שתף קטע נבחר

ערב יום הזיכרון: מי יציל את יד לבנים בירושלים?

על הטקס המרכזי שייערך במקום השנה מעיבה מחלוקת בין אנשי הסניף לעמותה מטעם העירייה. הכספים הפסיקו לזרום וסימן שאלה ריחף על הטקס כולו

ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, התעורר חשש לקיומו של הטקס המרכזי שעורך מדי שנה סניף "יד לבנים" בירושלים, הגדול בישראל, אליו מוזמנים גם ראש הממשלה ונשיא בית המשפט העליון.

 

הסיבה לחשש הגדול היא סכסוך המתנהל מזה כשנתיים וחצי בין ועד הסניף הירושלמי וארגון יד לבנים הארצי לבין עיריית ירושלים ועמותת יד לבנים-אתר ההנצחה, הפועלת מטעם העירייה ואמונה, על-פי הגדרתה, לעסוק בתחזוקת בית יד לבנים העירוני.

 

לטענת אלי דהאן, יו"ר הסניף הירושלמי, מאז שנערכו הבחירות לראשות ועד הסניף בדצמבר 2002, פסקו הזרמות הכספים מהעירייה לאחזקת הבית. הכספים לאחזקת הבית אמורים היו להגיע לידי ועד הסניף מהעמותה העירונית שהוקמה לשם כך עוד בשנות ה-80.

 

העמותה, הקרויה בית יד לבנים-אתר ההנצחה הפסיקה, לטענת דהאן, את הזרמות הכספים והתנתה את חידושן בכך שתיקח חלק פעיל בהכנת טקסי הזיכרון. בתגובה החליטו אנשי הוועד בשבוע שעבר להגיש עתירה משפטית נגד העירייה ונגד העמותה העירונית. זאת, מתוך תקווה שבג"ץ יצליח לחייב את העירייה לקחת אחריות על תחזוקת הבניין ולהביא לפתרון הפרשה.

 

"נכון לרגע זה סניף ירושלים אינו מקבל שום סיוע מהעירייה", הסביר דהאן. "הטלפונים מנותקים, יש בעיות עם החשמל, ותחזוקת הבניין מבחינת הניקיון אינה מטופלת כמו שצריך. רק עכשיו הונצחו החללים הירושלים שנפלו השנה. הדבר נעשה על ידינו בדקה ה-90, לאחר שהתברר לנו שאף אחד לא יעשה זאת במקומנו. אי אפשר להזמין הורים שכולים לטקס בלי שילדיהם יונצחו על הקיר. חשבנו לבטל את הטקס, אך הבנו שהדבר יפגע בנציגי המשפחות השכולות והחלטנו לוותר על כך ולקיימו בכל זאת".

 

הורים שכולים: שראש העיר יעבוד גם עם הראש

 

שלום בראשי, אביו של סגן דרור בראשי שנפל בלבנון אוקטובר 1995, סיפר על שיחה שערך בעניין זה עם ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי: "באחת הישיבות ישבתי עם ראש העיר ושוחחנו על המצב. יועצי ראש העיר אמרו לו שזה לא מתפקידו לתחזק את הבית. אמרנו לו שזה כן מתפקידו וכן בסמכותו לפרק את העמותה שאותה הוא מממן. הגיע הזמן שראש העיר יעבוד גם עם הראש ולא רק עם הלב".

 

ורה אריאל, ששכלה אף היא בן בלבנון, הצטרפה לתלונתו של בראשי ואמרה כי "אין כאן הנצחה של הנופלים. כל הקלסרים ריקים. בנינו תוכניות חינוכיות להנצחה, אבל זה לא יצא לפועל כי אנחנו רודפים אחרי חובות וניקיונות של שירותים. כואב מאוד לראות את המצב הזה. הגיוס לצה"ל נעשה מרחבת בית החייל הסמוך, הורים מגיעים לכאן ורואים תמונות מגיוס ילדם על רקע בית יד לבנים, מבלי שידעו מה מתחולל בפנים".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "העירייה מודעת לחילוקי הדעות בין ארגון יד לבנים לבין עמותת יד לבנים-אתר ההנצחה, הגוררים עימותים בנושאים הכספיים. העירייה פועלת ברגישות הנדרשת ופועלת לפשר בין הניצים המייצגים משפחות שכולות. יש לציין כי ראש העיר אף הציע למנות בורר בין הארגונים אך הצעתו נדחתה".

 

עוד נמסר כי "בין העמותות סוכם כי 'יד לבנים-אתר ההנצחה' יהיו אחראים על אחזקת המבנה, ואילו הארגון יהיה אחראי על הטיפול במשפחות השכולות. העירייה הקציבה השנה 100 אלף שקלים לאתר ההנצחה, ומתוכם הועברו כבר כ-50 אלף שקלים. סכום זה דומה להקצבות בשנים הקודמות, ואמור לכסות את אחזקת הבית על כל מרכיביו". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון שפר
בית יד לבנים בי-ם
צילום: דורון שפר
צילום: דורון שפר
ההורים השכולים ביד לבנים
צילום: דורון שפר
צילום: לע"מ
שרון מניח זר (ארכיון)
צילום: לע"מ
מומלצים