שתף קטע נבחר

האם נוחי מנסה להשתלט על כור?

לאחר שרכש 9.8% ממניות קונצרן הענק לשעבר, יכול נוחי דנקנר לרכוש רק עוד 23% ולהשתלט על כור מיטב, המחזיקה ב-2.7% ממניות כור, כבר קיבלה הצעה למכור מגורם אנונימי האם מתפתח קרב שליטה?

בסוף השבוע שעבר הפתיע נוחי דנקנר את עולם העסקים הישראלי, כאשר רכש בעסקת בזק 9.8% ממניות קונצרן כור. המניות נרכשו ב-100 מיליון דולר מקרן הרמס הבריטית, שרכשה אותן לפני כשנתיים בעלות נמוכה הרבה יותר. על-פי הנוגעים בדבר, יונתן קולבר, מבעלי השליטה בכור, הציע לדנקנר לרכוש את המניות כאשר הבין כי הקרן מעוניינת למכור אותן.

 

קולבר הסביר כי ידע שדנקנר התעניין בעבר בכור, ולכן הציע לו לרכוש את המניות. עם זאת, רבים תוהים מה מחפש דנקנר בכור. כלומר, מה הוא מחפש עם אחזקות של 10% בלבד, שלמעשה לא נותנות לו כל השפעה. אם נסתכל על האחזקות של כור, נגלה כי הן מתמקדות בתחומים שאינם נמצאים בקונצרן המצוי בשליטתו של דנקנר - אי.די.בי. אם אי.די.בי מזוהה

עם כלכלה ישנה (ביטוח, מלט, שופרסל, נייר וקצת סלולרי), הרי שכור היא יותר היי-טקית ומתוחכמת - עם אחזקות בחברות כמו אי.סי.איי, טלדור, מכתשים אגן וכמובן תדיראן-קשר ואלישרא. שלא לדבר על המיזוג הצפוי בין החברות הביטחוניות תדיראן קשר-אלישרא-אלביט מערכות, שצפוי אולי גם הוא להציף ערך בכור ולחזק אותה. בדיוק מה שחסר לנוחי.

 

המפתח הוא המוסדיים

 

אז מדוע הוא רוכש רק 10%? הרי אין לו כל שליטה על החברה, אין לו נציגות בדירקטוריון והוא רק צריך לחיות מחסדי הדיבידנדים שמחולקים לבעלי המניות. יש שיאמרו שכור שווה יותר מהשווי שבו היא נסחרת, ולכן נוחי קונה. דוח פנימי של בית השקעות מעריך כי כור נסחרת בדיסקאונט של 15%. כלומר, ייתכן שנוחי רוכש את המניות ב-100 מיליון דולר כדי להמתין שהחברה תעלה ב-15%-10% ואז למכור, ברווח לא רע בכלל.

 

זו תיאוריה קצת בעייתית. ראשית, אף אחד לא יכול להבטיח שהמניה תעלה, וגם אם כן - לא ברור כמה זמן ייקח לה להגיע לשווי המוערך שלה. זאת ועוד, בהודעה שהוציא עם רכישת המניות הצהיר נוחי דנקנר - שימו לב - כי מדובר בהשקעה אסטרטגית. כלומר, אני כאן כדי להישאר, לא בשביל לעשות סיבוב.

 

נוחי? השקעה אסטרטגית? אבל בלי יכולת השפעה? לא מובן. דנקנר ידוע כמי שמעורב באופן הדוק בניהול רוב החברות הנמצאות תחת שליטתו, אם באמצעות ישיבה בדירקטוריון ואם באמצעות התערבות שוטפת בניהול ובקבלת הכרעות, שלא לומר החלטות. הוא מנהל ריכוזי.

 

האם הוא ישאיר את עתידה של כור בידי הצמד קולבר-בירן? קשה להאמין. אז מה הוא יכול לעשות? מבט על גרף האחזקות במניות החברה מגלה כי כור פתוחה להשתלטות עוינת. בעלי השליטה בכור - קולבר וצ'ארלס ברונפמן - מחזיקים יחד ב-32% ממניות החברה.

 

נוחי מחזיק ב-9.8%. הגופים המוסדיים מחזיקים ב-15.5% מהמניות. מדובר בעיקר בבנק לאומי, המחזיק ב-6% באמצעות הקופות והקרנות. עוד נודע כי מיטב מחזיקה ב-2.7% ממניות כור, שנרכשו כאשר בנק הפועלים חילק את מניותיו בכור כדיבידנד בעין, לפני שנתיים וחצי. באחרונה קיבלה מיטב הצעה למכור את המניות האלו. מי הציע? לא ידוע, אבל התזמון מעט מוזר.

 

אם נוחי יציע הצעה טובה, באמצעות אי.די.בי, מדוע שהמוסדיים )מיטב, לאומי ואחרים( לא יממשו את האחזקות שלהם? כך יוכל דנקנר להגיע כבר לאחזקה של 25% בחברה, ומכאן הדרך להשתלטות - כלומר, רכישה של עוד - 8% די פשוטה.

 

אמנם, מדובר רק בתיאוריה, והמהלך הזה גם צפוי לעלות משהו כמו 250 מיליון דולר, אבל שליטה על כור ומיזוגה לתוך קבוצת אי.די.בי יהפכו את נוחי דנקנר ככל הנראה, לטייקון הכי גדול במשק הישראלי אי-פעם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום
נוחי דנקנר: האם משתלט על כור?
צילום: יונתן בלום
מומלצים