שתף קטע נבחר

פרויקט "פינוי-בינוי": די יהיה בהסכמת 80% מהדיירים

הצעת חוק שתוגש על ידי שר השיכון תציע הרחבת הפטור מדמי היתר בגין זכויות בניה, וזירוז אישורן של תוכניות הבנייה, מה שיאפשר כניסתם של מתחמים נוספים לפרויקטי פינוי-בינוי. כמו כן לא תידרש הסכמת כל דיירי הבניין לביצוע הפרויקט ודי יהיה בהסכמת 80% מהדיירים כדי לאשר את הריסת הבניין ובניית חדש במקומו

הצעת חוק חדשה תקדם ותעודד פרויקטים של פינוי-בינוי (מה שנקרא "התחדשות עירונית"): שר הבינוי והשיכון, יצחק הרצוג, בתמיכת שר האוצר, בנימין נתניהו, יניח על שולחן הקבינט החברתי-כלכלי, הצעת חקיקה למתן הקלות לפרוייקטים של פינוי-בינוי מה שיאפשר את קידומם של עשרות פרויקטים.

 

השרים הרצוג ונתניהו מתכוונים, בין היתר, לקדם את "חוק הדייר הסורר" שיאפשר להסתפק בהסכמה של 80% בלבד מדיירי המתחם לביצוע פרויקט פינוי-בינוי ולא 100% כפי שנדרש כיום.

 

מדובר בהצעת חוק המרחיבה את תוכנית "ההתחדשות העירונית" וכוללת שני שינויים מרכזיים:

 

  • הרחבה של הענקת הפטור מדמי היתר בגין הזכויות שנוספו בתוכניות להתחדשות עירונית. הליך זה יאפשר כניסת מתחמים נוספים לפרויקט ובהם מבנים קיימים בכל ייעוד שהוא, כאשר

באדיבות חברת חלמיש
 פינוי-בינוי: תדרש הסכמה של 80% מהדיירים (באדיבות חברת חלמיש)

במקומם תיבנה בניה רוויה למגורים. יצויין כי כיום בפרויקטים להתחדשות עירונית ניתן פטור מדמי היתר רק כאשר מדובר בבניה רוויה למגורים. כמו כן, מוצע להוסיף סעיף נוסף, לפיו יינתן פטור מדמי היתר לכל ייעודי הקרקע הסחירים (מגורים צמודי קרקע, מסחר, משרדים, תעסוקה וכד') באיזורי מצוקה.

 

  • תוקם ועדה מיוחדת שתדון בכל הפרויקטים של פינוי-בינוי. ועדה זו תחליף את הוועדות המקומית והמחוזית לצורך האצת האישור הסטטוטורי של התוכניות. הרקע לשינוי הוא התארכות משך הטיפול באישור התוכניות במסגרת הקיימת. פרק הזמן הקצר ביותר לאישור הסטטוטורי עומד כיום על 4.5-5 שנים.

 

  •  בנוסף, מתכוון השר הרצוג להביא לאישור הממשלה מסלולים נוספים שיתרמו גם הם להרחבת "ההתחדשות העירונית". אחד המסלולים החדשים המוצע יאפשר לרשות המקומית לממן את התכנון כאשר המתחמים אשר יצטרכו לעמוד בתנאי סף כנדרש, יוכרזו ויזכו בכל הטבות המיסוי כמקובל במתחמים המוכרזים.

 

  • בימים אלו נבחנת אפשרות להרחיב את התוכנית גם בהתיישבות הכפרית במסגרת מסלול "עיבוי".

 

השר הרצוג אמר כי "מדובר בפרויקט לאומי שהכרחי להתפתחות העירונית המאפיינת את ישראל כיום. הצעת החוק כוללת תוספות למצב הקיים והיא בעלת ערך חברתי-כלכלי לתושב ולרשות המקומית כאחד. ככל שהממשלה יוצאת מסיוע תקציבי ישיר, היא נדרשת לעודד את המגזר הפרטי תוך כניסה לפרויקטים מסוג זה".

 

86 מתחמי פינוי-בינוי

 

תוכנית "ההתחדשות העירונית" פועלת מתוקף שורה של החלטות ממשלה ובמסגרתה שני מסלולים: מסלול "פינוי-בינוי" ומסלול "עיבוי". כללי התוכנית פורסמו לראשונה בסוף שנת 99'. עד היום הכריזה הממשלה על 86 מתחמים להתחדשות עירונית במסלול "פינוי-בינוי" ועל 17 מתחמים במסלול "עיבוי" ברשויות מקומיות בכל רחבי הארץ, החל בנהריה ובטבריה בצפון וכלה בבאר שבע בדרום. בשבוע האחרון אושרו מתחמים נוספים בערים: הוד השרון, ירושלים, נתניה, נהריה, חיפה, כפר סבא ופתח תקווה. בכוונת השר הרצוג להאיץ את הטיפול בהסרת החסמים בפרויקטים אלו לקראת אישורם בממשלה להכרזה.

 

פינוי- בינוי - העתיד של ענף הבנייה

 

בתגובה על הצעת החוק אומר נשיא התאחדות הקבלנים, אהרון כהן:" עתידו של ענף הבנייה בשנים הקרובות טמון ביישום של פרויקטים בתחום הפינוי והבינוי. וכי כל 10,000 דירות קיימות שיהרסו וייבנו מחדש במסגרת פרויקט של פינוי ובינוי יגדילו את הצמיחה הכלכלית במשק בכ- 1.5%"

 

כהן מעריך כי בארץ יש כחצי מיליון דירות שנבנו על פי התקנים הישנים. דירות הממוקמות באיזורים בהם הקרקע למגורים יקרה והיא הולכת ואוזלת. הריסתם של אותן דירות ובנייתם מחדש תוך הוספת דירות נוספות על אותו שטח, ישיגו יביאו לשיפור איכות החיים של הדיירים הקיימים וליצירת מצאי של דירות באיזורים בהם הביקוש עולה על ההיצע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ששון תירם
הרצוג: פרויקט לאומי הכרחי
צילום: ששון תירם
מומלצים