שתף קטע נבחר

סחר הוגן: לקנות מוצרים ולהיות שלמים עם עצמנו

מוצרי צריכה רבים מיוצרים תוך ניצול ציני של זיעת העולם השלישי. חברת אוקספם העולמית הפועלת ליצירת אלטרנטיבה לתאגידים הבינלאומים מקדמת מוצרים של גופים המשלמים תמורה הוגנת לחוואי העולם השלישי תחת החותמת "סחר הוגן". עכשיו הם נכנסים לארץ, ומקווים להצליח

לסל המוצרים ה"ירוקים" אותם ניתן למצוא על מדפים של מספר חנויות בארצנו, נוספו לאחרונה מספר מוצרים חדשים ומעניינים במיוחד. סח"ה, אומר הלוגו המתנוסס על השקיות והבקבוקים של אותם מוצרים, ובמילים אחרות, מדובר במוצרי סחר הוגן. וכך, נוסף למוצרים האורגניים, נטולי הפריאון ושלא נוסו על בעלי חיים, אפשר ליהנות מעתה בישראל גם ממוצרים שלא ייצרו תוך ניצול ציני של זיעת העולם השלישי.

 

איפה זה התחיל בעצם? "בכל פעם שאתה קונה מוצר, אתה עלול להיות שותף במזימה בה מנוצלים חייו של עובד עני במדינת עולם שלישי, העובד 14 שעות ארוכות, שבעה ימים בשבוע, בתנאים מחפירים ותוך כדי סיכון בריאותו, ללא זכויות סוציאליות ותמורת שכר רעב, הנע מדולר עד דולר וחצי ביום". הצהרה זו ורבות אחרות חרוטות על דיגלו של אוקספם (Oxfam), ארגון עצמאי, א-פוליטי, הפועל יחד עם גופים וארגונים אחרים בכ-120 מדינות, כדי למצוא פתרונות ארוכי-טווח לעוני ולסבל ברחבי העולם.

 

עכשיו הם מגיעים לארץ. אייל הראובני מאוקספם GB שבירושלים, מסביר למה: "קהילה תרבותית", הוא אומר, "אינה צריכה לסבול את הפערים הקיצוניים בין שגשוג לעוני הנוצרים בעקבות מדיניות הסחר הנוכחית. איש מאתנו אינו צריך להסכים לשימוש ברעה בכוח, לעוול ולאדישות העומדים ביסוד מדיניות הסחר הקיימת, הגורמת לחלקים גדולים של העולם להיקלע למובלעות של ייאוש ולהידחק לשוליים. חוסר היציבות הזה מאיים על כולנו, ובעולם הגלובלי של היום, חיינו קשורים זה בזה. או שנשחה ביחד או שנטבע ביחד".

 

התאגידים מתעשרים, היצרנים מתרוששים

 

איך גורמת מדיניות הסחר להתעשרותם של תאגידים בינלאומיים על חשבון יצרני העולם השלישי? פשוט מאוד: בשעה שמדינות עשירות חוסמים את שווקיהן בפני תוצרת של מדינות עניות, אותן מדינות עניות נדרשות על ידי הבנק העולמי וקרן המטבע העולמית, לפתוח את שווקיהן בפני חברות בינלאומיות.

 

כך נוצר מצב בו משתלט תאגיד בינ"ל על התוצרת המקומית ומשלם ככל העולה על רוחו. חוואי המגדל פולי קפה, למשל, מקבל 2% בלבד ממחירה של כוס הקפה בעוד יצרני הקפה גורפים 64%, הגוף המוכר (בית קפה,סופרמרקט) מרוויח 25%  נוספים, ותשעת האחוזים הנותרים מתחלקים בין המוביל ליצואן. חוואי פולי קקאו בגאנה לדוגמה, מקבל רק 1.2% מהמחיר שאנחנו משלמים עבור כל חפיסת שוקולד. כדי לשרוד ייאלץ זה לעבוד בשכר רעב וגם להעביד את ילדיו הקטנים בשדות.

 

הניצול הציני לא רק שאינו מוסרי  - הוא גם פוגע בכולנו. כי התרוששותם של חלקים גדולים בעולם מחייבת הגדלת הסיוע מצד אחד, ומצד שני היא מחייבת התייחסות אינטנסיבית לתוצרי לוואי משמעותיים כגון הרס אקולוגי, העמקת הבורות, זליגת מחלות קשות למערב ועוד.

 

אפשר גם אחרת

 

אז מה עושים? "מערכת הסחר הבינלאומית איננה אחד מאיתני הטבע." אומרים באוקספם. "פעילות ציבורית יכולה להעלות את האינטרסים של העניים על סדר היום הבינלאומי ולהשיג הישגים של ממש למען פיתוח אנושי". אז בעולם הגדול זה כבר לחלחל, אבל איך מעלים את נושא הסחר ההוגן על סדר היום הישראלי? מסתבר שקיים שיתוף פעולה פורה בין אוקספם לבין אירגון "פעולה ירוקה" www.greenaction.org.il הפעיל מאז 1994 ומטרתו שינוי חברתי –סביבתי. בין היתר יזם הארגון הפגנות נגד הגלובליזציה, ונלחם נגד כביש חוצה ישראל.

 

"בשנים האחרונות", מספר מנכ"ל הארגון אבי לוי, "קיימת בעולם מגמה חדשה הגורסת כי ניתן להילחם בגופים הבינ"ל רבי הכוח, על ידי יצירת דרכים אלטרנטיביות לפעילותם".

 

לדבריו, "אם החוואי, שמכר עד עתה את תוצרתו בגרושים לתאגיד ציני שהיה מעוניין רק למקסם רווח והמטרה קידשה כל אמצעי, הרי שאנו נעמיד לרשותו מתווך הוגן שיקנה ממנו את התוצרת במחיר הוגן. הקונה אינו פילנטרופ אבל גם לא מעוניין לנהל את עסקיו תוך רמיסת אדם אחר".

 

לוי יודע לספר שבעולם קיימים כבר אלפי גופים הפועלים על פי תנאי סחר הוגן. הם משלמים בעבור הסחורה את מחירה ההגיוני ומוכרים אותה במחירי שוק סטנדרטיים או גבוהים רק במעט. גופים אלה מקבלים את אישורם של גופי תקינה בינ"ל מורשים, ומקפידים מאוד על איכות המוצרים וטיבם.

 

ואכן, היום ניתן למצוא בעולם מוצרים רבים, ממזון דרך רהיטים, צעצועים, בגדים ועוד, שנקנו בתנאי סחר הוגן. ניתן לזהות אותם על פי הלוגו המוטבע על כל מוצר.

 

קפה ושמן זית הוגנים

 

רהיטים עם תווית סחר הוגן עדיין אין בארץ. אילו מוצרים כן ניתן למצוא? "פעולה ירוקה" היא היום הארגון היחיד המשווק בארץ מוצרי סחר הוגן, ובין מוצריה ניתן למנות קפה נמס אורגני מטנזניה, אספרסו קולומביאני, שוקו ושמן זית פלסטיני. לדברי לוי, "מדובר במוצרים איכותיים ביותר הנמכרים בחנויות שונות ברחבי הארץ (ביניהם בית הקפה-מסעדה 'אורנה ואלה' ורשת חנויות הבגדים 'קום איל פו'). כולם נושאים את הלוגו סח"ה. המחירים קרובים למחירי השוק, ואנו מתעתדים להביא לארץ מוצרים נוספים".

 

בחלומם רואים אנשי "פעולה ירוקה" ואוקספם את כל אותם צרכנים המסתובבים בין מדפי החנויות ורשתות השיווק ובוחרים את המוצר על פי הלוגו, ממש כמו אותם צרכנים המקפידים על קניית מוצרים עליהם מוטבע לוגו הארנבת המפורסם (המלמד כי בייצור מוצר זה לא בוצעו ניסויים על בעלי חיים).

 

"ברור לנו", מסיים לוי, "כי יהיו צרכנים רבים, מודעים ואכפתיים, שיעדיפו את מוצרי הסחר ההוגן גם במקרים המוצר יהיה יקר יותר". לדבריו, במהלך החודשיים הקרובים תקים "פעולה ירוקה" בתי קפה ניידים במספר אירועים בהם ניתן יהיה לטעום ואף לרכוש מן המוצרים. את רשימת החנויות ניתן למצוא באתר הארגון.

 

אירועים בהם ניתן לפגוש את נושא הסחר ההוגן

 

3 ביוני - כנס בנושא סחר הוגן במכללה חברתית-כלכלית ת"א.

 

6-7 ביוני, כנסים בנושא סחר הוגן באוניברסיטאות ביר-זית ובית לחם.

 

9-11 ביוני, פסטיבל אקטיביזם, לוד (לו"ז מפורט ב-www.activismfestival.org.il).

 

27 ביוני, פסטיבל בשקל, ירושלים.

 

28 ביוני, פסטיבל בשקל, עכו.

 

4 ביולי, פסטיבל בשקל, יוקנעם.

 

7 ביולי, פסטיבל בשקל, ערד.

 

קטלוג מוצרי סחר הוגן

 

http://store.yahoo.com/fairtradeonline-uk

http://www.traidcraftshop.co.uk

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים