שתף קטע נבחר

הקרב האחרון של אבי לניר

הסרט "אבי לניר - הקרב האחרון" מביא את סיפורו של טייס חיל האוויר שנפל בשבי הסורי במלחמת יום הכיפורים

סרטו הדוקומנטרי של גלעד טוקטלי "אבי לניר – הקרב האחרון" ישודר הערב (ג') ב-21:00 בערוץ 2, בתוכנית "עובדה" של "טלעד". הסרט פורש את סיפור חייו של סא"ל אבי לניר ז"ל שעונה למוות בשבי הסורי במלחמת יום הכיפורים.

 

לניר היה טייס קרב, מפקד "טייסת הקרב הראשונה" – 101, טייסת החוד של חיל האוויר באותם ימים שאחדים מבוגריה כעזר וייצמן, מוטי הוד, בני פלד ואחרים היו למפקדי חיל האוויר. ב-13 באוקטובר, בעיצומה של גיחה במלחמת יום הכיפורים, הופל מטוסו של לניר, שהיה שותף לסודותיה הכמוסים ביותר של ישראל, ברמת הגולן סמוך לקו החזית. הוא נפל בשבי הסורי וכסגן אלוף בקבע היה השבוי הישראלי הבכיר ביותר באותה מלחמה. טייסים אחרים שנפלו בשבי שמעו את קולו בבית החולים בכלא, שם עינו אותו חוקריו הסורים עד מוות, אך הוא לא אמר מלה ונשא עימו עד מותו את הידוע עדיין רק למעטים.

 

"זה בעצם פרויקט של המשפחה עצמה", מספר טוקטלי ל-ynet "שלושים שנה אחרי שלניר נהרג המשפחה החליטה לעשות ערב 'חיים שכאלה', הם אספו את כל טייסי חיל האוויר לדורותיהם והביאו אותם לחצר הבית, שם הם דיברו במשך שעתיים וחצי על אבי. המשפחה צילמה את הערב, מחומר הגלם הם ביקשו ממני לעשות סרט ואחרי צפייה בחומרים הבנו פתאום שיש הרבה חורים שאף פעם לא כיסו בסיפור שלו. נעם בנו אמר לי שבמשך ההכנות לערב כל מה שהם הצליחו להשיג זה חומר גלם מוסרט של 10 שניות. הסרטון הזה נורא ריגש אותם והם ביקשו ממני למצוא עוד משהו כזה – זו הייתה בעצם המטרה, לנסות להחיות אותו. כשאבי מת, נעם היה בן שבע, הוא רצה לקבל משהו מאבא חזרה. אחרי שעבדנו על הסרט במשך שנה וחודשיים פתאום מצאו עוד 25 שניות של אבי חי – ואחרי שנה של עבודה, אחרי שסגרנו את הסרט, אתה רואה את האדם חי, בקוקפיט, באותו המטוס שאיתו התרסק – זה מאוד מרגש".

 

- לניר מצטייר כאיש נדיר.

 

"בעיני זה לא רק אבי, אלא כל המשפחה המצומצמת – מיכל אשתו, נעם ונורית אחותו – כשרואים ושומעים אותם מדברים, אתה מרגיש ישראל שרק אפשר להתגעגע אליה. השם אבי לניר זה שם שאומר המון - לכל מי שהוא בוגר חיל אוויר או צוות אוויר – אבל למשפחה שלו היה חשוב נורא להוציא את זה החוצה כי להרבה אנשים בציבור השם הזה לא אומר כלום. אלו סיפורים שלא יצאו אף פעם, בעיקר בגלל הצנזורה – הוא נפל בשבי הסורי ולא אמר דברים שאסור גם להגיד אותם היום והרגו אותו בגלל זה, בגלל שהוא לא דיבר.

 

"יש הערכות גסות מתי הוא מת וכמה ימים הוא היה בשבי, אבל זו שאלה שעדיין לא נפתרה. לפני הנפילה בשבי יש עוד שלוש פעמים בהן הוא ניצל ממוות כמעט בטוח, הוא הטייס הראשון בעולם שנחלץ מתוך מטוס שנפגע בתאונות אימונים – הוא פשוט קפץ מהתא ונשאר בחיים. במקרה אחר הוא ירה במטוס סורי ועבר דרך המטוס שהוא פוצץ – אלו סיפורים שאף פעם לא פורסמו".

 

ב-2002 נהרג פנחס טוקטלי, אביו של במאי הסרט בפיגוע חבלני במרכז ירושלים. פנחס, בן 81, דור חמישי בירושלים, נהרג בפיגוע כשהיה בדרכו לקנות צבעים אחרי שיעור ציור. טוקטלי מספר כי נתגלה קשר מיוחד במהלך עשיית הסרט בין אביו ז"ל לבין אבי לניר: "אחרי שהתחלתי לעבוד על הסרט גיליתי שלניר נולד באותו יום שאבי נהרג – בט"ו בשבט, וגם אמא שלי נולדה בט"ו בשבט – אז יש מן חוט כזה שמחבר את הסיפור שלי עם עשיית הסרט. אני חושב שגם הקשר שנוצר ביני לבין מיכל, האמא, הוא מאוד מיוחד. אני לא זוכר קשר כזה מדברים אחרים שעבדתי עליהם, יש בינינו הרבה מעבר ליחס של במאי ומרואיין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים