בגבו של בית החולים איכילוב בתל אביב ניצבים בנייני מגורים מרשימים מבטון, שתיכננו בשנות ה-60 האדריכלים אריה שרון, אלדר שרון ו רם כרמי. הדירה שבה אנחנו מבקרים, ששטחה 86 מ"ר, נמצאת בקומה גבוהה של אחד הבניינים הללו, ומעבר לחלון הסלון הגדול נפרש מרבד של בניינים שבמרכזו מתבלטים מגדלי אקירוב. כאן גרה מאז 2002 בעלת הבית: היא נכנסה אליה כרווקה צעירה שקיבלה ממשפחתה הזדמנות למגורים בשכירות מופחתת, ומאז התחתנה והביאה לעולם שלושה ילדים. "לא האמנתי שאגדל כאן משפחה", היא אומרת. היום כל מטר בדירה מנוצל: בחדר ההורים הלא גדול יש גם פינת עבודה, שתי הבנות הקטנות חולקות חדר והבת הבכורה נהנית מחדר משלה, גם אם קטנטן.

הדירה, שנבנתה ב-1967, שופצה בכמה שלבים: ב-2002 הוחלפו בה ארונות המטבח, האמבטיה והשירותים. ב-2011, לפני שנולדה הבת האמצעית, סגרו בני הזוג חדר קטן על חשבון פינת משפחה (זה החדר שמשמש היום את הבכורה), החליפו את האלומיניום בסלון ובמטבח ושידרגו את תשתית החשמל. בקיץ האחרון נעשה המהפך הסופי. "הבנו פתאום שסיימנו תקופה", אומרת אם המשפחה. "הצעצועים שהיו בסלון חזרו לחדרים והבית התרוקן מפריטים של תינוקות. החלטנו לסדר את הדירה מחדש, אבל היה לנו חשוב לא להיפטר מרהיטים שיש לנו, אלא להציב אותם במקום הנכון".

בני הזוג פנו למלבישת הבתים גלית הירשפלד. "כבר בפגישה הראשונה קלטתי את הפוטנציאל של הדירה", מספרת הירשפלד. "הלקוחות אמרו שהם רוצים בית עם נשמה, שלא ייראה סטודנטיאלי אבל גם לא מעוצב מדי: שלכל חפץ יהיה מקום, ושהם יוכלו להרגיש נעים ונוח. הם ביקשו לכסות את הרצפה בפרקט עץ אלון מעושן ולשלב בסלון שתי שידות שהיו ברשותם ושתי כורסאות שקיבלו מהסבתא". השיפוץ בוצע בקיץ האחרון, במהלך מבצע צוק איתן. מצב הרוח היה שפוף, אבל העבודות, לדברי בני הבית, עזרו להם לשמור על שפיות. התוצאה היא בית חם ועשיר במרקמים, שעוצב על בסיס גוונים של אפור ובז'.

מבט מדלת הכניסה (צילום: שירן כרמל)
מבט מדלת הכניסה (צילום: שירן כרמל)

במבואה מתלה המעילים המפורסם של אימס, ובהמשך הועמדה שידה ישנה ובהירה שמשמשת לאחסון ספרים ובקבוקי משקה, ושעליה הוצבו פריטי נוי שונים.

שעון, פרחים ומכוניות מיניאטוריות לקישוט השידה (צילום: שירן כרמל)
שעון, פרחים ומכוניות מיניאטוריות לקישוט השידה (צילום: שירן כרמל)

ליד השידה הועמד כיסא שמרופד בבד פסים ירוק. כיסא אחר תלוי על הקיר: הוא נוצר על ידי המעצב הגרפי אורי דין, קרוב משפחה של בעלי הבית, וצולם בידי אחותו, גילי דין.

 כיסא על הרצפה, כיסא על הקיר (צילום: שירן כרמל)
כיסא על הרצפה, כיסא על הקיר (צילום: שירן כרמל)

פינת הישיבה ממוקמת בעומק הסלון. הספה מרופדת בבד בגוון אפור-מוקה, ומעליה נתלתה עבודה שהוזמנה מאמן הגרפיטי dede. הכורסאות הישנות של הסבתא רופדו מחדש, ובמקום שולחן קפה גדול ומרכזי פוזרו בסלון כמה שולחנות קטנים, כמו צמד שולחנות עם רגלי ברזל ומגשי פליז, שרפרף שמשטחו עשוי מוזאיקה וסטנד עיתונים מפליז המשמש כשולחן קטן נוסף. מסביב עושר של טקסטיל: כריות בצבעים ובמרקמים שונים, שטיחים קילים מפוספס ואוסף בובות תפורות של timo. וילון לבן שהיה תלוי קודם בסלון עבר לחדר ההורים ובמקומו נתלו וילון רומאי שמסתיר את אור הבוקר המסנוור, ווילון מבד רך בוורוד וכתום.

שילוב של פריטים ישנים וחדשים בפינת הישיבה (צילום: שירן כרמל)
שילוב של פריטים ישנים וחדשים בפינת הישיבה (צילום: שירן כרמל)

מסך הטלוויזיה עומד על שידה שהייתה ברשות בני הבית. לידו נתלה ציור של קרן שפילשר, סופרמן על שק מלט:

סופרמן על שק מלט בעבודה של קרן שפילשר (צילום: שירן כרמל)
סופרמן על שק מלט בעבודה של קרן שפילשר (צילום: שירן כרמל)

לכבוד השיפוץ נקנתה פינת אוכל חדשה: שולחן עם רגלי זהב ופלטת MDF צבועה בלבן, וסביבו כסאות עץ מרופדים בבד בגוונים של כתום וזהב. על הקיר שמשמש כרקע לשולחן נתלתה מראה עם מסגרת בגוון חאקי. העמוד התומך שמפריד בין השולחן למטבח כוסה בטפט בטקסטורה של שעם, ועליו נתלו חמישה בלוני קרמיקה בצבעים שונים, שיצרה סיון שטרנבך.

>> מעשה באופה ובבלונים: בלוני הקרמיקה שהפכו ללהיט

פינת האוכל נרכשה לכבוד השיפוץ. העמוד התומך מימין חופה בטפט בטקסטורת שעם, ונתלו עליו בלוני קרמיקה (צילום: שירן כרמל)
פינת האוכל נרכשה לכבוד השיפוץ. העמוד התומך מימין חופה בטפט בטקסטורת שעם, ונתלו עליו בלוני קרמיקה (צילום: שירן כרמל)

הקיר שמפריד בין המטבח לדלת הכניסה כוסה בטפט תואם, ונתלו עליו שלושה מדפי עץ אלון צרים, שעליהם הונחו 30 הדפסים מתוך אוסף צילומים של גילי דין. המטבח נבנה במקור בחדר סגור, שנפתח במהלך השיפוץ. הארונות, שעשויים מעץ מלא, היו במצב טוב, כך שלא היה צורך להחליף אותם. כדי לשדרג את המראה ולהתאים אותו לשאר חלקי הדירה נצבעו הדלתות בגוון אפור-קפה. חיפוי האבן שעל הקיר ומשטח העבודה נשארו כשהיו. ליד החלון נתלה ארון ישן בצבע תכלת, ומולו לוח מחיק ייחודי: שארית של טפט בעיצוב "דיזיינר גילד" מוסגרה, ועכשיו היא משמשת רקע ללוח זכוכית שעליו תלויות רשימות מכולת.

חדר העבודה עבר לבת הגדולה

בין הסלון לפינת האוכל מפריד מסדרון שמוביל לחדרי השינה. בתחילתו תלויה עבודה של עדי סנד - סקייטבורד מצויר. הדלת הראשונה מימין מובילה לחלל שהיה בעבר חדר עבודה והפך לחדרה של הבת הגדולה. למרות שהוא קטן - 5 מ"ר בלבד - הצליחו להכניס אליו מיטה, ארון, ספרייה ושולחן כתיבה. הקירות צופו בטפט בהיר, לא ילדותי, כדי שיתאים גם בעתיד. עיקר ההשקעה הכספית בחדר התמקדה במצעים ובכריות נוי, שכן שאר הפריטים היו ברשות בני הבית.

המיטה היא ישנה, ואילו המצעים והכריות נקנו במיוחד (צילום: שירן כרמל)
המיטה היא ישנה, ואילו המצעים והכריות נקנו במיוחד (צילום: שירן כרמל)

בחדרן של שתי הבנות הקטנות לא נעשו שינויים משמעותיים מלבד צביעת הקירות והדבקת קרניז ורוד. החדר קושט בווילונות בדוגמת פפיטה בצבעים ורוד ולבן, וביניהם נתלו על חוט חפצי חן. גם לכאן נקנו מצעים חדשים וכריות צבעוניות.

גם כאן בעיקר שינויי צבע וטקסטיל (צילום: שירן כרמל)
גם כאן בעיקר שינויי צבע וטקסטיל (צילום: שירן כרמל)

בכניסה לחדר ההורים הוצב שולחן צר וארוך שמשמש כפינת עבודה, ומעליו נמצא פתרון מקורי ללוח תזכורות, משאריות של הפרקט שהונח על הרצפה:

לוח תזכורות מקורי, משאריות של הפרקט (צילום: שירן כרמל)
לוח תזכורות מקורי, משאריות של הפרקט (צילום: שירן כרמל)

הקיר שעליו נשענת המיטה כוסה בטפט, ולחלון שמשובץ בו הועבר וילון שהיה תלוי בסלון. לידו נתלו שלוש תמונות קטנות שנגזרו ממגזין ישן. בני הזוג שקלו לצבוע את המיטה החומה בגוון בהיר, אבל הרעיון נפסל משיקולי תקציב. כתחליף נבחרו מצעים בהירים ממניפת גוונים שבה משתלב גם צבע המיטה.

השירותים נצבעו בגוון חום-שוקולד ונתלו בהם ארבע תמונות קטנות במסגרת מוזהבת, תואמת למסגרת מראה שעברה מחדר השינה. מצד אחד של הכיור הורכב מדף עץ, ומהצד האחר מוט מגבות מפליז. בחדר הרחצה היחיד שבדירה לא נעשו שינויים בשיפוץ.

חדר שירותים בגוני שוקולד וזהב (צילום: שירן כרמל)
חדר שירותים בגוני שוקולד וזהב (צילום: שירן כרמל)

החלון שפונה למרפסת השירות כוסה בווילון גלילה. מול דלת השירותים נתלו שלוש מסגרות ריקות, שבהן הונחו בובות קטנות מאוסף של אחת הבנות:

בובה במסגרת של תמונה (צילום: שירן כרמל)
בובה במסגרת של תמונה (צילום: שירן כרמל)

האם ההחלטה לגור בדירה קטנה בעיר פוגעת בילדים או דווקא תורמת להם? קראו את הדיון הסוער בתגובות:

>> דירה לכל החיים: חמש נפשות ב-75 מ''ר בתל אביב

>> ורונית כפיר מוחה: החיים בכפר לא אנוכיים או בזבזניים פחות

  • פינת אוכל: קסטיאל as is
  • שולחן צד, שולחן פסיפס: וינטג'מאניה
  • שטיחים: ג'וזפון
  • טקסטיל, כריות, מנורות בחדרי ילדים: coolyco
  • שק סופרמן של קרן שפילשר, מראות, מסגרות, לוח מחיק במטבח, תמונות בחדר הורים: גלריה מיצג
  • וילונות סלון, בדי ריפוד, טפטים: דקורום
  • סקייטבורד של עדי סנד: גלריה פחות מאלף
  • כריות ואגרטלי זכוכית: אלמנטו