שתף קטע נבחר

רבבות הפגינו בגוש קטיף; נחנך בית כנסת חדש

עשרות אלפים הגיעו לחגוג את יום העצמאות בגוש, וגם "להתכונן ליום פקודה". ראש מטה המאבק: "ביום עצמאות זה באנו להצהיר עצמאות, מיום החופש הזה יצאנו עם שיעורי בית לרוב". מלבד עצרת המחאה, נחנך גם בית כנסת בכפר דרום

בעת שהמוני בית ישראל חגגו היום (ה') את יום העצמאות, נערכה בגוש קטיף עצרת מחאה נגד תוכנית ההתנתקות. לדברי המארגנים, בעצרת השתתפו כ-80 אלף בני אדם, מכל רחבי הארץ. במשטרה אמרו כי השתתפו כ-50 אלף איש.

 

 

 

אחר הצהריים החלה העצרת המרכזית באגם של גוש קטיף. רפי סרי, ראש מטה המאבק, אמר בפתחה: "ביום עצמאות זה באנו להצהיר עצמאות. באנו לקבל תדלוק של כוחות לקראת ההמשך. אנחנו מאמינים שהעתיד תלוי בנו. היום, לכאורה, זהו יום חופש בבתי-ספר ובעבודה, אך אנחנו יוצאים מכאן עם שיעורי בית לרוב". סרי התחייב בפני הקהל הרב: "נמשיך בפעילות ובעשייה ביתר שאת ובאמונה, לא יגררו אותנו לייאוש ואלימות".

 

הרב יגאל קמינצקי, רבה של גוש קטיף, לא הסתיר את התרגשותו מן המעמד: "כשאני מביט מכאן ורואה את הציבור הגדול, אני אומר לכם, לא צריך להיות נביא או בן נביא כדי לומר - עם ישראל חי. אנחנו נמצאים בחג העצמאות אבל עצמאות זה לא דבר מובן מאליו. אדם יכול להיות בן-חורין עם רוח של עבד. אדם יכול להיות עבד עם רוח של בן-חורין. תפקידנו להביא למדינת ישראל רוח של עצמאות, לא של שפלות והתרפסות אל מול הגויים".

 

הרב קמינצקי קרא פרקי תהילים עם ציבור המתפקדים בעצרת. לאחר מכן נערך טקס הצדעה לגוש קטיף וצפון השומרון. בטקס נישאו 12 דגלים מ-12 מגזרים בעם, אחד מהם היה בידו של נתן שרנסקי, שפרש מן הממשלה. הוא בירך את הקהל: "אתם, תושבי גוש קטיף, מסמלים עוז, תקווה, גבורה ואמונה, ותמיד אני מתחזק מכם. אנחנו נצליח בגלל הכוח, העוז, האמונה והעקשנות שלכם".

 

דגל נוסף נשאה סופיה אנגלסמן, ניצולת שואה, שרק לפני שבוע עמדה ביד ושם והדליקה משואה לזכר ששת המיליונים. "אני מקווה שלמנהיגות שלנו יהיה את השכל להבין שהגירוש לא יקום ולא יהיה", אמרה. גם ראש ארגון זק"א, יהודה משי זהב, נשא דגל, ואמר: "ארץ ישראל היא נחלת אבותינו, היא אינה ירושה פרטית של אף אחד ואסור לסחור בה. מי שסוחר בשטחי ארץ ישראל כאילו סחר ברכוש גנוב".

 

גם ח"כ איוב קרא נשא דגל, ואמר: "ההתנתקות הזאת לא תצא לפועל. יש גלאונים, פרסים ושרידים שיש להם אובססיביות לשלום. במקום להעמיד אותם (לדין) על פשעי אוסלו הם יושבים על אוזנו של ראש הממשלה". לדבריו, "יש הרבה כרישים אבל הם לא יפחידו אותנו. אנחנו נישאר פה". הוא פנה להמונים ואמר: "כל עוד נשמתי באפי אני אמשיך ואוכל צהריים שנה בשנה ביום העצמאות כאן בגוש קטיף".

 

הרב שמואל אליהו, הרב של צפת ובנו של הרב מרדכי אליהו, נשא גם הוא דגל ואמר בין היתר: "עם ישראל חי, נהיה חזקים ונשאב כוח אחד מהשני וכך ננצח". לדבריו, "זה לא רק מאבק על גוש קטיף אלא זהו מאבק גם על ערכים, חלוציות, אמונה, ציונות, על ירושלים - העצמאות של עם ישראל. אנחנו חייבים לנצח למען עם ישראל, לא למען עצמנו, ולעורר את הכוחות החיוביים של העם".

 

מחוץ לעצרת היה מי שחילק עלוני הסברה, אחרים החתימו חיילים ומילואימניקים על עצומה לסירוב פקודה. "אם קיבלת צו יש בפניך ארבע אפשרויות", נכתב שם, "אחת, וזהו העדיף, ייתכן שתחליט לסרב. השני, ייתכן שתחליט להתעלם, 'לא שמעתי, לא ראיתי, לא ידעתי'. השלישי, תנסה להתחמק - לימודים, עבודה וכדומה. האפשרות הרביעית והאחרונה, היא שתרצה לעזור לגרש יהודים ולהחריב את בתיהם ויישוביהם ותאשר את קבלת הצו". בדף מופיע פירוט מה לעשות אם החייל יישפט, כולל טלפונים.

 

לקראת פינוי: חונכים בית-כנסת

 

לפני העצרת באגם נחנך בית-כנסת חדש בגוש - את אבן הפינה להקמתו הניח לפני עשר שנים ראש הממשלה עצמו. אריה יצחקי, תושב כפר-ים, אמר באירוע: "זו התגשמות חלום, לראות את ההיכל המפואר הזה. אני מקווה שהמקום יזכה לשמש את תושבי כפר דרום לנצח נצחים. אין כאן תחושה של יום עצמאות אחרון. אצלנו ביישוב היתה רק משפחה אחת והיום יש גידול של 700 אחוזים - נוספו שבע משפחות חדשות וביום ראשון תיקלט משפחה נוספת. רק בחודש האחרון קלטנו 274 משפחות ברחבי הגוש. המלון, שהיה נטוש עד לא מזמן, משופץ בימים אלה. להערכתי אנשים שהגיעו לפה לא באו להגיד שלום לגוש קטיף, הם באו להכיר את השטח ליום פקודה".

 

רננה מרמלשטיין, תושבת היישוב גני טל הכותבת יומן קבוע ב-ynet, אמרה בצהריים: "זהו לא יום העצמאות האחרון שלנו, יהיו עוד רבים כאלה בגוש קטיף, אני סומכת על הקדוש ברוך הוא ועל כל האנשים שהגיעו היום כדי לתמוך, כולם אומרים לנו 'בשנה הבאה נהייה אצלכם'". על השאלה אם אותם אנשים שהגיעו לפה עם בני משפחותיהם וילדיהם יגיעו לגוש גם ביום פקודה, אמרה מרמלשטיין: "הם יבואו לפה ועוד הרבה מאוד נוספים מכל המדינה. יום העצמאות כשמו הוא להיות עצמאי וחופשי. אבל כל פעם שאני נכנסת לבית שלי, לגוש קטיף, אני צריכה לשכנע את המשטרה שאני גרה פה ולהציג תעודת זהות. זה קשה מאוד, זאת לא עצמאות. אני מרגישה שלוקחים את החופש הקטן שלי, וזה החופש לבוא ולהגיע הביתה כאשר כל פעם אני צריכה להציג תעודת זהות ולשכנע שאני באמת תושבת המקום".

  

פעילי תנועת "חזית יהודית-לאומית" הגיעו גם לגוש וחילקו לנוכחים מדבקות עליהן נכתב "המלחמה ננצח" ו-"פינוי-פיצוי לערבים". ראש התנועה, ברוך מרזל, אמר ל-ynet: "אנחנו חושבים שנגמר זמן הדיבורים. הדרך היחידה להכריע היא מלחמה. אלו שעומדים מולנו מגייסים מילואים כאילו זה מלחמה, משתמשים בכל כלי המלחמה הקיימים. אנחנו לא צריכים לתת להם את הלחי השנייה. במלחמה, כמו במלחמה".

 

מ"כוכב נולד" ועד ל"קיר ימית"

 

חזיון אור-קולי, סיורים מודרכים ביישובים, חופי רחצה מוסדרים, סיור בחממות ואווירת הפנינג כללית, אלה רק חלק מהפעילויות שהוצעו למבקרים בגוש קטיף.

 

בנוסף לאטרקציות הרבות, יכלו הילדים המגיעים למקום ליהנות מהופעה מיוחדת בחוף שקמה הסמוך לאלי סיני, בהשתתפות בין השאר, כוכבת ערוץ הילדים ליאת אחירון, וכוכבי "כוכב נולד" - הראל מויאל, הראל סקעת ושירלי לילו.

 

בכפר דרום יכלו המבקרים לצפות בחזיון אור-קולי הסוקר את תולדות ההתיישבות בכפר דרום מתקופת המשנה ועד ימינו. חניון צה"ל בקטיף עמד לרשות המבקרים, שיכלו לצפות בתצוגת כלי נשק, כלי רכב צבאיים ואמצעי הגנה והתרעה.

 

באולפנה שבנווה דקלים נערכה תערוכת צילומים ובפינת החי ביישוב הוצבו פינות ליטוף והתקיימו הפעלות שונות. המגיעים ליישוב הוזמנו גם לבקר ב"קיר ימית" - אנדרטה המוצבת בישיבת ההסדר ומספרת את סיפורה של העיר ימית עד להריסתה.


פורסם לראשונה 12/05/2005 12:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
בעצרת בגוש קטיף
צילום: צפריר אביוב
צילום: צפריר אביוב
רבבות השתתפו בעצרת
צילום: צפריר אביוב
צילום: רוני סופר
בית הכנסת בכפר דרום
צילום: רוני סופר
"קיר ימית" בנווה דקלים
צילום: רפי דלויה
הופיעו. סקעת ומויאל
צילום: רפי דלויה
מומלצים