שתף קטע נבחר

בן 3 נהרג במחסום, הקצינים קיבלו עבודות צבאיות

ביולי 2003 הגיעה למחסום באזור השומרון סמוך לכפר ברטעה, מכונית בה ישב הילד מחמוד ג'אוודאת בן השלוש. נשקו של אחד החיילים פגע בשוגג במא"ג שהונח על נגמ"ש במחסום. מהמא"ג נפלט צרור שפגע בילד, והוא מת לעיני אמו וסבתו. התברר כי שרשרת כשלים הביאה לתוצאה הטראגית, לאחר שהמא"ג הושאר על מצב אוטומט. שני קצינים זוטרים שהתרשלו נדונו לעבודות צבאיות, המפקדים הבכירים יותר יצאו רק עם נזיפה

קצין בתותחנים שהיה מעורב באירוע במהלכו נהרג ילד פלסטיני בן שלוש במחסום באזור השומרון נדון לארבעה חודשי עבודות צבאיות. כך פסק היום (ג') בית הדין הצבאי של פיקוד הצפון שלא קיבל את הסדר הטיעון בין הצדדים לעניין העונש. על נאשם נוסף, אף הוא קצין, נגזר חודש עבודות צבאיות. מגזר הדין עולה שרשרת ארוכה של כשלים שהביאו לתוצאה הטראגית. המפקדים הבכירים, יצאו עם נזיפה.

 

ב-25 ביולי 2003 הגיע למחסום "בז 1" באזור השומרון סמוך לכפר ברטעה, רכב בו ישב הילד מחמוד ג'אוודאת בן השלוש. צרור שנורה ממא"ג שהונח על גבי נגמ"ש במחסום, פגע בפעוט פגיעה קטלנית והוא מת לנגד עיני אמו וסבתו שהיו ברכב. במצ"ח החלו לחקור את הפרשה המצערת, גם אלוף פיקוד המרכז ערך תחקיר פיקודי לבדיקת נסיבות האירוע. באפריל 2004 הוגש לבית הדין של פיקוד הצפון כתב אישום נגד שני קצינים, סג"מ צ' וסג"מ ד', שזה עתה סיימו קורס קצינים והוצבו במחסום. העבירה שיוחסה להם: גרימת מוות ברשלנות.

 

מהפרטים שעלו בדיון בבית הדין הצבאי עלה כי סג"מ צ' שימש כמפקד הכוח בלילה שלפני האירוע הטראגי. כתב האישום ייחס לו רשלנות בכך שלא פרק את המא"ג ולא הורה לחייליו לעשות כן, כמו כן לא בדק את מצב הנצרה. בנוסף, כשנשאל על ידי אחד החיילים למצב הנצרה השיב שאינו זוכר. החייל החל להזיז את נצרה מצד לצד כדי לברר מהו המצב הנצור, אך לבסוף השאיר את הנצרה כשהיא בולטת לצד שמאל, כלומר, במצב אוטומט.

 

סג"מ ד' קיבל את הפיקוד על המחסום בבוקר. לו ייחסה התביעה כי לא בדק שחייליו בקיאים בהפעלת המא"ג, לא בדק את מצב הנצרה, לא פרק את הנשק ולא הורה לחייליו לעשות זאת. מעשים אלה, טענה התביעה, גרמו לנצרת מא"ג להישאר במצב "אוטומטי" כשהנשק דרוך וטעון. במהלך האירועים, פגע נשקו האישי של אחד החיילים בהדק המקלע ונורה הצרור הקטלני.

 

בתחקיר האירוע התברר כי מפקדים בכירים התרשלו בצורה כזאת שהביאה לתוצאה הטראגית: מפקד הסוללה - לא כלל בפקודת המחסום התייחסות למא"ג; סגן מפקד הגדוד - לא וידא כשירות חייליו לתפעל את המקלע; מפקד הגדוד - לא וידא כי לקציניו יידע מקצועי לביצוע התפקיד. הראשון נשפט בדין משמעתי ושני הקצינים הבכירים ננזפו.

 

"הייתה אמורה להתעורר נורה אדומה"

 

לפני שבועות ספורים הגיעו הצדדים להסדר טיעון לפיו הנאשמים המשרתים כיום בצה"ל בתפקידים שונים, יואשמו בעבירת התרשלות, והעונש שייגזר עליהם ינוע בין מאסר על תנאי לחודש עבודות צבאיות. הסדר הטיעון אושר על ידי התובע הצבאי הראשי, אל"מ לירון ליבמן והפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט.

 

לשני הנאשמים היה האירוע המשימה הראשונה שקיבלו לאחר סיום קורס הקצינים. סניגורו של סג"מ צ' ציין כי מרשו הניח שהמא"ג פרוק ונצור. הקצין עצמו ציין כי הוא מצר על מותו של הפעוט. "האירוע ילווה אותי שנים רבות", אמר. עמדתו של סג"מ ד' הייתה כי בתיק המחסום כלל לא הוזכר המא"ג וכשהבחין בו חשב כי המקלע נצור.

 

"בפנינו נפרסת תמונה עגומה ומטרידה לא פחות של כשל בטיחותי שהוביל לאירוע המחריד ושהאחריות לו רובצת לפתחם של שני הנאשמים כמו גם לפתחם של מפקדים נוספים ובכירים מהם", נכתב בהחלטת הרכב השופטים בראשות סגן אלוף רחל ויזל-טבת.

 

השופטים מתחו ביקורת על התנהלות שני הנאשמים, על "התעלמות מכללים בסיסיים של חיילות, בטיחות ופיקוד", אך גם לא נשארו חייבים למפקדיהם: "הם הקשו בצורה משמעותית על מלאכתם של שני הנאשמים משלא הוסבה תשומת ליבם באופן מפורש למא"ג".

 

השופטים קבעו כי יש לעשות הבחנה בין סג"מ צ' לסג"מ ד' בבואם לגזור את העונש. לדבריהם שאלת החייל את סג"צ צ' למצב הנצרה הייתה אמורה להדליק אצלו נורה אדומה שכן החייל לא ידע מהו המצב הנכון. השופטים התייחסו לנושא זה בכובד משקל רב ואף ציינו כי אילו הקצין היה מתייחס לנושא - הדבר עשוי היה למנוע את האסון.

 

השופטים קבעו שהעבירה בה הורשע בנסיבות אלה אינה מצדיקה עונש המוצע בהסדר הטיעון, אחד השופטים חשב כי יש להטיל עליו שישה חודשי עבודות צבאיות, אך הרוב קבע - ארבעה חודשים. על סג"מ ד' נגזר חודש עבודות צבאיות. "בעונשים", קבעו השופטים, "יש בבחינת איזון מתאים בין התוצאה הנוראית למידת הכישלון וההתרשלות בנושא שעניינו בטיחות וסכנה לחיי אדם לבין הנסיבות שהובילו להתרשלות ומידת אחריותם של גורמים בכירים מהנאשמים".

 

"למה הבכירים לא הועמדו לדין?"

 

סניגורו של סג"מ צ' ציין כי מרשו וסג"מ ד' לא היו צריכים כלל לעמוד לדין בזמן שמפקדיהם, להם אחריות לאירוע, לא הועמדו לדין. "בית הדין שגה באי כיבוד הסדר הדין על אף שקיבל את הסכמת הגורמים הבכירים ביותר במערכת המשפטית הצבאית", ציין הסניגור והודיע כי יערער על חומרת העונש.

 

צ', המשמש היום בתפקיד הדרכה בבית ספר לתותחנים בשבטה והאחראי על הבטיחות בדרכים, יבצע את העבודות הצבאיות בבסיס של חיל האוויר. ד', המשמש כסגן מפקד סוללה, שאף הוצעה לו במהלך המשפט תוכנית שירות הכוללת לימודים אקדמאיים, יבצע את חודש העבודות באגף השלישות בפיקוד מרכז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
מא"ג (ארכיון)
צילום: צפריר אביוב
צילום: איי פי
(ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים