מאת דקל גודוביץ

הסטודנטית: לורן פרסלה, 25

בית ספר ברטלט (Bartlett), הפקולטה של הסביבה הבנויה, אוניברסיטת לונדון

מנחים: סי.ג'יי לים וברנד פלסינגר

מבול של תערוכות גמר ירד עלינו בשבועות האחרונים, עם אינספור הגשות ורעיונות. חלק מהרעיונות היו טובים, חלק גרועים; חלקם היו אישיים, חלקם בעלי אחריות סביבתית או חברתית – אבל ספק אם אחד מהם הוגש ברמה גבוהה מספיק כדי להצדיק את מכירתו המסחרית. שרטוטים והדמיות אדריכליות יכולים להימכר כמעשה אמנות לכל דבר, ובחו"ל זה קורה לא מעט. עכשיו זה קורה ללורן פרסלה (Lauren Fresle), בוגרת בית הספר הלונדוני ברטלט, שבימים אלה מוכרת את עבודת הגמר שלה, "גן עדן של שלום" (Oasis of Peace), ב-150 פאונד לגיליון ב-Gallery 98 TBR בלונדון.

פרספקטיבה מרהיבה של גן עדן 150 פאונד

פרספקטיבה מרהיבה של גן עדן עם בריכות מים מדורגות וגנים תלויים. 150 פאונד

העבודה שלה היא לא רק אדריכלות מרהיבה שנראית כמו אמנות: היא גם פרויקט רלוונטי המאמין שאדריכלות היא מעשה פוליטי שיכול וצריך להשפיע על החברה. למשל, על הסכסוך הישראלי-פלסטיני. הפרויקט משלב בין נושא פוליטי-חברתי טעון ונפיץ לאוטופיה שסטודנטים יכולים לחלום עליה. הוא גם מוכיח שאפילו שרטוטים יבשים יכולים להפוך ליצירת אמנות (אולי בהשראת זאהה חדיד, שהחלה את דרכה בלונדון עם שרטוטים מרתקים שנראו כאמנות ולא כאדריכלות).

2_Garden of Life

גן החיים עם בנייה משני צידי הנהר, שם ינוהלו שיחות השלום

contours [Converted]

עוד מבט מרהיב על נהר הכתר והעיר שמשני צידיו. שרטוט אדריכלי כאמנות

"אני קודם כל מייצרת מודל תלת-ממדי בתוכנת ריהנו (rhino)", מפרטת פרסלה את שיטת עבודתה בראיון טלפוני מלונדון. "אחר כך אני מייצרת תמונה, ואז מותחת את קווי האובייקטים שבתמונה בתוכנת מיקרוסטיישן. בהמשך אני לוקחת צמחייה, אנשים וחומרים מתוכנת דו-ממד, מעבירה לפוטושופ, עושה מניפולציה על הצבעים ומוסיפה מרקמים באמצעות טכניקה של האטצ'ים (מילוי שטח – ד.ג). לאחר מכן אני עושה הדמיה כדי לקבל צללים. אבל הפרזנטציות הן לא העיקר: הן נעשות רק בשלושת השבועות האחרונים, לצד מיצבים שנבנים בקנה מידה 1:1. המטרה בסטודיו שלנו היא למצוא אוטופיה, וכל אחד בחר ספר שעליו הוא מבסס את הרעיון. השנה היו אוטופיות מתוך ספרים שמתרחשים בלונדון, בסינגפור ובאמריקה. אני בחרתי בתנ"ך ובגן עדן". פרסלה אינה דתייה, אבל הפרויקט מבוסס גם על מקורות נוצריים. "למרות זאת, לא רציתי שהדת תיכנס אליו", היא מציינת.

background [Converted]

גן הדעת. חקלאות ואגירת מים ישמשו להכנת אוכל. השלום יבוא עם התיאבון

הפרויקט מציע עיר חדשה בשטח לא בנוי באזור לטרון, שהיה מפורז אחרי הסכמי שביתת הנשק של 1949. מדובר בהרחבה של היישוב נווה שלום, שבו מתגוררים יהודים ופלסטינים יחדיו (לקהילה זו יש תמיכה ומימון באנגליה. לאתר הקהילה).
Overall Masterplan

תוכנית כללית של אזור הפרויקט ליד לטרון

150325_Masterplancloseup [Converted]

תוכנית טראסות לחקלאות

150502_masterplan throne [Converted]no pipe

תוכנית אדריכלית רגילה משני צידי נהר הכתר

העיר האוטופית מבוססת על עקרונות סביבתיים בני קיימא, ועל בסיס החברה המעורבת והמשולבת של קהילת נווה שלום. העיר מחולקת לשלושה אזורים וכוללת שיתוף קהילתי בחינוך, בעיבוד של טכנולוגיות חקלאיות ובניהול מקורות מים. פרסלה מאמינה שהשילוב בין מים לייצור מזון, שני מרכיבים שהם בסיס לחיים, ישמש למיסוד השלום ולריכוך מתחים פוליטיים וסכסוכים על מקורות מים.

הפרויקט מדגים איך אספקת מים בכמות נאותה יכולה לעודד שלום בין עמים - לא על ידי התפלה, אלא באמצעות חידוש של שיטות שיבטיחו ניהול משק מים יעיל וחסכוני, כמו איסוף מי גשמים בבורות בשיטה הודית, מאגרים כמו בבזיליקה באיסטנבול או עיבוי טל. הנהר שבהדמיות יתמלא מים רק בחורף.

Providing and Managing Water Strategy 2

אספקה וניהול משק המים

Stepwell Section

חתך המראה את אגירת המים, כמו בבזיליקה באיסטנבול

פרסלה מדברת על אוטופיה ועל ימות המשיח, על גן הדעת וגן החיים. בין שני הגנים יעבור נהר המלוכה, שלידו ייערכו שיחות השלום, ובהמשך ימוקמו משני צידיו שגרירויות ומשרדי תורמים. גן החיים מתוכנן כחגיגה של אוכל, ובו יגדלו ויאחסנו מזון. הוא מבוסס על עבודתם של צמד השפים המפורסמים יותם אוטולנגי ממערב ירושלים וסמי תמימי ממזרח העיר (שניהם חיים בלונדון), שחושבים ששני העמים יתקרבו בזכות פיתה וחומוס. בגן הדעת ימוקמו בית ספר לשלום, מרכזי רוח ומרכז מוזיקה שמבוסס על התזמורת ווסט איסטרן דיוון שהקימו דניאל בארנבוים ואדוארד סעיד - עוד שיתוף פעולה ישראלי-פלסטיני.

MAIN STEPWELL [Converted]

בארות מדורגות, מבט מבפנים. השיט יהיה רק בחורף. השלום יהיה כל הזמן

פרסלה לא ביקרה מעולם בישראל, אבל עידן המידע הטכנולוגי איפשר לה לתכנן את הפרויקט גם בלי להגיע לאזור. האם ביקור לא היה תורם לה? "הלוואי שזה היה קורה", היא אומרת. "לצערי, לא יכולתי. אם הייתי מגיעה, אולי הייתי מוצאת דברים אחרים". היא מקווה לבוא לבקר בסתיו, וזהו האתר שלה.