שתף קטע נבחר

יום לפני המהפכה: 10 כללים לקניית תרופות ללא מרשם

יום אחד לפני שמתחילים למכור תרופות ללא מרשם בקיוסק השכונתי שלכם, ריכזנו בשבילכם כמה כללי זהב: מה לבדוק לפני הקנייה, מה לבדוק אחריה ומתי לרוץ לרופא

מחר (שלישי) עומד שוק הצרכנות הישראלית לעבור מהפכה לא קטנה, כשייכנס לתוקפו התיקון לחוק פקודת הרופאים, ותרופות שאינן מצריכות מרשם רופא יימכרו לא רק בבתי המרקחת וברשתות הפארם, אלא גם בסופרמרקטים, בקיוסקים ואפילו בתחנות הדלק. מאותו הרגע יוכל כל אדם לרכוש משככי כאבים, תרופות נגד צינון, או משחות לטיפול בנגעי עור שונים בקיוסק, בתחנת הדלק או בכל נקודת מכירה מאושרות. זה מתחיל בקטן, בינתיים ניתן יהיה להשיג רק 10 תרופות ב-10 מוקדי מכירה, אולם עם הזמן שני מספרים אלו יגדלו ומספר התרופות שאמורות להימכר בצורה זו עשוי להגיע ל-750.

 

התיקון כבר היה אמור למעשה להיכנס לתוקפו, אלא שהתנגדות נחרצת של הרוקחים וטענה לפגיעה בהכנסות של בתי המרקחת ורשתות הפארם עיכבו את אישורו. גם כעת, לאחר שאושר, הוא ממשיך לעורר חששות כבדים בקרב רופאים ורוקחים, ויו"ר הארגון לזכויות החולה, עדינה מרקס, אומרת: "אני חוששת מאוד ממצב שבו יוכל הצרכן לרכוש תרופות ללא רוקח שידריך אותו, בעיקר כשמדובר בילדים ובקשישים.

 

"הפחד הגדול שלי הוא מזמינותן של התרופות ומתופעות של שימוש יתר שיתרחשו אם לא תהיה הכוונה. אם הייתי יודעת בוודאות שיהיה פיקוח על ממכר התרופות הייתי שקטה, אבל מכיוון שאף אחד מבתי העסק לא ירצה פיקוח צמוד, זה עלול לדרדר את המצב בצורה קשה, ואותי, כמי שמייצגת את החולים, זה מפחיד".

 

ד"ר אורי גנאל, מומחה לרפואת משפחה והממונה על בקרת התרופות במחוז דרום, סבור גם היום, שכל אדם צריך להתייעץ עם רופא לפני שהוא נוטל תרופות: "שימוש לא מבוקר בתרופות, גם אלה שניתנות ללא מרשם, עלול להיות מסוכן ואפילו קטלני", הוא מדגיש, ונותן כמה עצות למי שיעמוד בעוד כמה ימים מול מדף התרופות באחת מנקודות המכירה ויתלבט:

 

  1. דעו מה אתם באים לקנות. לא בכל מקום יעמוד לרשותכם רוקח, שתוכלו לומר לו מה התסמינים ולהיעזר בו בבחירת התרופה. לכן חשוב שתדעו את השם המדויק, כך שתוכלו להבחין בינו ובין שמות דומים של תרופות אחרות, שעשויות להיות שונות בהרכבן לחלוטין.
  2. שימו לב שהתרופה סגורה וארוזה באריזתה המקורית. כשמדובר בבקבוקים, ודאו שסוגר הביטחון לא נפתח.
  3. בדקו את תאריך התפוגה המופיע על גבי האריזה.
  4. אל תשלחו ילדים לרכוש את התרופות, שכן על פי החוק החדש אסור למכור תרופות ללא מרשם למי שטרם מלאו לו 16 שנה.
  5. בדקו היכן יוצרה התרופה. אם מקורה בחו"ל שימו לב לחומרים הפעילים, להרכב ולמינון, שכן גם תרופה שמיועדת לטיפול באותה בעיה עשויה להכיל חומרים אחרים או להיות בעלת ריכוז שונה, כשהיא מיוצרת במדינה אחרת.
  6. רכשתם את התרופה? פתחו את האריזה ובדקו שכל הטבליות המצויות בה זהות, ושהכמות שלהן תואמת את מה שצוין על האריזה.
  7.  אם אתם כבר נוטלים תרופות אחרות או תוספי תזונה, התייעצו עם רופא או רוקח כדי למנוע תגובה בין-תרופתית.
  8. אם ידוע לכם על רגישות לחומרים מסוימים, בדקו שהתרופה שקניתם אינה מכילה אותם.
  9. הקפידו לקרוא את ההוראות ואת המינון ואל תחרגו ממנו, שכן מינון יתר עלול לסכן את בריאותכם ואף להיות קטלני. אם אתם מתלבטים - התייעצו עם רופא או עם רוקח.
  10. שימו לב לשינויים במצב בריאותכם, לתופעות לוואי לאחר נטילת התרופות, לסימנים חדשים או להחמרה בסימנים שהיו טרם נטילת התרופה. בכל מקרה כזה הפסיקו ליטול את התרופה ופנו לרופא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא מנדלין
כ-750 תרופות מוצעות ללא מרשם
צילום: גיא מנדלין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים