שתף קטע נבחר

איזו בירה הולכת עם מכבי?

"המצאת הבירה היא ההישג הגדול ביותר של האנושות. יכול להיות שהמצאת הגלגל חשובה גם כן, אבל הגלגל לא הולך טוב כל כך עם פיצה". כך מסכם העיתונאי האמריקני דייב בארי את דעתו על בירה. לקראת הצפייה ב"פיינל-פור", שלמה פפריבלט מבהיר כמה מושגי בסיס

לדעתי, המצאת הבירה היא ההישג הגדול ביותר של האנושות. יכול להיות שהמצאת הגלגל חשובה גם כן, אבל הגלגל לא הולך טוב כל כך עם פיצה". ב-25 מלים הצליח לסכם העיתונאי האמריקני דייב בארי את תחושתם של מיליוני בני אדם, בני תרבויות שונות, המתכוננים לקראת אירועי מפתח בחייהם, כמו למשל משחקי הפיינל-פור הקרובים במוסקבה.

 

מתוך הזדהות ודאגה, מבקש המדור לסייע לחבריו לדרך, בימים אלה של רכישת ציוד החובה לקראת המאבקים הצפויים למכבי תל-אביב נגד הקבוצות המבקשות לכלותה ב"פיינל פור". מעט ידע תאורטי אף פעם לא הזיק לענייני שרירים. לפני שמחפשים את הפותחן, לפניכם מושגי בסיס מהחבית.

 

לאגר

מילולית מגרמנית, לאחסן. שם כללי של אחת ממשפחות הבירה הגדולות, אשר הכשותיות והמרירות יותר מביניהן מזכירות את הפילזנר (הסבר בהמשך). בירות הלאגר השונות מהוות את רוב הבירה המיוצרת ונצרכת ברחבי העולם. עיקר הקסם של בירת הלאגר בא לה בין השאר מכיוון שהיא המרווה ביותר מבין הבירות – או לכל הפחות נחשבת ככזאת. היינקן, ואמסטל שמוצאן הולנדי, קרלסברג וטובורג שמוצאן דני, סטלה-ארטואה הבלגית, וסטרופרמן הצ'כית, ובאדוויזר האמריקנית, כולן לאגר. בשנת 1950, נולדה למשפחה הזאת גם בירה מקומית, גולדסטאר, בירת לאגר כהה מעט, הבירה הנמכרת ביותר כיום בישראל, הזוכה גם לשבחים מפי מביני טעם זרים.

 

פלזן

בירת לאגר בגוון זהב עמוק, עם ארומות כשותית דומיננטיות וטעמים מורכבים, אשר חוזקה האלכוהולי נע בסביבות ה-5%. היא בושלה לראשונה בעיר פלזן אשר בבוהמיה, באמצע המאה ה-19, וכיום, עם אין ספור החיקויים והעיבודים שצצו לה, היתה לסוג הבירה השולט בצריכה העולמית, תחל השמות: פילס, פילזנר וכו'. המקורית, פלזן-אורקל, מיובאת כיום מצ'כיה ונמכרת בארץ.

 

סטאוט

בירה בעלת גוון כהה, כמעט שחור, תוצאה של שימוש בלתת שקלייתו עזה, עד חריכה כמעט. יש בה סמיכות טובה, יובש, מרירות נעימה ובולטת וראש קצף קרמי נהדר. אביו האמיתי של הסטאוט היה מבשל השכר האירי ארתור גינס, אשר בשנת 1759 פתח מבשלה בדבלין, ושנים מספר מאוחר יותר, כאשר הפסיק לייצר אייל מסורתי ועבר לעשות את הסטאוט, עם לתת קלוי עד מאוד, כמעט כמו פולי קפה – היה לאגדה. הסיפור ההיסטורי מתעקש כי הכל החל כמובן באמצעות יד המקרה. גינס שכח יום אחד את הלתת שלו על האש, וכאשר חזר בבהלה לאולם הקלייה היו הגרגרים שחורים. קמצן, או סקרן, הוא לא השליך את הלתת השרוף למחצה לפח האשפה – ועשה ממנו בירה. כך בא הגינס האמיתי לעולם, עם טעמי הקרמל והשוקולד המריר הנפלאים. לצד הגינס הנמכרת בארץ, מצוי גם המרפי'ס האירי, סטאוט משובח נוסף.

 

מנזריות

בעבר, היו אלה בירות אשר עשו הנזירים, בתחומי המנזרים, לצריכה עצמית ולמכירה. כיום, מדובר בסיפור חילוני. אלה בירות מסוג אייל, חזקות ובעלות טעמים מודגשים, המיוצרות בדרך כלל בבלגיה על ידי מבשלות מסחריות גדולות, תוך הסכמים מסחריים בין המבשלות לבין מנזרים קיימים אשר בעבר עשו אותן. בין הבירות האלה, האפליכם, שמוצאה הרחוק ממנזר בנדיקטיני בפלנדריה, אשר נוסד בשנת 1074, ובירות לף, שמוצאן ממנזר בעל אותו שם אשר נוסד בואלוניה (בלגיה) בימי הביניים.

 

מלץ-ביר, או בירה-מאלט

למתנזרים מאלכוהול, לנוהגים הביתה בתום המשחק. זאת בירה מלתת קלוי, שטעמה מתקתק, ואשר נעשתה בעבר בין השאר עבור נשים מיניקות, כסגולה לשפע חלב מזין במיוחד מדדיהן לתינוקות המתפתחים. היא מכילה מעט מאוד אלכוהול (בין 0.5% ל-1%) אם בכלל. כיום עושים בירת-מאלט (הנפוצה גם בישראל), כמשקה לא אלכוהולי, או כמוצר מזון מזין לספורטאים ולמי שעוסקים בעבודה פיזית. בגרמניה מוכר המותג הפופולרי הנפוץ שלה -Karamalz שם, כמו גם במקומות נוספים באירופה, אוסר החוק לכנות את המשקה הזה בשם בירה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרפי'ס האירי - סטאוט משובח
כדי בירה עתיקים
צילום: שלום בר טל
גולדסטאר - בירת לאגר כהה מעט, הבירה הנמכרת ביותר בישראל, זוכה לשבחים גם מפי מביני טעם זרים
מומלצים