כשהנאצים הקימו בונקר ענק בהמבורג ב-1943, בשיאה של מלחמת העולם השנייה, ספק אם דמיינו שאחרי 70 שנה הוא יהפוך לתחנת אנרגיה אזרחית. מבנה הבטון מתנשא לגובה 42 מטרים, ושמונה הקומות שלו שימשו כמקום מחסה לתושבי העיר הצפונית. הרכיב הבולט ביותר בבונקר נמצא בראשו, בדמותה של מרפסת היקפית שממנה מתרוממים ארבעה צריחים מעוגלים. הצריחים העניקו מחסה לצוותים הצבאיים שירו אש נגד מטוסי בעלות הברית.

אחד משלושה בונקרים בהמבורג (צילום: German Federal Archives ,Gerlach, cc)
אחד משלושה בונקרים בהמבורג (צילום: German Federal Archives ,Gerlach, cc)

הבונקר, שהיה אחד משלושה שנבנו במהירות בהמבורג וסביבותיה כדי להגן על תעשיית הספנות הגרמנית מהתקפות בעלות הברית, שוכפל בערים נוספות ובהן ברלין ווינה, ונחשב להישג תכנוני וביצועי מזהיר של הנאצים. האדריכל שניצח על מלאכת ההקמה היה פרידריך תאמס (Friedrich Tamms), שעבד עם האדריכל אלברט שפאר, ידידו האישי של אדולף היטלר ומי שכיהן כשר החימוש של השלטון הנאצי (משרד האדריכלים של תאמס עדיין פועל בפרנקפורט). היטלר, כידוע, סיים את חייו בבונקר בברלין.

עוד אדריכלות עכשווית בגרמניה:

>> זאת רכבת הרים או פארק?

>> עיר רוקדת: כאן צילמו את ''פינה'' של וים ונדרס

>> ספרות זולה: ספרייה פרועה בגרמניה

סרטון (בגרמנית) על הבונקר הנאצי בברלין:

המלחמה נגמרה, גרמניה נכנעה והמבנה סיים את תפקידו הצבאי. לנוכח עובי הבטון, 3 מטרים, האפשרות היחידה להריסת הבונקר הייתה לפוצץ אותו, אך האופציה נפסלה עקב קרבתו לבתי מגורים. ב-1947 הרס הצבא הבריטי ביסודיות את פנים הבניין והותיר אותו בחורבנו, למעט המעטפת החיצונית שנותרה שלמה. הבניין הוכרז כמבנה מסוכן והכניסה אליו נאסרה.

בריכה של 2 מיליון ליטר מים

יותר מ-60 שנה מאוחר יותר, חוזר המבנה לחיים חדשים. הרשות לפיתוח המבורג (IBA Hamburg) וחברת החשמל המקומית (Hamburg Energie) שיקמו את הבונקר והסבו אותו לתחנה להפקת חשמל ולהפצת אנרגיה. הפרויקט הייחודי, שהקמתו החלה לפני כשמונה שנים ומתבצעת בשלבים, ממותג תחת השם Energiebunker ומתבסס על אנרגיה ירוקה. על הגג והחזית הונחו לוחות הקולטים את אנרגיית השמש ומפיקים ממנה חשמל וחום, שמועברים לכ-3,000 בתי מגורים ומחממים אותם. כדי לאפשר זאת, חלק משמעותי משטח הבונקר הוסב לבריכה סגורה האוגרת 2 מיליון ליטר מים, שנועדו להחזיק רזרבה של חום.

לא רק תחנת חשמל יש כאן. המרפסת הגבוהה, החולשת מאחת הנקודות הגבוהות בעיר על סביבתה, פתוחה לציבור וכוללת (מלבד תצפית היקפית) בית קפהשהפך את הבונקר-לשעבר לאטרקציה תיירותית: 100 אלף איש ביקרו במבנה בחצי השנה האחרונה, מאז שבית הקפה נחנך.

הפרויקט, שעלותו 26.7 מיליון יורו, זכה למימון מהקרן האירופית לפיתוח אזורי (European Regional Development Fund) ומהתוכנית להגנת האקלים בהמבורג (Hamburg Climate Protection Concept). ב-2015 אמור הפרויקט להגיע למלוא ההספק המתוכנן של הפקת האנרגיה והפצתה.

אטרקציה שתורמת לסביבה (צילום:  IBA Hamburg GmbH / Bernadette Grimmenstein)
אטרקציה שתורמת לסביבה (צילום: IBA Hamburg GmbH / Bernadette Grimmenstein)

חידוש הבונקר מעלה כמה שאלות שיזמי הפרויקט השתדלו לדלג עליהם. האם ראוי לשמור על נקודת ציון עירונית שמייצגת את אחד הרגעים השפלים בהיסטוריה האנושית? ואם כבר שומרים עליה, האם יש להתמודד בגלוי עם העבר הנאצי או שמא, כפי שהחליטו היזמים, להימנע מכל התייחסות? ואולי, הפיכת האתר המלחמתי לפרויקט חלוצי מבחינה טכנולוגית, סביבתית ועירונית, היא סיבה טובה להפנות את המבט קדימה ולהתעלם מהעבר?

הפרויקט יגיע למלוא תפוקת החשמל בשנה הבאה ( Source: IBA Hamburg GmbH / bloom images)
הפרויקט יגיע למלוא תפוקת החשמל בשנה הבאה ( Source: IBA Hamburg GmbH / bloom images)

>> האתר פתוח בכל ימי השבוע והכניסה למרפסת עולה 1 יורו

>> אתר האינטרנט של הפרויקט