צמד האדריכלים היפני Sanaa, שמתכננים את קמפוס "בצלאל" במגרש הרוסים בישראל; האדריכל ההולנדי הנודע רם קולהאס (OMA), המשרד הדני המצליח BIG, ועוד שמונה מתכננים אחרים – כולם הוזמנו להתמודד בתחרות לתכנון מרכז פרס נובל (Nobel Center), שייבנה בחצי האי Blasieholmen בשטוקהולם, בירת שוודיה. בימים אלה מוכרזים שמותיהם של הזוכים בפרס נובל 2013, ובעיתוי הזו החליטה קרן נובל לפרסם את דבר התחרות.

זהותם של 11 מגישי ההצעות אינה ידועה לצוות השופטים, משום שכולן הוגשו באופן אנונימי. צוות השיפוט, שכולל את בכירי קרן פרס נובל, אנשי אקדמיה שוודים ואדריכל העיר שטוקהולם, יתחבט בין ההצעות השונות - שנבחרו מתוך 140 שהוגשו תחילה. מההדמיות אפשר להתרשם כי רוב האדריכלים מציעים מבנה לא גרנדיוזי, שיצליח להיות אייקון חדש בעיר – ובמקביל להשתלב במרקמה הקיים. שתיים עד חמש הצעות יעפילו לשלב הבא, והזוכה תוכרז באפריל 2014. המשרד השווייצי-הבינלאומי הרצוג ודה מרון, שמתכנן את הספרייה הלאומית החדשה בירושלים, התמודד אף הוא בתחרות - אך כבר הספיק לפרוש ממנה.

''שחפים נוחתים''. אחת ההצעות שהוגשו (הדמיה:  Nobelhuset AB)
''שחפים נוחתים''. אחת ההצעות שהוגשו (הדמיה: Nobelhuset AB)

הבניין יוקם על קרקע עירונית בסמוך למפרץ Nybroviken, על מבני נמל ישנים שעומדים להתפנות, בקרבת המוזיאון הלאומי של שוודיה. הוא ישמש בית לתערוכות ולכנסים בינלאומיים בתחומים שבהם מוענק הפרס היוקרתי – מדעים, ספרות ושלום. הוא יכיל גם ספרייה, בית קפה ומסעדה, ויזמיו מקווים שהוא יהפוך למגנט האורבני החדש של העיר. הבנייה עצמה אמורה להתחיל ב-2015 ולהסתיים בדצמבר 2018 לקראת חנוכתו של המרכז.

הצעות בולטות:

  • Landing Seagulls, "שחפים נוחתים" - ההצעה מורכבת משלושה מבני קמרונות חבית שפונים למים. העיצוב אמור להיות מטאפורה לכנפי עופות המים הנוגעים בים, כתזכורת לבנייני הנמל הישנים. בחזית המבנה מעבר ציבורי מקורה שישמש מבקרים מזדמנים.

  • Nobelhuset, בית פרסי הנובל - המתכננים הגדירו ארבעה רעיונות מרכזיים: הבית – חללים קומפקטיים שיקנו לו זהות חדשה על רקע העיר; האודיטוריום, שממוקם בנקודה הגבוהה בבניין ומשקיף על הנוף; גן שישמש את תושבי העיר ויתחבר לעצים הוותיקים; ונתיב כניסה ציבורי שסביבו מאורגנות כלל הפונקציות.

  • Nobel Sphere, "בית הספרה" – יצירה הדורה ופתוחה שמתאימה לכל עונות השנה. המבנה מורכב מאוסף של שישה כדורים שקופים, בגבהים משתנים. המפגש בין האובייקטים יוצר מרחב ציבורי, שמאכלס בתי קפה ואזורי כינוס ומפגש.

  • Prism, "הפריזמה" - כדימוי לפריזמה שמשמשת לשבירה ולהחזרה של קרני אור, שואף המרכז לפזר את תחומי הידע של זוכי פרס נובל. במציאות, זה אמור להיות בלוק היקפי סביב חצר, בדומה לרקמה המקומית של שטוקהולם, כשהחזיתות אמורות לשוות למבנה זהות אייקונית.

עוד הצעות:

  • P(a)lace to enjoy, "מקום (ארמון) להנאה" – המעטפת של הבניין הזה תחופה באבן גיר, וחללי הפנים בעץ, כדי להבחין בין פעילות רשמית לבלתי רשמית. קומת הקרקע תוקדש לתערוכות ולבתי קפה ותהיה פתוחה לעיר.

מקום להנאה. תזכה? (הדמיה:  Nobelhuset AB)
מקום להנאה. תזכה? (הדמיה: Nobelhuset AB)
  • We believe in, "אנו מאמינים" - פרויקט שנושא קונסטרוקציה בולטת ששואפת לשקף כלפי חוץ את תוכן המבנה.
  • The space between, "החלל שבתווך" - מבנה בטון לבן ונקי, ששתי חזיתותיו הקטנות מחופות בגווני זהב. הן פונות לים ולעיר בהתאמה, בצבעים שנועדו לייצג פשטות ומצוינות – זהב ולבן.
  • Beyond 1210 - טירה קטנה שמורכבת משני בניינים.
  • Archipelgo, ארכיפלג - הצעה שמנסה לשלב בין "כללי אצבע" אוניברסליים שמחוברים לרוח הסקנדינבית ולטבע המקומי של נוף, ים, איים והרים.
  • Butterfly, הפרפר - יצירה נופית אמנותית ובה מבנה מודרני שמכבד את ההיסטוריה המקומית בחומריותו.

  • A room and a half, חדר וחצי - קופסה קומפטית פשוטה ששואפת להתאים לסביבתה ולאקלים, תוך שהיא מורמת מן הקרקע בעדינות.

המתמודדים הם:

- קים הרפורט נילסן (Kim Herforth Nielsen), 3xn, דנמרק

- ביארקה אינגלס, דיוויד זחלה (David Zahle), BIG, דנמרק

- דיויד צ'יפרפילד, בריטניה, גרמניה

- יוהאן סלסינג (Johan Celsing), שבדיה

- אנה לקטון וז'אן פיליפ וסאל (Anne Lacaton and Jean-Philippe Vassal), צרפת

- לנה טרנברג, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, דנמרק

- מרסל מיילי ומרקוס פטר (Marcel Meili, Markus Peter), שווייץ

- רם קולהאס ,OMA, הולנד

- קזויו סג'ימה וריו נישיזאווה, SANNA, יפן

- קייטיל טורסן (Kjetil Thorsen), Snøhetta, נורוווגיה

- גרט וינגארד (Gert Wingårdh), שוודיה