הבית הזה עוצב "בגובה העיניים". כך, לפחות, ביקשו בעליו, בני זוג בשנות ה-30, הורים לשני ילדים קטנים. שניהם שכירים, אוהבים לטייל ולארח. הם רכשו בית ישן בשטח של 135 מ"ר על מגרש של רבע דונם בעיר ותיקה באזור השפלה, וניסו במקביל למכור את דירתם בת הארבעה חדרים בשכונה קרובה. הזמן עבר והדירה לא נמכרה. כמו שיודע כל מי שרכש בית חדש לפני שמכר את הישן – זו סיטואציה מלחיצה.

בני הזוג שכרו את שירותיהם של מעצבי הפנים ענת סודרי ואביב חרמוני כדי לשפץ את הבית הישן, אך תחילה ביקשו מהם לשדרג את הדירה, בתקווה שתימכר כבר. "באזור בו הם גרו עמדו למכירה דירות רבות", מספרת סודרי. "התבקשנו לחדש ולייחד את הדירה בתקציב נמוך, של 15 אלף שקלים. החלטנו להשקיע במטבח: ערכנו יום קניות מרוכז באיקאה, שבעקבותיו החלפנו את דלתות הארונות ופיזרנו שטיחים ברחבי הדירה. בני הזוג התאהבו בה מחדש, אבל היא נמכרה במהירות".

אז התפנו המעצבים ובני הזוג לשיפוץ הבית הישן, שנבנה בשנות ה-90 בשכונה נעימה של בתים פרטיים ותיקים, ומשתרע על שלוש קומות: בקומת הכניסה, ששטחה 55 מ"ר, סלון, מטבח וממ"ד. בקומה הראשונה, ששטחה 50 מ"ר, שלושה חדרי שינה ושני חדרי רחצה, ובקומת הגג, ששטחה 30 מ"ר, שני חדרים וחדר רחצה נוסף. הבית היה מיושן, גדוש וכבד, ודייריו החדשים ביקשו לעדכן אותו ולהתאים אותו למשפחה עם שני ילדים קטנים.

דלת הכניסה והמטבח, ''לפני''
דלת הכניסה והמטבח, ''לפני''

התקציב – חצי מיליון שקלים – תוכנן כך שיספיק להחלפת תשתיות האינסטלציה והחשמל, החלפה של חלק מהחלונות, דלתות חדשות, ריצוף, פרקט, כלים סניטריים, פריטי נגרות ופיתוח החוץ. חלק גדול מהסכום הושקע בהעתקת צנרת החשמל כך שלא תהיה קרובה למיטות והעדפת מזגנים עיליים בחדרים על פני מיזוג מרכזי.

דלת כניסה מאלומיניום בגוון חאקי מרמזת על סקאלת הצבעים בבית: גוונים טבעיים עם כתמי צבע עזים, בעיקר בכחול וצהוב. קירות קומת הכניסה הוסרו ורובה הפך לחלל פתוח שבו אפשר ליהנות מתחושת מרחב, למרות גודלה המוגבל. מול דלת הכניסה, בצד השני של הקומה, דלת זכוכית רחבה, שנפתחת לגינת הבית. המעצבים פירקו את הפרגולה שהצלה על החצר, כדי להוסיף אור ואוויר לסלון.

פינת האוכל מול גרם המדרגות (צילום: איתי בנית)
פינת האוכל מול גרם המדרגות (צילום: איתי בנית)

המטבח מוקם משמאל לדלת הכניסה ומול גרם המדרגות, שחוצה את שטח הקומה לשניים. בני הבית אוהבים לבשל בצוותא ולארח, וביקשו לתכנן מטבח גדול ככל הניתן. הוא תוכנן בצורת האות ח': שתי צלעות של ארונות נמוכים ושלישית של ארונות קיר גבוהים ומקרר. הקווים מודרניים והצבע השולט הוא חאקי אפרפר: על הארונות הנמוכים הונח משטח בהיר של אבן קיסר, והקירות שמעליו חופו בזכוכית באותו גוון. הרקע השקט מאפשר לכתמי צבע שהכניסו המעצבים לבלוט – מדפים ושולחן אוכל מעץ אלון מבוקע ("אסף רהיטים"), כסאות אוכל בכחול גואש ("וינטג' מאניה"), ומתחת שטיח בכחול ואדום ("לופט"). את שולחן האוכל ניתן להאריך בקלות, בלי להזיז רהיטים בבית.

חמש מנורות זכוכית שונות מעל שולחן האוכל (צילום: איתי בנית)
חמש מנורות זכוכית שונות מעל שולחן האוכל (צילום: איתי בנית)

מעל השולחן נתלו חמש מנורות זכוכית שונות ("קמחי תאורה"). בתוכן מאירות נורות פחם (נורות ליבון במראה רטרו, בעלות עוצמה נמוכה, לצרכים דקורטיביים בעיקר). פס תאורה מסוג "T5" מתגבר את האור בשעת הצורך.

ספרייה עם מדפים א-סימטריים (צילום: איתי בנית)
ספרייה עם מדפים א-סימטריים (צילום: איתי בנית)

לנישה שנוצרה מאחורי קיר ארונות המטבח הגבוהים הזמינו המעצבים ספריית עץ שנצבעה בגוון הקיר, עם חלוקת מדפים א-סימטרית. מולה הוצבה פינת הישיבה. הסלון לא גדול, ולכן נבחרו פריטים שלא יחסמו את החלל: ספה תכולה ("סימפלי ווד") ושני שולחנות קובייתיים ו"מרחפים" עם מגירות בצבע לבן אבן, שהונחו על שטיח טלאים בצבע ג'ינס ("לופט"). כנגד הקיר הושענה שידת מדפים קטנה מעץ. מסך הטלוויזיה נתלה על קיר שנבנה בין שני עמודים תומכים שעליהם נשען גרם המדרגות (ראו תמונת "לפני"). מתחת למסך הוצבה שידת עץ מרחפת, עשויה מפורניר אלון מבוקע, בשילוב ידיות לבנות. את השידה, שלתוכה הוכנסו מכשירי המדיה השונים, תיכננו סודרי וחרמוני.

הסלון וגרם המדרגות, ''לפני''
הסלון וגרם המדרגות, ''לפני''

הממ"ד הוסב לחדר עבודה. בשירותי האורחים חופה הקיר באריחים לבנים עם טקסטורה בולטת באפור כסוף. לאורך הקיר, מעל כיור קטן, נתלתה מראה שיוצרת אשליה של עומק. על המדף הבנוי שיוצרת אסלה עם מכל הדחה סמוי הונחו חפצי נוי שמוסיפים צבע.

חפצי נוי מוסיפים צבע בשירותי האורחים (צילום: איתי בנית)
חפצי נוי מוסיפים צבע בשירותי האורחים (צילום: איתי בנית)

גרם המדרגות נתחם באמצעות מעקה זכוכית. בעלי הבית לא אוהבים פרקט, ולכן הבית כולו רוצף באריחי גרניט-פורצלן גדולים, 80 על 80 ס"מ, באפור זית. סודרי וחרמוני התעקשו לחפות את גרם המדרגות בעץ אלון, שיחמם את החלל. בשטח שמתחת למדרגות יצרו מחסן קטן.

בקומה הראשונה הושארו שני חדרי הילדים במקומם המקורי, משיקולי תקציב. חדר הרחצה המרכזי אוחד עם חדר הכביסה ושטחו גדל. מאחורי הדלת חבויים מגירת כביסה, מכונת כביסה, מייבש ומשטח קיפול. מעל נתלה מדף לחומרי הניקוי. ממול מוקמה יחידה אינטגרלית של כיור עם משטח, שבני הבית אהבו. סודרי וחרמוני תיכננו ארון שמתאים למשטח. לצד הכיור אמבטיה מיוחדת שבעלת הבית מכנה "מקווה" – אמבטיה יצוקה מבטון, שצופתה בפסיפס בחוץ ובפנים. במסדרון מול גרם המדרגות הוטמע בקיר ארון למצעים ומגבות. גופי תאורה קטנים שנתלו על קיר המסדרון יוצרים אפקט פיסולי ומאירים את המסדרון במשך שעות הלילה, לנוחות הילדים.

מנורות קטנות על הקיר מסמנות בלילה את הכניסה לחדר הרחצה המרכזי (צילום: איתי בנית)
מנורות קטנות על הקיר מסמנות בלילה את הכניסה לחדר הרחצה המרכזי (צילום: איתי בנית)

בצדה השני של הקומה נמצאת סוויטת ההורים: חדר שינה עם ארון קיר גדול לצד המיטה, ומולו חדר רחצה גדול. מעל מיטה שהובאה מהדירה הקודמת נתלו שתי מנורות קיר שיוצרות אווירה רומנטית.

חדר ההורים (צילום: איתי בנית)
חדר ההורים (צילום: איתי בנית)

בחדר הרחצה תוכנן מקלחון מרווח ובתוכו ספסל בנוי שחופה בקרמיקה. הידיות של ארון הכיור מוטמעות בדלתות כדי למקסם את השטח, ומעליו נתלתה מראה ארוכה.

מקלחון עם ספסל ומראה ארוכה בחדר הרחצה של ההורים (צילום: איתי בנית)
מקלחון עם ספסל ומראה ארוכה בחדר הרחצה של ההורים (צילום: איתי בנית)

קומת הגג, שבה חדר אורחים וחדר שינה נוסף, תוכננה מתוך מחשבה לטווח ארוך: השירותים הוחלפו והבסיס הוכן לקראת מעבר של ילד בוגר יותר למעלה.

מחפשים השראה לדירה בצבעים עליזים? הנה עוד דוגמאות:

>> הורים לתאומות קטנות שיפצו דירה בשדרות ירושלים ביפו

>> ומהפך הרמוני בדירה חשוכה וארוכה בגבעתיים

  • תאורה: "קמחי תאורה".
  • ריהוט, שטיחים ואביזרים: "לופט".
  • ריצוף וכלים סניטריים: "HeziBank".
  • נגרות: "מייפל במחשבה טהורה".
  • רהיטי חדרי הילדים וארונות בגדים: "בן איתי".
  • שולחן אוכל: "אסף רהיטים".
  • סטיילינג: יעל קטורזה.