שתף קטע נבחר

צילום: זום 77

מזוז יכריע אם לחקור את ישראל כץ

במשרד המשפטים קיבלו את דו"ח מבקר המדינה ובקרוב יתקיים שם דיון, שבו יוחלט אם להורות על חקירה פלילית נגד שר החקלאות, ישראל כץ, המסתמן כ"אלוף המינויים" החדש. ארגון מגדלי הירקות: "משרד החקלאות ומועצות הצמחים והלול הפכו למעוז מפלגתי ול'חממה' למינויים פוליטיים ולמינויי מקורבים"

הפרקליטות תבחן בימים הקרובים את ממצאי דו"ח מבקר המדינה בנושא המינויים הפוליטיים במשרד החקלאות. דו"ח המבקר הועבר למשרד המשפטים ומחר יחליט היועץ המשפטי, מני מזוז, אם להורות על פתיחת חקירה פלילית נגד השר כץ, כפי שאירע גם במקרה של השר צחי הנגבי.

 

המבקר כתב לגבי כץ: "בתקופת כהונתו במשרד נעשו מינויים פוליטיים ומינוייים בלתי תקינים אחרים". ברשות לפיקוח חקלאי למשל, נקלטו בשנה החולפת 24 עובדים עונתיים. מתוכם היו 11 חברי מרכז הליכוד, 4 בנים של חברי מרכז הליכוד ועובד נוסף היה פעיל בליכוד (שפשוט לא נבחר למרכז...). כלומר, 16 מ-24 העובדים היו בעלי זיקה פוליטית לשר.

  

גם במשרד החקלאות עצמו בוצעו שורה ארוכה של מינויים תוך התעלמות מכללי מכרז ובהעדפה פוליטית ברורה. מכיוון שבמשרד לא מונה יועץ משפטי במשך תקופה ארוכה, קובע המבקר שיש חשש שנוצרו "חללי זמן" שבהם לא היו למעשה שומרי סף במשרד למינויים. כך למשל מונה חבר מרכז הליכוד לתפקיד ברשות לתכנון חקלאי (הסמנכ"לית למינהל הסבירה כי "היתה דרישה מלשכת השר לשבצו לתפקיד").

 

דוברת המשרד, תפקיד הטעון מכרז, מונתה בעקבות הוראה של יועץ השר למרות שנציבות שירות המדינה לא אישרה את מינויה. לתפקיד קב"ט המשרד מונה חבר מרכז הליכוד שהציע השר, אולם הוועדה האחראית למינוי כלל לא בדקה שני מועמדים אחרים שעברו את תנאי הסף. וכך זה נמשך ונמשך, שורה ארוכה של עוזרים בלשכת מנכ"ל המשרד (חברי מרכז הליכוד או בני משפחותיהם, מינויים פוליטיים במועצת הצמחים, במועצת הלול - ועוד.

  

השר כץ עצמו טען בתשובתו למבקר כי "מעולם לא נתתי את ידי, במישרין או בעקיפין, למינוי פוליטי ו/או בלתי תקין במשרד החקלאות ובתאגידים הסטטורים הכפופים לו על מנת שיפעל למינויו של אדם זה או אחר ומעולם לא הסמכתי אדם אחר שיפנה בשמי ויפעל למינו אדם זה או אחר".

 

בעקבות תשובתו של השר כץ, מדגיש המבקר כי גם "הצעה" של לשכת השר למועמדים היא משום התערבות פסולה בהליכי המינוי, "משום שהדעת נותנת שעובדי המשרד יפרשו זאת כתכתיב או כהוראת ביצוע מחייבת". בתגובתו למסקנות המבקר אומר השר כץ כי הליקויים שהתגלו "מחייבים את כל העושים במלאכה לשנס מותניים ולעסוק בהסקת מסקנות והפקת לקחים".

 

ח"כ אבשלום וילן, יו"ר השדולה החקלאית בכנסת דורש משר החקלאות להשעות עצמו מתפקידו בעקבות דו"ח מבקר ואם לא יעשה זאת על היועץ המשפטי לממשלה להשעותו מייד. לדבריו, השר לא יכול להסתתר מאחורי עוזריו בהתאם לתסמונת הש"ג הנהוגה במחוזותיו.

 

ח"כ גלעד ארדן, מיוזמי הצעת החוק להגדלת משרות האמון, אמר בתגובה לדברי המבקר: "העובדה שמבקר המדינה עושה את מלאכתו נאמנה מבטיחה שלא כל אדם שמונה על-ידי פוליטיקאים הוא מינוי גרוע. גישתו של המבקר קיצונית ומוטעית. בהחלט יש לשאוף לכך שרמת עובדי המדינה תעלה ורק הטובים ביותר ישרתו את הציבור אך יחד עם זאת פסילה גורפת והטלת דופי בכל פעיל פוליטי תגרום לכך שאנשים טובים וראויים ידירו את רגלם מפעילות ציבורית ופוליטית וזו עלולה להיות הפגיעה הקשה ביותר בדמוקרטיה ובאמון הציבור".

 

ח"כ חיים אורון: "הדו"ח ממחיש את העובדה שביקורות העבר אינן זוכות להתייחסות רצינית מטעם הממשלה הזו. איפה שלא נוגע המבקר הטירוף של חוסר יעילות, שחיתות ואי תפקוד לצד מדיניות שגויה ממקם את ישראל באופן לא מכובד כמדינת עולם שלישי".  

 

התנועה לאיכות השלטון: להקים מועצה למלחמה בשחיתות

 

התנועה לאיכות השלטון דרשה להקים מועצה לאומית למלחמה בשחיתות. במכתבה לראש הממשלה, אריאל שרון, כתבה התנועה: "דברים חמורים אלו מצד מבקר המדינה מצטרפים לשורה ארוכה של אינדיקציות נוספות בנוגע למגמות מסוכנות של שחיתות מסוכנת בישראל, להן היינו עדים בשנים האחרונות. כפי שציין מבקר המדינה וכפי שמתריעה התנועה למען איכות השלטון מזה מספר שנים, השחיתות הינה איום ממשי על שרידותה של מדינת ישראל.

 

"במצב הנוכחי רחוקות זרועות אכיפת החוק מייצור היכולת להדביר את נגע השחיתות המתפשט. חוסר יכולתן של זרועות אכיפת החוק לייצר הרתעה אפקטיבית מחייב התייחסות רצינית ועמוקה. אנו סבורים כי הדרך היחידה להתמודדות עם השחיתות הינה מענה כולל אשר משלב בין זרועות אכיפת החוק השונות.

 

"לשם כך אנו סבורים כי יש להקים מועצה לאומית למלחמה בשחיתות אשר תהווה יד מכוונת ומתאמת בין הזרועות השונות, אשר תגדיר את צורכי מערכת אכיפת החוק במלחמתה בשחיתות ותגבש הצעות למתן מענה לצרכים אלו".

 

ארגון מגדלי הירקות מסר שהוא התריע מזה כשנתיים על התנהלות שר החקלאות ועוזריו במשרד החקלאות ובמועצת הצמחים, "תוך פגיעה קשה בזכויות המגדלים ובשליטתם על ההיטלים שהם משלמים".

  

לדבריהם, "משרד החקלאות ומועצות הצמחים והלול הפכו למעוז מפלגתי ול'חממה' למינויים פוליטיים ולמינויי מקורבים, תוך שימוש בכספי המגדלים לצרכים פסולים. הדו"ח מדבר בעד עצמו אך עדיין לא אמר את המלה האחרונה. צפויים גילויים נוספים, שיבהירו כי יש לשחרר את החקלאות והחקלאים בישראל מעולו של השר ועוזריו", נמסר מארגון מגדלי ירקות.

 

"אין צורך לחכות לגילויים נוספים. על השר ועוזריו להסיק מסקנות ופשוט להתפטר, לקום וללכת. על רשויות אכיפת החוק, ובראשן היועץ המשפטי לממשלה, לפעול בנחרצות כפי שפעלו במקרה של שר אחר בעבר ולהעביר את הטיפול בנושאים אלה לחקירת המשטרה".


פורסם לראשונה 08/05/2005 20:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים זיו
ישראל כץ. ממצאים קשים
צילום: חיים זיו
צילום: סבסטיאן שיינר
הפרשה הקודמת. צחי הנגבי
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: רויטרס
מזוז יבדוק את ממצאי הדו"ח
צילום: רויטרס
מומלצים