוחלט השבוע כי אבו ניקולה יפצה את בני הזוג ב-50 אלף שקלים. אבו ניקולה אמר בתגובה כי איננו מבין את החלטת בית המשפט.

 

בעיות בבית הספר: השבוע התפרסמו נתוני הזכאות לבגרות, ובהם בלט היישוב הבדואי, רהט, שסגר את הרשימה. בשל כך שלח ראש עיריית רהט, טלאל קירנאווי, מכתב בהול לשרת החינוך, לימור לבנת, בו דרש למנות ועדת חקירה חיצונית ואובייקטיבית כדי לבדוק את התוצאות הנמוכות במיוחד בבחינות הבגרות בעירו.

 

קירנאווי ביקש לחקור גם את הסיבות לאחוז האקדמאים הנמוך, כ-3% מתושבי רהט, והדגיש עוד כי אחוז הנשירה מהלימודים אחרי בית הספר היסודי הגיע לכ-33.4%, וזאת לעומת כ-5% בלבד שהמשיכו ללימודים גבוהים. במקביל הוא פנה לתושבי רהט ודרש מהם לגלות מעורבות בלימודים במהלך השנה. בתוך כך פיטר השבוע קירנאווי 36 מורים שלא הוכשרו ללמד בבתי הספר העל-יסודיים. הוא ציין כי הם נושאים תעודות אקדמיות אך לא תעודות הוראה. 

 

כול אל-ערב 

 

שיכוני המשת"פים? שפרעם רוחשת. השמועות החמות ברחוב טוענות כי העיר עתידה לקלוט מספר גדול של משתפי פעולה בשטחה ובשטח הסמוך לה. זאת, אחרי תחילת יישומה של תוכנית ההתנתקות. בשל כך, גורמים המזוהים עם חד"ש, בל"ד בני הכפר ואישי ציבור נוספים ערכו ישיבה דחופה השבוע כדי לדון בדרכים להתמודד עם "תופעת יישוב המשת"פים בעיר, שמספרם צפוי לגדול לאחר יישומה של תוכנית ההתנתקות". זאת, לצד "התופעות החמושות" שנובעות ממספרם הגדול של המשת"פים שחיים כבר היום בשפרעם.

 

הנוכחים החליטו לפתוח במערכה עממית נרחבת נגד יישובם של המשת"פים בעיר, ולקרוא לכל התושבים להתגייס ולשים קץ לתופעה זו. ראש העירייה, איבראהים שליוט, שהיה אחד ממארגני הכנס אמר: "למדנו מגורמים יודעי דבר על התכנונים להקים שכונה שלמה בשכנות לשפרעם וזאת כדי לשכן את המשת"פים אחרי הנסיגה מעזה. החלטנו להקדים את האירועים, להבהיר את התמונה לתושבים כדי למנוע את יישומה של התוכנית. החלטנו לפתוח במסע מחאה עממי נגד התכנונים הללו".

 

לדבריו, "אי-אפשר לתת אמון באנשים הללו ולהפוך אותם לחלק מתושבי שפרעם. הם בגדו בעמם ובאנשים הקרובים אליהם ביותר וזאת מבלי להיכנס לאופן התנהגותם, כמו אלימות, שימוש בנשק, ופריצות, דבר שנעשה בגיבוי תקיף מהממשלה. הממשלה מעוניינת לשכן אותם באזור סמוך ואחר כך לספח את האזור לשפרעם וזהו דבר לו אנו מתנגדים".  

 

מודה ועוזב: ד"ר נעאמנה מהכפר עראבה אל-בטוף שבמשגב החליט לעזוב את הארץ. "החלטתי להגר לאיטליה", אמר ד"ר נעאמנה. "אם הבעיה במדינה היתה מדיניות כללית של גזענות הייתי מתמודד עם זה, אולם כשזה מסביבך, זה מייאש, הופך את חייך לגיהנום וגורם לך לקבל את ההחלטה הקשה הזאת. חזרתי מאיטליה לפני חמש שנים אחרי שחייתי בה עשרים שנה, למדתי רפואה ועבדתי כרופא במשך שנים. אחר כך חזרתי והתחלתי לעבוד כרופא בבית חולים ובקופת חולים בכפר אולם בסופו של דבר החלטתי לעזוב עם משפחתי ואינני היחידי. ישנו גל עזיבה של משכילים שאינם מצליחים להיקלט כאן".

 

אולם ישנן תופעות נוספות שגרמו לד"ר נעמאנה לעקור עם אשתו וארבעת ילדיו לאיטליה. "בחברה היהודית קולטים עולים חדשים, אולם אצלנו ממררים את חייהם של אלה שחוזרים מהלימודים בחו"ל עד שאנחנו גורמים להם לעזוב. וזאת, משום שאנחנו חברה שאין לה את היכולת לחיות עם האחר, ולא עם זה שחולק על דעתה. יש אצלנו דיקטטורה מחשבתית ואנו רואים בבנינו כרכוש מיוחד שאנו רוצים לכפות עליו את אורחות חיינו. זה יוצר סכסוכים בין הדורות וזאת מבלי להתחשב בפערים ההשכלתיים. פרט לכך, אחרי שמגיע אדם שלמד 20 שנה בחו"ל, לא רוצים לתת לו להשפיע אלא שיחשוב כמותם, זה דבר מוטעה", אמר והדגיש שאין מדובר בוויכוח על כיסא אלא על אורח מחשבה. 

 

פותח את הפה: "הסינוד הקדוש", המועצה העליונה של הכנסייה היוונית-אורתודוכסית בירושלים, בחרה השבוע את המטרופוליט קורנליוס כממלא מקומו הזמני של הפאטריארך אירינאוס הראשון וזאת "עד שימונה פאטריארך חדש במקומו". החלטה זו באה בעקבות החלטת מועצת הכנסיה הראשית באיסטנבול למשוך את ההכרה באירינאוס, וזאת בעקבות חשיפת הפרשייה לפיה היה מעורב, כביכול, במכירת נכסים לידי ארגונים יהודיים.

 

בראיון ראשון אמר המטרופוליט קורנליוס כי הוא מקווה שבכך תפתח תקופה חדשה בכנסיה ויגיע לקיצו מחול השדים הנוכחי. הוא הוסיף כי הכנסיה שלחה אגרות רשמיות לממשלות ישראל, ירדן והפלסטינים בבקשה שאלה יכירו בו כממלא מקומו של אירינאוס. הוא הוסיף כי לא ייערך משפט כלשהו לאירינאוס וזאת משום שהחלטת המועצה העליונה באיסטנבול היא עונש קשה דיו המחייב את כל הכנסיות.

 

לדבריו, אירינאוס קיבל את החלטותיו בעצמו ובנפרד מחברי הסינוד הקדוש: "לפני שנים ראיתי תמונה של היטלר ומסביבו שריו בלי ראשים. התמונה הזאת דומה מאד למה שקרה בכנסיה. חברי הסינוד דמו לשרים ללא הראש ולאירינאוס היתה את המילה האחרונה מבלי להתייעץ בנו. הוא לא נתן לנו לדבר ולהביע את דעתנו ולהצביע על ההחלטות. שמעתי שהוא אמר – 'אני הפאטריארך ואני הכנסיה' – וזה דבר שאומר הכל".

 

סאות אל-חק ואל-חורייה

 

חיים, מאחוריך: סדרתו החדשה של חיים יבין לא נעלמה מעיניו של עורך העיתון, תאופיק מוחמד. בטורו השבועי הוא מצא זמן לעסוק גם במראות שהביאה הסדרה: "במהלך הסדרה הדוקומנטרית, שהכין העיתונאי חיים יבין לערוץ 2 על המתנחלים, אמר אחד מהם כי ממשלות ישראל השונות, בין אם בראשן עמדו ברק או שרון, הקלו עליהם להתיישב באופן בלתי חוקי, כך שאם הדבר נעשה ברשותן הוא למעשה חוקי. הוא הוסיף כי הסיבה לכך היא שהצבא אינו יכול להימצא במקומות הללו ולכן הפתרון שנמצא היה שהמתנחלים ישלטו עליהם. לכן הממשלה סללה את הדרכים לנקודות הישוב הללו, ציידה אותן במים ובחשמל, אולם במקביל הוציאה להם צווי פינוי. אותו מתנחל אמר כי יד ימין סיפקה את כל הצרכים ויד שמאל הוציאה צווי פינוי וזהו משחק שהם הבינו היטב.

 

"רק לפני כחודשיים פורסם דו"ח המאחזים וגילה פעם נוספת את המשחק שכל הגורמים, המקומיים והעולמיים, כבר יודעים – שיש ניסיון לכפות את המציאות בשטח בשביל להפוך את החלום להקים מדינה פלסטינית לבלתי אפשרי, וכי ישנה 'הצגה' מבחילה שבראשם עומדים משרד הביטחון מצד אחד, והמתנחלים מצד שני, כשהמטרה היא לכפות את המציאות בשטח, או בו-בזמן להציג את ישראל בעולם כמדינה שומרת חוק המוציאה צווי פינוי. לכן, על העולם להכיר במה שממשלת ישראל כינתה 'היישובים החוקיים', או להכיר בכך שישראל הפקיעה 60% מהשטחים שכבשה בשנת 1967. זהו המשחק המלוכלך ששיחקו ממשלות ישראל והמתנחלים, כפי שהם תיארו זאת". 

 

א-סינארה

 

מתדלק ובורח: בתקופה האחרונה הולכת ונפוצה במגזר הערבי התופעה בה נהגים נכנסים לתחנות דלק, ממלאים את מיכל הדלק עד תום ונמלטים מבלי לשלם. בעלי תחנות דלק אישרו לעיתון כי התופעה הולכת ומתרחבת, במיוחד עם העליה במחירי הדלק. זאת, פרט לעובדה שהצעירים, המהווים חלק גדול מהנהגים הללו, "התרגלו לנהוג במכוניות באופן יומיומי ואינם יכולים לוותר על כך, גם אם אין להם כסף".

 

פרנסיס, אחד מעובדי תחנת הדלק בכביש עוקף נצרת, סיפר איך עובדת השיטה. לדבריו, "מגיעים לרוב צעירים, במכוניות ישנות, ומבקשים מהמתדלק 'טנק מלא'. במצב שכזה אי-אפשר לדרוש לשלם מראש, מכיוון שאין לדעת באיזה סכום מדובר. אחרי שהנהגים נמלטים אומנם מוגשת תלונה במשטרה עם מספר לוחית הרישוי, אולם איש לא נעצר". פרנסיס הוסיף כי פרט לכך, לעתים חלק מבעלי התחנות מחייבים את העובדים לשלם מכיסם את הסכום החסר, בטענה שלא ביצעו את תפקידם כהלכה. זאת, למרות החשש להסתבך עם גורמים שכאלה, במיוחד בשעות הלילה.

  

השר מודאג: השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, אמר בראיון מיוחד לעיתון כי הוא מודאג מהאפשרות שגורמים קיצוניים בימין ינסו לפגוע בהר הבית. לדברי השר, "אני מקווה שהאזרחים הערבים בישראל ינהגו באופן אחראי בזמן בו אנשי המשטרה יהיו עסוקים בפינוי ההתנחלויות בעזה ובצפון השומרון". אשר לדיווחים לפיהם גורמים בימין מתכננים לגרום לחיכוכים עם הערבים בישראל, כדי להעסיק את המשטרה במהלך ההתנתקות, אמר השר עזרא: "אינני יודע מניין המידע הזה. אין לנו מודיעין כזה או אחר הנוגע לאפשרות הזאת, ואין סיבה לפחד מכך.


פורסם לראשונה 03/06/2005 22:30

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד מחאמיד. תביעת ענק
צילום: איי פי
הודח. אירינאוס
צילום: איי פי
הקדישו לו טור. יבין
צילום: צביקה טישלר
גנבות. תחנת דלק
צילום: צביקה טישלר
צילום: חיים צח
מודאג. עזרא
צילום: חיים צח
מומלצים