שתף קטע נבחר

באוצר מתכננים: הפחתת מסים

התוכנית לא תיושם לפני תחילת 2006. בין השאר, נשקלת הפחתה של המע"מ ל-16%, הפחתה של מס החברות ל-30%, ביטול המס על מכירת דירות. וגם: הגדלת המס על רווחי הון בבורסה

במשרד האוצר שוקדים שוב על תוכנית כלכלית חדשה. במרכזה: הפחתות מיסים בתחומים רבים, שחלקן יתבצעו רק בשנה הבאה – מחוסר מקורות מימון בשנה הנוכחית. עם זאת, אין שוללים בצמרת משרד האוצר ביצוע "הפחתת מיסים סמלית נוספת" כבר בשבועות הקרובים, "שכן השר נתניהו דוגל בכך שכל הפחתת מיסים תאיץ את הצמיחה במשק", כדברי גורם בכיר באוצר.

 

כמו כן נשקלת הצעה לבצע מהלך נוסף של הפחתת מס הכנסה והגדלת הנטו ליחידים במשכורת חודש ינואר. על פי ההצעה שכרם של המשתכרים עד 10,000 שקל ברוטו בחודש יגדל בסכומים שבין 10 שקלים ל-150 שקלים נטו בחודש.

 

נתניהו התבטא לא פעם לאחרונה כי "ככל שנוריד עוד מיסים, הכספים הנוספים שישארו אצל האזרחים ינוצלו לצריכה, הפעילות במשק תגבר, ייתוספו מקומות עבודה, האבטלה תפחת והצמיחה תעלה עוד". בעמדה הזאת תומכים בהתלהבות מנכ"ל משרד האוצר ד"ר יוסי בכר, מנהל רשות המיסים איתן רוב, והחשב הכללי ד"ר ירון זליכה.

 

ואלה הצעדים הנבחנים באוצר:

 

  • הפחתת מס החברות בבת אחת מ-34% ל-30%. למעשה קיימת כבר החלטת ממשלה להפחית את מס החברות, אך זאת במשך שש שנים בהדרגה. כעת הכוונה היא לבצע את ההפחתה הנותרת בבת אחת, ייתכן שעוד בשנה הנוכחית. העלות לקופת המדינה: כ-1.6 מיליארד שקל.

 

  • הפחתת המע"מ מ-17% ל-16%: מהלך זה יבוצע קרוב לודאי רק בראשית שנת 2006. גורם באוצר רמז אתמול, כי קיימת אפשרות של ביצוע מהלך כזה עוד ב-2005, אך רק סמוך מאות לסוף השנה, למשל ברביע האחרון. העלות לקופת המדינה: 2.4 מיליארד שקלים.

 

  • העלאת המס על רווחי הון בבורסה מ-15% ל-20%: מדובר בהעלאת המס על רווחים גם ממכירת נכסים, דירות ומלאי עסקי. הבעיה: צעד כזה עלול לגרום לירידות חדות בבורסה ולחבל באווירה הטובה במשק כיום.

 

  • ביטול מס המכירה על דירות של כ-2.5%: מהלך כזה צפוי להביא להגדלה ניכרת בפעולות של מכירת וקניית דירות ולהתעוררות שוק הנדל"ן הרדום.

 

  • הכרה בהוצאות ריבית על משכנתאות לצורכי מסף הריבית על המשכנתא תוכר על ידי מס הכנסה כהוצאה ולכן יופחת החיוב במס שמשלם בעל המשכנתא על שכרו. גם מהלך זה יעודד מאוד את ענף הבנייה.

 

  • הנהגת מס הכנסה שלילי: תוכנית כזו מונהגת כבר במספר מדינות. לפי התוכנית ייקבע סכום יסוד לקיום חיי משפחה ברמה סבירה. אם, למשל, יש 3 ילדים במשפחה יקבע הסכום 8,000 שקל. אם האב והאם עובדים ושכרם יחד הוא רק 7,000 שקל, הרי שהמדינה תזכה אותם במשכורתם ב"מס הכנסה שלילי" של 1,000 שקל נטו. מהלך כזה מחייב החלת חובת דיווח כללית על כל ציבור העובדים בישראל, ולכן היישום שלו אינו בטווח הקצר.

 

"הפחתת מס החברות הינה בעדיפות עליונה על פני כל הפחתת מס אחרת, בכלל זה הפחתת מע"מ באחוז, והיא זו שתיתן את התשובה הטובה ביותר לצורכי המשק היום", אמר אתמול עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר.

 

לדבריו, הפחתת מס החברות הוכיחה בשנים האחרונות, כמו גם בשנות ה-80, שהיא מגדילה את הכנסות המדינה. עם זאת, הפחתת המע"מ באחוז משמעותה הקטנת הכנסות המדינה ממסים בסכום של יותר מ-22 מיליארד שקל בשנה. לדבריו, היא תשפיע על הצריכה רק בשוליים.

 

"הפחתת מס החברות מעניקה תנופה ועידוד לכל המגזר העסקי ובעיקר לענפי המסחר והשירותים, שמהווים 63% מהתוצר העסקי, ומייצרים את מרבית מקומות העבודה במשק", אמר אתמול נשיא איגוד לשכות המסחר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
נתניהו: מתכנן הפחתת מסים
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים