"הליכה ברגל בניו יורק היא אחת הפריבילגיות המרכזיות של החיים בעיר. בלי כסף, בלי תיבת הילוכים או כל מיומנות אחרת, כל ניו יורקי יכול להגיע ליעדו באופן אוטונומי וחופשי מהתחייבויות", הכריז השבוע "ניו יורק טיימס" בכתבה שסקרה את מעמדם של הולכי הרגל בכרך השוקק, כחלק מגיליון מיוחד של מגזין סוף השבוע שלהם, תחת הכותרת "ללכת בניו יורק" (עם שער יוצא דופן, שעליו כתב עודד בן יהודה כאן).

אלא שמוקדם לחגוג את ניצחונם של הולכי רגל. למרות המאמצים הכבירים מצדם של מתכנני עיריית ניו יורק בעשור האחרון, הכתבה מגלה כי 12 אלף הולכי רגל נפגעו בתפוח הגדול ב-2013 בתאונות דרכים. מצבם של הולכי הרגל בישראל אינו טוב יותר: רק לאחרונה הוחלט לקדם חקיקה בניסיון לצמצם את תאונות הדרכים הקשות שבהן פוגעים בהם מכוניות ואופנוענים מדי יום. ואכן, לפי נתוני עמותת "אור ירוק", ב-2013 נהרגו בתאונות 309 בני אדם ו- 25,869 נפצעו, כשמתוכם 94 הולכי רגל הרוגים ו-3,356 הולכי רגל פצועים; אשתקד נהרגו 319 בני אדם ונפצעו 23,347, מתוכם 125 הולכי רגל הרוגים ו-3,259 הולכי רגל פצועים.

הולכי רגל רבים מדירים רגליהם מהמרחב הציבורי הפתוח, שמופרט בהדרגה לטובת בעלי ממון. ביטוי להפרטת המרחב ולאפליה שהיא יוצרת נרשם בשבוע שעבר, כשקבוצת "עזריאלי" לא הכניסה שלושה צעירים ערבים לקניון עזריאלי בתל אביב.

לרחוב, כמה טוב, עדיין כל אחד רשאי להיכנס. כי רחובות העיר הם המקום החופשי והדמוקרטי ביותר.

מי הייתה ג'יין ג'ייקובס

קרנו של הדיון על מעמדם של הולכי הרגל, ועל הסביבה העירונית שנדחקה לשוליים לטובת מכוניות ומחלפים, עלתה הודות לפועלה של "כוהנת העירוניות", ג'יין ג'ייקובס. היא פרסמה ב-1961 את הספר "חייהן ומותן של ערים אמריקאיות גדולות", שבו תקפה את מתכנני הערים המודרניות על שהם מייצרים סביבות מגורים ועבודה ללא חיים וללא ספונטניות. ג'ייקובס הלכה לעולמה בטורונטו ב-2006. כעבור שנה ייסדו מעריציה בעיר את פסטיבל Jane's walk (הליכות ג'יין), שהפך לסיפור הצלחה בלתי צפוי. פעילים עירוניים ברחבי תבל מובילים סיורים, שבהם נחשפים צדדים לא מוכרים בעיר, במסלולים שמצליחים להדהים דווקא את התושבים השכנים, שחשבו שהם כבר יודעים הכל על השכונה. מספר הערים שבהן נערכים סיורים רגליים מזנק בכל שנה, ועכשיו כבר מדובר ב-151 ערים בשש יבשות.

אלה היו הליכות ג'יין ג'ייקובס 2013

אלה היו הליכות ג'יין ג'ייקובס 2012

אלה היו הליכות ג'יין ג'ייקובס 2011

אז יש סיבה לאופטימיות. השיח המקומי על חשיבותו של המרחב הציבורי תוסס, ופסטיבל ההליכות מתקיים זו השנה החמישית ביוזמתו של ניסן אלמוג, אמן ויזם חברתי. בסוף השבוע הקרוב ייערכו כ-90 סיורים ב-15 יישובים, וכל אחד מוזמן לצאת מהבית ולהכיר, קצת אחרת, את סביבת המגורים שלו. היישובים המשתתפים הם עכו, חיפה, כפר סבא, תל אביב-יפו, גבעתיים, רמת גן, ראשון לציון, ירושלים, מזכרת בתיה, אשדוד, רהט, מיתר, ערד ובאר שבע.

והנה טעימה על קצת המזלג: 6 סיורים מומלצים מתוך ה-90 שמתקיימים.

חיפה: סובב עין הים

יום שישי, 1.5, 12:00, נקודת התחלה: ז'ורס פינת פייר קינג 1

הסיור בשכונת עין הים הוא חלק מסדרת ההליכות "חיפה בדרך אל הים", שמשתתפת בפרויקט בינלאומי ושמו "הים שלנו - Mare Nostrum ". המטרה היא להדק את הקשר בין העיר לים, ובין הקהילה המתגוררת בשכונות נווה דוד, שער העלייה, עין הים ובת גלים.

עין הים, בדרום-מערב חיפה, הוקמה ב-1936 לאחר מכירת קרקעות המסדר הכרמליתי למשפחות ערביות נוצריות. חלק מהן גורשו ב-1948. לאחר קום המדינה הוקמו בשכונה שיכונים, והיום מתגוררים בה כ-3,000 יהודים וערבים. "כמעט אף חיפאי לא מכיר את השכונה, לא מגיע אליה ולא מכיר את הקיום המשותף האמיתי שיש בה ושיכול לשמש דוגמה", טוען בוריס זסלבסקי, עובד סוציאלי שמלווה קבוצת פעילים מהשכונה במרכז קלור במתנ"ס ליאו בק.

פסיפס מהתקופה הביזנטית הוא אחת התחנות שיתגלו לעיני ההולכים (צילום: מרכז קלור, שלוחת מתנ"ס ליאו באק)
פסיפס מהתקופה הביזנטית הוא אחת התחנות שיתגלו לעיני ההולכים (צילום: מרכז קלור, שלוחת מתנ"ס ליאו באק)

ד"ר כמיל סארי, מהא בלאן, משה פרץ, ראודה סעיד, מוריס נביא, סיגל עפרוני זיו, פהד עבוד ויוסף אסעד יובילו את ההולכים בין אתרים מעניינים. הסיור יתחיל בגינה הקהילתית "מצפה דוכיפת" ובתצפית על השכונה ותל שקמונה, משם ימשיכו הצועדים לפסיפס מהתקופה הביזנטית ולמערות קבורה, יגיעו לחוף הים ויסיירו בין בתים ותיקים וחדשים.

לפרטים נוספים על הסיור

יפו: לאורך השדרה - 100 שנה לשדרות ירושלים

יום חמישי, 30.4, 17:30, נקודת התחלה: שדרות ירושלים 1

שדרות ג'מאל פאשה, דרך קינג ג'ורג', רחוב מס' 1 (מיד אחרי מלחמת העצמאות) ו"אל-נוזהא" (הטיילת) הם השמות הנרדפים של שדרות ירושלים. הצלמת והמעצבת ורד נבון מתגוררת סמוך לשדרה, שיפה לא פחות מרוטשילד אך זוכה ליחסי ציבור ירודים, והיא תנחה הליכה "עם הרבה עצירות קטנות", כהגדרתה. בסיור ידונו בעבר המפואר, בהווה המוזנח ובעתיד המעורפל של השדרה שחוגגת 100 שנים לקיומה.

מפוארת לא פחות משדרות רוטשילד, רק הרבה פחות ממותגת. שדרות ירושלים (צילום: ורד נבון)
מפוארת לא פחות משדרות רוטשילד, רק הרבה פחות ממותגת. שדרות ירושלים (צילום: ורד נבון)

"אנחנו התושבים מבקשים שימור של תרבות, ולא רק של פסאדות, מתוך התחשבות במרקם האנושי ההטרוגני", אומרת נבון שחוששת מפני ההליכים המתוכננים בשדרה. היא מוטרדת מכך שהרכבת הקלה מתוכננת ללא שיתוף מלא של התושבים, וממעבר מקיצוניות אחת לקיצוניות הפוכה, "מהזנחה גמורה לשדרוג שמאיץ את הג'נטריפיקציה שדוחקת את תושבי המקום". תקוותה של נבון היא שההליכה המשותפת תציף את הרגשות והחלומות של השכנים לשדרה, "על מנת שפרנסי העיר יבינו שהשדרה שייכת לכולנו, ולא לכרישי הנדל"ן".

לפרטים נוספים על הסיור

רמת גן: מתחם הבורסה – עבר, הווה, עתיד

יום שישי, 1.5, 13:00, נקודת התחלה: מגדל משה אביב

מי שמחמיץ את התחנה של קו האוטובוס 1 מבת ים לפתח תקווה ויורד בגשר הבורסה, נקלע למובלעת כבישים שמקיפה את מתחם הבורסה ועוינת את הולכי הרגל. השקעה של מאות מיליוני שקלים בבניית מגדלי משרדים יוקרתיים פסחה על תכנון המרחב הציבורי. לבסוף זיהתה עיריית רמת גן את המחדל, ובאחרונה היא מקדמת מהלך תכנון של המרחב הציבורי לצד תוספת מגדלים חדשים ותוספת קומות למגדלים הקיימים.

מתכנן הערים רן וולף, מי שמנהל את התכנון באזור, יוביל סיור שיחשוף את הצועדים למהלכי התכנון "למעלה למטה". מה זה למטה? 160 מלטשות וחנויות תכשיטים, ששוכנות בבניינים ותיקים שזקוקים לשדרוג. "ניכנס לכל מיני נקודות מעניינות ואולי גם נעלה לתצפית מהנקודה הכי גבוהה במזרח התיכון", מעורר וולף ציפיות לקראת הסיור במתחם המגדלים.

לפרטים נוספים על הסיור

ירושלים: בחזרה לבניין כלל: במעלה הספירלה עם קבוצת מוסללה

יום שישי, 1.5, 11:00, נקודת התחלה: רחבת בניין כלל

החזון של "עיר בתוך בניין" או "עיר בתוך עיר", שהוביל את מתכנני התחנה המרכזית החדשה בתל אביב, הנחה גם את הוגי "בניין כלל" המושמץ שאותו תכנן האדריכל דן איתן ב-1972. לאחרונה מורגשת פה עדנה מחודשת.

הפתעות בבניין ''כלל'' בירושלים. זה לא היה כאן קודם (צילום: מתן ישראלי)
הפתעות בבניין ''כלל'' בירושלים. זה לא היה כאן קודם (צילום: מתן ישראלי)

קבוצת האמנים והיוצרים "מוסללה" פועלת בסיוע עם חברת הניהול של הבניין, ש-300 בעלים שונים נמצאים בו, ועל הגג הוקמה גינה ירוקה וחנות שמפעיל הקואופרטיב "בשותף". את הסיור ינחה האמן מתן ישראלי, שידבר על החזון החדש של הבניין שמתנסח בימים אלה, ועל החיבור הייחודי בין אמנים לעסקים.

לפרטים נוספים על הסיור

אשדוד: אחריו – תחנות בחייו של אביב חקאני

יום חמישי, 30.4, 17:00, נקודת התחלה: בית הספר הרא"ה, רחוב הרי גולן, רובע י"א

כשפנו לעדנה חקאני, מחנכת ומדריכת טיולים בפנסיה, בבקשה להוביל הליכה באשדוד, היא הציעה ללכת בשכונה לזכרו של בנה, סרן אביב חקאני. הוא היה קצין המנהרות הראשון של צה"ל ונפל בציר פילדלפי בדרום רצועת עזה, במאי 2004.

שכונת י"א הוקמה בשנות ה-70, וחקאני מצטרפת לטענתם של תושבים רבים באשדוד, כי בעיר הזאת לא הולכים ברגל. "אנשים לא מכירים מקומות בשכונה", היא טוענת, ולכן היא תחשוף פינות חמד בשכונה שקשורות לבנה: מקומות שבילה בהן ואתרים ששמו מונצח בהם, כגון גינה קהילתית, פינת הנצחה בבית ספר, ספרייה על שמו ומעגל תנועה שבמרכזו מונח פסל "ציפור פלשת", שתרמה הפסלת שוש הלוי.

לזכרו. אביב חקאני (צילום: עדנה חקאני)
לזכרו. אביב חקאני (צילום: עדנה חקאני)

"התחברתי לציפור. כי אביב נולד בארץ פלשת ונפל בארץ פלשת. תמיד הקבלתי אותו לשמשון הגיבור", מספרת האם. את הסיור היא תסיים בחוף הים וב"גבעת הטילים", כי "שם הוא עשה את הביוטופ שלו בתיכון על ירבוע החולות וממנו הוא רכש את המיומנות במנהרות".

לפרטים נוספים על הסיור

באר שבע: להיעלם אל הטבע. המכתש בשכונה ד' וסביבתו

יום שבת, 2.5, 10:00, נקודת התחלה: רבי עקיבא 69, בכניסה למועדון נוער חברותא

המכתש במעמקי שכונה ד' הוא חור שחור שתושבי באר שבע התרגלו לא להבחין בו, למרות מיקומו המרכזי ושטחו העצום: כמו כיכר המדינה בתל אביב. זאת הייתה מחצבה עות'מנית, שממנה נכרו אבנים לבניית העיר העתיקה של באר שבע.

''התושבים בבאר שבע צמאים לסיורים כאלה''. והנה ההזדמנות (צילום: ישראל יוסף)
''התושבים בבאר שבע צמאים לסיורים כאלה''. והנה ההזדמנות (צילום: ישראל יוסף)

האדריכלית בת אל יוסף גדלה לצד המכתש, אך מעולם לא טיילה בו כילדה. "הוא היה נראה לי כמו חור בשכונה. מקום שמסמל את ההזנחה". בשנת הלימודים הקודמת היא הצטרפה לצוות ההוראה בסטודיו "אדריכלות אזרחית" בפקולטה לאדריכלות בצלאל, ירדה למעמקי המכתש וגילתה מקום שהפליא אותה: פיסת טבע בעיר, מקום בתולי ויפהפה. "מעט מאוד תושבים יודעים את הנתון הזה, אין שלט או שום הסבר במקום", היא אומרת, "למרות שהוא ממוקם ממש בין הבתים בשכונה". מי שיצטרף לסיור שלה לא רק יכיר את המקום העצום שנסתר מעיניו, אלא ייחשף לנתונים מעניינים שנאספו בעבודת המחקר.

"בזכות ההליכות אנשים יצאו מהבתים ומהמכוניות והתחילו ללכת בעיר. פשוט ללכת", מספרת יוסף, שמרכזת את הליכות ג'יין בבאר שבע. "לשמוע סיפורים, להיות מודעים למרחב העירוני שלהם. אנשים צמאים לאירועים מסוג זה בעיר".

לפרטים נוספים על הסיור