שתף קטע נבחר

גורם באמ"ן ל-ynet: חמאס מקים רשות מקבילה לאבו מאזן

בשיחה עם ynet מציג גורם באמ"ן את הערכת צה"ל ליום שאחרי ההתנתקות: החמאס הולך ומתחזק, על חשבון אבו-מאזן; אם הציפיות מהנסיגה יתבדו, "יש פיגועים שכבר מוכנים לצאת לדרך". ומתי תהיה פצצה איראנית? "לא לפני 2007"

"האיום המרכזי כרגע במישור הפלסטיני הוא התחזקותה של 'הרשות המקבילה', שמקים החמאס" - כך אומר היום (ג') ל-ynet גורם באמ"ן.

 

"במהלך השבועות האחרונים", אומר הגורם, "ראינו שהדרך של אבו-מאזן לא מצליחה. הוא לא מצליח להשיג פירות של ממש באמצעות הידברות עם החמאס. הוא מנסה להכריח אותם לבחור לוותר על הג'יהאד, על המאבק בישראל, ולהיכנס למערכת הפוליטית. אולם כרגע, האפשרות הסבירה ביותר היא שהוא לא יצליח".

 

את הביטוי המובהק ביותר למה שמתחולל בימים אלה ברצועת עזה, מוצא אגף המודיעין באירועי השבוע שעבר ברפיח: לאחר שבית-משפט של הרשות הפלסטינית פסל את תוצאות הבחירות המקומיות שם, הפנתה התנועה את האלימות כלפי ישראל. באמ"ן מזהירים כי זהו סממן למה שקורה כיום. "החמאס, שהיה מאוכזב מהתהליך הפוליטי ברפיח, פתח לעברנו באש. הוא יצר את הקשר הלא חדש שבין התהליך הפוליטי לבטן הרכה של אבו-מאזן, שהיא הרגיעה. החמאס הוא איום משמעותי שרק הולך ומתחזק".

 

לפי גורמי ההערכה, ישנה סבירות לכך שבעקבות ההתנתקות ייווצר משבר ציפיות בשני הצדדים, ובמיוחד בצד הפלסטיני שלא יראה פירות אחרי הנסיגה. את

המשבר הזה ינסה החמאס לנצל. "בימים אלה החמאס ממשיך להתחזק במישור הצבאי ולבכירי הארגון יש פנטזיה להחזיק מאגר של אלפי אנשים וליצור ארגון סמי-צבאי. במישור הביטחוני, ישנו מאמץ התחמשות בציר ההברחות, הפעילים נחים ומתארגנים, המחרטות מייצרות נשק והארגון ממשיך להתחזק ומייצר פיגועים 'נצורים' (קרי מוקפאים ומוכנים לרגע האמת - ר.נ.) כמו שהארגונים האחרים עושים. אם כי יש להדגיש שהחמאס עודנו מחויב לרגיעה ועוצמת המחויבות שלו היא גדולה יותר מאשר של הארגונים האחרים, אבל הכיוון המרכזי של התנועה כיום הוא בניין כוח צבאי שיכול ביום פקודה לעמוד לרשות הנהגת הארגון ולבצע מהלכים צבאיים - ולהערכתנו, הכיוון הדומיננטי יהיה ירי תלול מסלול לכיוון ישראל ויצירת כוח צבאי שינסה למנוע מישראל לכבוש מחדש את הרצועה.

 

"האפשרות השנייה שקיימת, אם כי פחות סבירה, היא שבעקבות הבחירות ברשות יתחיל תהליך של התמוססות בתנועת החמאס, שיביא להטמעתה בתוך המערכת הפוליטית וליצירת הבנות עם אבו-מאזן. אלה ישאירו ודאי מרכיב מסוים של אלימות, אך הוא יהיה הרבה יותר מרוסן ממה שהיה קיים עד כה. זה לא מה שאבו-מאזן רוצה, אבל יכול להיות שזה יהיה טוב יותר מהאפשרות האחרת וכך החמאס ימצא את עצמו כמי שנאלץ לוותר על רוב ההתנגדות האלימה".

 

הגורם אומר כי בישראל מבחינים בוויכוח שנוצר בחמאס: גישה אחת טוענת שצריך לנצח בבחירות הקרובות ולהוביל את המערכת הפלסטינית, וגישה שניה מפחדת מניצחון, שעלול לגרום לה לוותר על הג'יהאד עם ישראל. "בכל מקרה, להערכתי, החמאס חותר למצב בו הוא יהיה חזק פוליטית אך מצד שני הוא לא יהיה שותף לממשלה הפלסטינית שתקום. כך שתהיה לו לגיטמציה ציבורית, ולאחר שייווצר משבר ציפיות - יתחדש העימות האלים".

 

פצצה איראנית? לא לפני 2007

 

הסכנה השנייה, שמדאיגה את אגף המודיעין בצה"ל, היא זו האיראנית. על כך אומר גורם ההערכה: "להערכתנו, פרט לתוכנית הגלויה, יש גם תוכנית גרעין חשאית. עכשיו יש ויכוח בתוך ישראל ועם ארצות-הברית באשר להיקפה ולסטטוס שלה.

 

"אם התוכנית החשאית של איראן תמשיך להתנהל כסדרה, המועד המוקדם ביותר האפשרי להשגת פצצת גרעין הוא ב-2007. הניתוח האמריקני של העובדות זהה, אם כי הם בחרו להציג את הנתונים בצורה קצת אחרת כך שהוויכוח בינינו לבינם הוא סטטיסטי וטכני בעיקרו.

 

"מי שמוביל היום את הנושא האיראני אלה האירופאים וארה"ב נמצאת בצד. האיראנים מנסים לחלץ מהם כרגע הסכמה כלשהי וזאת במקביל לכך שהם מנסים לייצר אווירה משברית. להערכתנו המו"מ בין הצדדים יימשך עוד פרק זמן כשייתכן שבמקביל התוכנית החשאית תימשך ולפי שעה לא בטוח שהעניין יגיע בקרוב למועצת הביטחון".

 

הבשורות הטובות: חיזבאללה במצוקה

 

דווקא בחזית הצפון, 5 שנים לאחר הנסיגה מלבנון (ראו פרויקט מיוחד של ynet ), ההערכות באמ"ן הן כי ארגון חיזבאללה נמצא בשעה קשה. "חמש השנים האחרונות היו רעות מאוד מבחינת הארגון", אומר הגורם. "היציאה מלבנון היוותה נקודת המפנה במעמדו של הארגון, שהיה במעמד שיא בלבנון ובעולם הערבי. מהנקודה הזאת מעמדו החל להידרדר עד למצב בו בחודשים האחרונים ניתן להבחין בבירור במצוקה בה הם נמצאים. נסיגת צה"ל מלבנון שמטה את בסיס הכוח המרכזי של הארגון, העימות מול צה"ל והוא ניסה לייצר לעצמו בסיסי כוח אחרים כמו חוות שבעא, האסירים הלבנונים, וההפרות האוויריות אולם זה לא השיג את אותה תוצאה".

 

"בחודשים האחרונים חש הארגון במצוקה גדולה משום שלתפיסתו, מתנהל אחריו מצוד בזירה הבינלאומית בניסיון להכניס אותו לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי. זאת לאחר שורה של אירועים כמו ה-11 בספטמבר והמלחמה בעיראק שפגעו בו. בשל כך הוא פתח בדיאלוג עם המערכת הבינלאומית כדי לנסות ולמלט את עצמו מכניסה לרשימת ארגוני הטרור והוא מנסה לעשות זאת באמצעות הפיכה לכוח פוליטי משמעותי, דבר שאולי יצליח למנוע ממנו את הגזירה.

 

"הארגון מנסה למצב את נסראללה כמנהיג פוליטי כך שנוצר מצב שחיזבאללה כארגון התנגדות נמצא בשקיעה מהירה וברורה. אבל חיזבאללה כארגון פוליטי יצא מהמשבר והוא נמצא בתהליך של התחזקות. הכיוון הזה ירסן את החיזבאללה וזהו דבר שחיובי לישראל. הסבירות שהחיזבאללה יפעיל נשק כלפי ישראל היא סבירות קיצונית לפי שעה. למרות שהחיזבאללה נמצא במשבר אם הוא לא יעשה טעות גדולה ביותר לא סביר שיהיה מי שיפרק את הארגון מנשקו משום שהארגון קנה לעצמו מקום של כבוד באתוס של לבנון כמי שהוציא משם את צה"ל ואף אחד לא ירצה לפגוע בו. משום כך ייתכן שייווצר מצב שבו כפי שהתבטאו בכירי הארגון, הוא יהפוך ל'צבא מילואים' שיש לו נשק אך הוא לא עושה בו שימוש".

 

ומה עם בשאר אסד? "גם הוא נמצא בתהליך של שקיעה וירידה. אובדן הנכס הלבנוני הוא אירוע משמעותי ביותר במשטרו של אסד. ייתכן שבטווח הזמן הקרוב השלטון ימשיך להיות יציב משום שאין לו אופוזיציה וכי אין הסכמה בינלאומית להדיח אותו אולם כלל לא בטוח שהנשיא אסד יצליח לשרוד בתפקידו עד לתום כהונתו של הנשיא בוש. בעיני האמריקנים אסד הוא ערפאת, קרי אדם שאין לדבר איתו, אך לדעתם אין לגעת בו משום שיש סבירות שהוא ייפול לבד. הוא לא סדאם שילכו נגדו למהלך צבאי והוא לא קדאפי שיכול להשתנות ולכן ייתכן שתהיה יציבות בטווח הקצר אך בטווח הארוך כלל לא בטוח שהוא ישרוד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פיגועים "מוחזקים". החמאס
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
פנטטזיה של ארגון סמי צבאי. החמאס
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אבו מאזן. נכשל?
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הכורים האיראנים. לא לפני 2007
צילום: רויטרס
צילום: אי פי איי
אסד. מעמדו נחלש
צילום: אי פי איי
מומלצים