אי אפשר לנחש שהוא חדש: בית שרוהט כולו בעתיקות

רוב הפריטים נאספו במשך 3 שנים, אך נראים כאוסף של חיים שלמים. כיורים ששוקעו בשידות עץ, מראות אר-דקו, צלחות מאוירות ודמויות מגולפות - אין פינה שנותרה ריקה

סיגל נמיר

|

11.06.14 11:57

סימה קנטור בית תל אביב
סימה קנטור בית תל אביב (המטבח ארוך, ומשני צדיו - קרוב לחלונות גדולים שפונים החוצה - יש שתי פינות אוכל. האחת מלבנית ורשמית יותר, ולצדה אוסף מרשים של דמויות עץ שגולפו ביד אמן בבית היוצר האיטלקי ''ארני''. הרצפה עשויה מאריחי טרה-קוטה שביניהם שוקעו קורות עץ - הכל מבתים ישנים שפורקו באירופה. עשרות כלים מוצגים ומקשטים את החדר, וכל אחד מהם נבחר בקפידה)
סימה קנטור בית תל אביב
סימה קנטור בית תל אביב (מימין: פינת האוכל השנייה במטבח, עגולה וקטנה יותר. גם כאן קומפוזיציות של רהיטים, כלים וחפצי נוי עתיקים - שיתוף פעולה של בעלת הבית עם סימה קנטור, שמייבאת עתיקות מאירופה, ובייחוד מאנגליה. משמאל: פינה בקומת הכניסה, עם חלון ויטראז', שידת עץ, אגן רחצה ומראה בצבעים תואמים)
סימה קנטור בית תל אביב
סימה קנטור בית תל אביב (במרכז הסלון פסנתר כנף, שמעיד על מקומן המרכזי של המוזיקה והנגינה בחיי היום יום. הציורים על הקירות בסגנון נאיווי, החביב על בעלת הבית. משמאל נראית הכניסה למטבח)
סימה קנטור בית תל אביב
סימה קנטור בית תל אביב (חדר השינה של בעלי הבית נמצא בקומת הכניסה, נהנה גם הוא מחלונות גדולים שפונים אל הגינה הנעימה, ויש בו פינת קריאה ופינת עבודה (שאינה נראית בתמונה))
סימה קנטור בית תל אביב
סימה קנטור בית תל אביב (הבית הוא פסיפס גדוש בחומרים, צבעים וסגנונות - כל חדר ייחודי. מימין: גרם המדרגות המוביל לקומת המרתף, שלצדו הורכבה מעין ''תמונת ילדות'', עם בובות, עגלה, כותנות שינה וצעצועים - כולם עתיקים. משמאל: אחד מחדרי הרחצה בקומת חדרי השינה של הילדים (כולם גדולים), עם טיח טדלק מרוקאי אפור, אריחי רצפה קטנים בירוק עז ומקלחון מחופה עץ, נוסח סאונה)
סימה קנטור בית תל אביב
סימה קנטור בית תל אביב (חדר הרחצה של ההורים שונה לגמרי, עם אריחים לבנים ורגועים וקירות בהירים. שני כיורים שוקעו בשידות עץ עתיקות שעברו טיפול נגד מים, ומעליהן שתי מראות (שונות) בסגנון אר-דקו)
 

רצועה ירוקה עוטפת את הבית רחב הידיים מלפנים ומצדדיו, מתרחבת מאחור לחצר נעימה, מרוצפת ומשובצת איי צמחייה, עם בריכה תכולה בירכתיה. להקת כלבים גדולים ונמרצים מקבלת את פני הבאים בנביחות ידידותיות – ארבעה של בעלי הבית, ושני אורחים אהובים. השישה, ועוד כמה חתולים, רובצים בנחת על הספות היקרות והמיטות העתיקות, בסלון, בחדרי השינה או בחדר הקולנוע הביתי במרתף – אין אזור שהוא מחוץ לתחום. חיות הבית היו גורם מכריע בהחלטתם של בני הזוג לעבור מדירה בתל אביב לבית בקרבת העיר.

 

על הבנייה עמלו אדריכל (דובי ויט), מעצבת פנים (אפי גלוז), נגר ("תיבת נוח") מעצבת נוף (סמדר מור מ"מור אבידן") ואפילו יועצת צבע (הגר יואלי). אבל את נשמתו הוא חב במידה רבה לסימה קנטור, בעליה של גלריה "בורדו" לרהיטים וכלים עתיקים, שנוסעת דרך קבע לקניות באירופה (ובעיקר באנגליה). קשר חם ורב שנים נרקם בין קנטור לבין בעלת הבית, ועוד לפניה אמה. רוב הפריטים בבית – רהיטים, מנורות, כלים, אריחים וחפצי נוי – נאספו בעזרת קנטור במשך כשלוש שנים, אך נראים כאוסף של חיים שלמים. עיצוב הפנים, שמשלב בינם לבין חומרי הגלם המגוונים המרכיבים את המעטפת, הניב פסיפס גדוש בחומרים, צבעים וסגנונות, ייחודי לטעמם של הדיירים.

 

השימוש היומיומי ברהיטים עתיקים ויקרי ערך אינו מטריד את בעלת הבית, להיפך: הם חזקים ונוחים, היא משתפת מניסיונה, "בדרך כלל, מעבר לכך שהם יפים ועם נוכחות, הם פונקציונליים מאוד, יותר מרהיטים בני זמננו".

 

צילום: יונתן בלום
סימה קנטור בית תל אביב (צילום: יונתן בלום)

 

לבית שלוש קומות. קומת הכניסה מוגבהת ממפלס הרחוב השקט. כבר לפני הדלת יש רמז לבאות, בדמות ספסל עץ שמעליו שלט ישן, מראה ומנורה. דלת הכניסה היא דלת עץ דו-כנפית ישנה ומסיבית ממה שקרוי "פירוק" (כלומר מבתים ישנים שנהרסו, בעיקר באירופה), שעברה שיפוץ והתאמה. גם דלתות הפנים הן דלתות עץ מפירוק שהותאמו למפתחים הנדיבים של הבית, שגובהם כשני מטרים ורוחבם קרוב למטר. ממדי החדרים בהתאם – משלושה וחצי מטרים בקומת המרתף לארבעה וחצי ברום הגג המשופע בקומה השנייה.

 

צילום: יונתן בלום
סימה קנטור בית תל אביב (צילום: יונתן בלום)

 

בצדה הימני של הקומה, פתוחים האחד לשני, יש סלון גדול ומטבח ארוך, שמשני צידיו פינות אוכל – האחת מלבנית ורשמית יותר, השנייה עגולה ואינטימית, ושתיהן פונות לחלונות גדולים.

 

צילום: יונתן בלום
סימה קנטור בית תל אביב (צילום: יונתן בלום)

 

צילום: יונתן בלום
סימה קנטור בית תל אביב (צילום: יונתן בלום)

 

באגף השמאלי של הקומה נמצא חדר השינה המרווח של בעלי הבית, עם פינת קריאה מוקפת חלונות, פינת עבודה, חדר ארונות וחדר רחצה צמודים. מראיה הנעים של החצר חודר גם לכאן מבעד לדלתות השקופות והחלונות הגבוהים. ממול, מעבר למסדרון, שירותי אורחים, גרם מדרגות ולצדו מעלית.

  

צילום: יונתן בלום
סימה קנטור בית תל אביב (צילום: יונתן בלום)

 

לקומת המרתף מובילות מדרגות שלצדן הורכבה מעין תמונת ילדות שבה בולטות בובות ועגלה עתיקה. המדרגות מסתיימות במבואה שממנה דלתות לחדר קולנוע ביתי עם מטבחון ובר בפינה, לקליניקה, לחדר אורחים, לשירותים ולחדר שירות נוח. אור יום חודר לכאן באמצעות החצרות האנגליות המקיפות את החדרים.

 

צילום: יונתן בלום
סימה קנטור בית תל אביב (צילום: יונתן בלום)

 

בקומה העליונה שלוש סוויטות לשלושה ילדים בוגרים, שבכל אחת מהן חדר שינה, חדר ארונות וחדר רחצה, וכולן פונות למרפסת רחבה המשקיפה על הגינה מבעד לצמרות העצים. גם כאן מבואה שמובילה לחדרים, ושנוצלה גם למטבח משותף, קטן אך מאובזר למשעי. הילדים אמנם כבר אינם גרים בבית (הבת הצעירה בשלבי עזיבה), אך הם באים להתארח.

 

צילום: יונתן בלום
סימה קנטור בית תל אביב (צילום: יונתן בלום)

 

גוני קירות הבית נבחרו בהתאמה לרהיטים ולבדי הריפוד: ירוק-זית מעושן עם נימה צהבהבה בקומת הכניסה ונימה אפרפרה בקומות האחרות. כל קיר והגוון שלו. עליהם נתלו ציורים נאיביים, סגנון החביב על בעלת הבית, שרובם נרכשו בגלריה ג'ינה ומיעוטם צוירו בידי קרובת משפחה. בולטות גם מנורות הוויטראז' של "אלויק". פסנתר הכנף שבסלון מעיד על מקומן המרכזי של המוזיקה והנגינה בחיי בני הבית, וכמוהו אוסף כלי הנגינה העתיקים.

  

צילום: יונתן בלום
סימה קנטור בית תל אביב (צילום: יונתן בלום)

 

החדרים הציבוריים רוצפו באריחי טרה-קוטה בגדלים שונים, שהובאו מיצרן מסורתי באחד הכפרים באיטליה. במטבח שולב "שטיח" של אריחי טרה-קוטה עתיקים, שבתוכם שוקעו קורות עץ. לחדרי השינה נבחר פרקט עץ מפירוק. בחדרי הרחצה שלל אריחים במגוון גדלים ובצבעים שובי עין, שנרכשו במחסן השאריות של "קאונטרי פלורס" בגלגולה הקודם. חיפויים אחרים נקנו ביחד עם הכלים הסניטריים ב"חזי בנק", והאריחים בעלי הדוגמאות האנגליות המסורתיות משנות ה-30 של המאה הקודמת עשו את כל הדרך מהממלכה המאוחדת בזכות קנטור. כך, לכל אחד מחמשת חדרי הרחצה שבבית ריצוף וחיפוי משלו, מטיח טדלק מרוקאי אפור ואריחים קטנים בירוק עמוק, עז ובוהק, ועד חיפויי עץ נוסח סאונה עם אריחים לבנים ורגועים.

 

בין האלמנטים שמושכים את העין במיוחד אפשר למנות את הכיורים הרבים שבמטבחים, חדרי הרחצה והשירותים. אלה שוקעו כולם בשידות עתיקות שעברו טיפול נגד מים. כל כיור והשידה שלו, כל אחת שונה מחברתה. מחשבה הושקעה בכל פריט, וכולם צורפו יחד כפאזל מורכב. אפילו הנגרות הקבועה (ארונות קיר וכדומה) תוכננה בהתאם לרהיטים הקיימים והסגנון האהוב, ואינה מסגירה את גילה הצעיר.

  

צילום: יונתן בלום
סימה קנטור בית תל אביב (צילום: יונתן בלום)

 

בחדר הרחצה של בעלי הבית מראות אר-דקו צרפתיות, ובמטבח שידות הולנדיות כפריות. בפינה אחת ויטראז' צבעוני חובר לריצוף בדוגמת מעוינים, בפינה אחרת אוסף מרשים של פיגורינות עץ – דמויות מחיי הכפר, שגולפו ביד אמן בבית היוצר האיטלקי "ארני" – שחיות בשלום עם ''אי'' גדול מברזל ומשטח עבודה בגימור אבץ.

 

"אף אחד לא מאמין שאנחנו גרים פה שנה וחצי", מספרת בעלת הבית, "וזו התרומה של סימה. הבית חם ומזמין, ונראה כאילו חיים בו מאז ומתמיד".

 

עוד עיצוב פנים בסגנון וינטג':

>> גלית הירשפלד הפכה מגרש גרוטאות לבית מלא אופי

>> וליאור דנציג שיפצה באהבה את כל הרהיטים בביתה

 

  

הרשמה לניוזלטר אדריכלות

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד