שתף קטע נבחר

יולדות במגזר החרדי: בלי התינוק, בלי הבעל

שהייה במלונית היא לכאורה סוג של פינוק למי שיכולה להרשות לעצמה, אבל דווקא המגזר החרדי בישראל היה האמא של המלוניות ליולדות. מלוניות הפכו לחלק מתרבות החיים של היולדת החרדית. בלידות הראשונות נוהגות יולדות חרדיות ללכת לנוח אצל אמא או במלונית, ולפעמים שילוב של השניים. מלידה רביעית ומעלה רובן הולכות למלוניות, בדרך-כלל לבד, ללא המשפחה. משך השהות הממוצע הוא 4-5 ימים.

 

המלונית החלוצה היתה המוסד לאם ולילד בבני-ברק, שהתחילה בבית-מגורים פשוט והיום שוכנת במבנה בן שלוש קומות. הוא ערוך לקלוט 70 יולדות ו-70 תינוקות. בנוסף לה פעילים היום עוד שלושה מרכזי החלמה ליולדות חרדיות. הגדול בקרית יערים (טלזסטון) הסמוכה לירושלים. הוא פופולארי דווקא בגלל הריחוק היחסי מרוב ריכוזי האוכלוסייה של היולדות החרדיות, המחפשות בראש ובראשונה מנוחה ופסק זמן של ניתוק מהבית אחרי הלידה. עוד מרכז הוא מעון צביה בירושלים, ובבני ברק מפעיל הציבור הליטאי את שירת האם. עם הזמן נולדו חיקויים גם בריכוזים חרדיים בחו"ל - בארה"ב ובלונדון, בדרך-כלל גדולים יותר.

 

רוב מרכזי היולדות במגזר החרדי פועלים כמלכ"רים (מוסדות ללא כוונת רווח). רוב השוהות מסובסדות על-ידי קופות-החולים או על-ידי ארגוני תמיכה שונים ליולדות שקיימים בציבור החרדי. העלות לפני סבסוד מגיעה ל-320-300 שקל ליום בממוצע. החדרים ברובם הם חדרים לשתי יולדות, אם כי בשנתיים האחרונות קיימת עלייה בביקוש לחדרים פרטיים. כמעט לא מקובל לשהות עם הבעל, וגם ביות אינו מקובל. רוצות מנוחה אמיתית.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים