מאת מיכאל יעקובסון

האדריכל אלחנדרו ארוונה (Alejandro Aravena) יאצור את הביאנלה הבינלאומית לאדריכלות בוונציה, שתיפתח בחודש מאי 2016 - כך הוכרז בסוף השבוע. ארוואנה (48) הוא יליד סנטיאגו, צ'ילה, אדריכל פעיל שזכה לפרסום עולמי בעשור הקודם בזכות פרויקט מגורים ציבורי שיועד לאוכלוסייה מעוטת אמצעים.

באותו פרויקט (שעליו הוא מדבר במצגת TED למעלה) הוא נדרש לארגן מגורים ל-100 משפחות עניות, שהתגוררו בפאבלות בלתי חוקיות. התקציב שהרשויות הכתיבו לו היה 10,000 דולר למשפחה (תקציב שכולל את רכישת הקרקע, הקמת התשתיות והבנייה עצמה), ליצירת דירות בנות 40 מ"ר. ארוונה עבד בשיתוף פעולה מלא עם התושבים, והעמיד לרשותם בתים טוריים גמישים שמאפשרים להם להרחיב אותם באופן עצמאי, על פי צרכיהם והאמצעים האישיים העומדים לרשותם, וזאת מבלי לפגוע בעיצוב ובהסדרה הכוללת של המתחם. הדיאלוג שיצר ארוונה עם הקהילה המקומית, שעל בסיסו תוכנן הפרויקט, הוא הישג בפני עצמו (שראוי שיילמד אצל מקבלי ההחלטות בישראל, הדבקים בשיטות "שיתוף ציבור" מיושנות). "אנחנו קבענו את המסגרת כדי שהם ישתלטו על הבתים", מספר ארוונה בהרצאה שלו.

> כל הדיווחים מהביאנלה האחרונה בוונציה, שאצר רם קולהאס

הביאנלה לאדריכלות, כמעט כמו הביאנלה לאמנות, הפכה למוקד משיכה משמעותי לתיירי אדריכלות, שנוהרים אליה בהמוניהם. זו כנראה הסיבה לכך שלראשונה בתולדותיה, היא תיפתח כבר באביב ותימשך חצי שנה, כדי לנצל את חודשי השיא של התיירות בוונציה.

אלחנדרו ארוונה. בן 48 (צילום: gettyimages)
אלחנדרו ארוונה. בן 48 (צילום: gettyimages)

בביאנלות האחרונות הושם דגש על ראוותנות, הן בבחירת אוצרים שהם אדריכלי-על מתוקשרים (רם קולהאס, דיוויד צ'יפרפילד וקזויו סג'ימה) והן בתערוכות שהציגו הביתנים הלאומיים השונים. הבחירה בארוונה משקפת אולי רצון להתחבר לשיח החברתי הנוכחי, ולהדגיש את חשיבותה של האדריכלות המבקשת לשפר את סביבת חיי האדם - בעיקר את זו של העניים - כתגובה לפערים המתעצמים בין עשירים לעניים ברחבי תבל. ארוונה טוען כי זה המקום שבו יכול האדריכל לשקם את מעמדו המקצועי, שהועם בעשורים האחרונים. אם אכן יצליח לפתח את רעיונותיו, ולהוביל אחריו את שאר הביתנים הלאומיים, יהיה זה הישג לא מבוטל.

"יש כמה מאבקים שצריך לנצח בהם, וכמה גבולות שאותם יש להרחיב, במטרה לשפר את האיכות של הסביבה הבנויה בה חיים אנשים", אמר ארוונה עם הכרזתו כאוצר הביאנלה ה-15. "זה מה שאנחנו רוצים שאנשים יבואו לראות: סיפורי הצלחה שכדאי לגולל אותם ודוגמאות שכדאי לחלוק. הביאנלה ה-15 תושפע מאדריכלים שבאמצעות אינטליגנציה, אינטואיציה או שתיהן גם יחד, פרצו אל מעבר למציאות הקיימת. נרצה להציג מקרים שבהם, למרות הקושי, במקום להרים ידיים או להתמרמר, הוצע לעשות דבר-מה בנדון - וכך אכן עשו. נרצה להוכיח שבדיון הקבוע על איכות הסביבה הבנויה, אין רק צורך לפעולה אלא יש לה גם מקום ושזה אפשרי".

ארוונה הוא מרצה מבוקש והציג בתערוכות חשובות כגון הביאנלה לאדריכלות בסאו פאולו (2007), המוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק (2010) והביאנלה בוונציה (כבר ב-1991 הוא זכה בה בפרס, עוד בהיותו סטודנט, ב-2008 זכה בפרס "אריה הכסף" וחזר להציג ב-2012). מאז 2009 הוא משתתף בחבר השופטים של פרס פריצקר היוקרתי.

משתתף מתמיד בביאנלות קודמות בוונציה. פרויקט בשיתוף vitra (צילום: Christian Grunert, cc)
משתתף מתמיד בביאנלות קודמות בוונציה. פרויקט בשיתוף vitra (צילום: Christian Grunert, cc)

לבד ממגורים, תכנן ארוונה מבנים שהוכיחו את כישרונו העיצובי לצד תפישת עולם מקורית. באוניברסיטת צ'ילה תכנן את Siamese Towers (2003) ואת Angelini Innovation Center (2014), ולאחרונה דווח כי הוזמן לתכנן מבנה חדש בקמפוס הסיני של ענקית התרופות "נוברטיס".

ומה בנוגע לביתן הישראלי בביאנלה הבאה? במשרד התרבות והספורט טרם הוכרז על זהות הקבוצה הנבחרת שתקים את הביתן הישראלי בביאנלה הקרובה, אך ידוע כי שלוש קבוצות העפילו לשלב הבא בהתמודדות, ומהן ייבחר הזוכה.

>> האם הבחירה ידועה מראש והיא במעגל סגור?