אלפי העובדים באזור התעסוקה של רמת החי"ל, שנתקעים פעמיים ביום בפקקי התנועה בכניסה וביציאה מהמתחם, כבר הבחינו לאחרונה בשלושה מבנים נמוכים שביצבצו מעל כרי הדשא על גדות הירקון. זהו "בית שניאור", המרכז החדש של עמותת אתגרים, שנושא את שמו של שניאור חשין, שנהרג לפני כשלוש שנים בתאונת פגע וברח כאשר רכב על אופניו לפנות בוקר, נדרס בידי הנהג המסומם והשיכור טל מור, וננטש אל מותו.
לעמותת אתגרים, שפועלת לקידום בעלי מוגבלויות בקהילה באמצעות ספורט אתגרי, מדובר באירוע מכונן. אחרי ששכנה במכולות ארעיות בפארק הירקון, ישמשו אותה המבנים החדשים לפעילויות הספורט ויחגגו את חדוות הרכיבה על אופניים, שחשין היה מזוהה עימה כספורטאי אתגרי בולט. למשפחתו של חשין היה חשוב שהמקום לא יהיה רק יפה אלא ישרת מעשית את חברי העמותה. לאחר שהוצגו בפניה שלושה מודלים שתואמים את צרכי העמותה, בחרו בני המשפחה במודל שנבנה בסופו של דבר.
תחושת חופש כחלק אינטגרלי מהדשא
את הפרויקט הזעיר - 200 מטרים רבועים בנויים בסך הכל - תיכנן משרד האדריכליםיואב מסר(אדריכל עמית: יפתח חיינר). המגרש שממנו הוא צומח אינו מוגדר בגודל, שכן המבנים הם חלק מהפארק עצמו, כך שהמשתמשים יכולים ליהנות מהמרחב הירוק ומתחושת החופש שהוא מעניק לפני שייצאו לרכיבה. לכל אחד משלושת המבנים שימוש אחר: הראשון הוא מחסן אופניים המוקדש ל-110 אופניים מסוגים שונים המותאמים לבעלי מוגבלויות שונות; השני הוא מבנה משרדים כולל שירותים ומקלחות, כדי לא להסתמך על השירותים הציבוריים בפארק; השלישי מכיל מטבח קטן וכיתה "חכמה" ואינטראקטיבית שתשמש להדרכה ולהרצאות.
מבני הבטון טובלים בשבילי עץ, המתחברים לשבילי האופניים בפארק הירקון, והמעברים מוארים לעת ערב בתאורת-לד המוטמעת במאחזי-היד. ברווחים שבין שלושת המבנים נוצרה רחבה נעימה, תחומה בספסלים שעליהם יושבים הרוכבים שיכולים לעשות זאת, ובין הספסלים הוקצו מקומות ליושבי כיסאות הגלגלים. באדניות שמקיפות את המבנים נשתלו צמחי ליריופה, עצי אלביציה וסיגלון.
הנגישות במרכז התכנון
העבודה מול צוות יועצים מתנדבים, כדי ליצור מרחב נגיש ובלתי מגודר, השיגה תוצאה מעוררת הערכה. בניגוד למקובל בישראל, מדינה שבה כל גן ילדים נחסם בגדר דוקרנית ולא חיננית, וכל מבנה ציבור זוכה לרמפות מאולצות ול"רצועות נגישות" לנכים שבינן לבין עיצוב הבניינים אין כל קשר, כאן תוכננה הנגישות במקביל לתכנון המבנים עצמם ולא לאחר מעשה.
המבנים פונים לצפון ולדרום, עם חזיתות מקורות ברפפות (של חברת colt הגרמנית) בהזמנה מיוחדת לפרויקט. כל רפפה נחתכה בהתאם לזווית הקיר האלכסוני שעימו היא מתנגשת. עם קיפול הרפפות, הנכים שרגילים לשגרת יום מתישה של מעברים צרים, לדלתות לא נגישות ולמרחבים מגבילים, זוכים כאן למרחב מפולס, מתוחם בדלתות הזזה שמשולבות במסילות ושמאפשרות תזוזה אופטימלית למתניידים בכיסאות גלגלים.בשעות הערב, שלושת המבנים מאירים את המתחם מהפנים החוצה. תאורה נוספת נפלטת מעמודי הנירוסטה העגולים שמחזיקים יריעת pvc המגינה על המתחם מפני השמש והגשם. כל עמוד מיתמר לגובה אחר ומוטה אחורה, כך שהיריעה משתלבת בטופוגרפיה הנגזרת מהעמדת המבנים בשטח. במקביל לחזית הדרומית, הפונה לכיוון הפארק, יש בריכת השתקפות רדודה המחופה בטדלק (סוג של טיח), שנועדה לכבד את זכרו של חשין, ויחד עם המפרש, לסמל את אהבתו לים ולספורט השיט.
המשפחה: ''יצירה עוצרת נשימה''
עמותת אתגרים, שנוסדה ב-1995 על ידי גרעין של נכי צה"ל, נכים אזרחיים ואנשי שיקום, מפעילה תוכניות וחוגי ספורט אתגרי לאנשים עם מוגבלות. מהעמותה נמסר, כי כ-5,000 ילדים ומאות בוגרים משתתפים בפעילויות ארציות הכוללות שבעה מועדוני אופניים, קבוצות ריצה והליכה, שיט, קארטינג, קיאקים, צלילה, סקי מים ועוד. בשנים האחרונות הורחבה הפעילות גם לנוער מנותק ונוער בסיכון.
ממשפחת חשין נמסר ל-Xnet כי "הם מרגישים שהבחירה בעמותת אתגרים הייתה מושלמת, מכיוון שערכיה תואמים את ערכיו של שניאור, ושמחים מאוד על כך שהמקום יפעל בדרכו". בתשובה לשאלה אם הם שלמים עם התוצאה האדריכלית, מסרה המשפחה כי היא "מלאת התפעלות מהתוצאה, ושמחה לראות שילדי ובוגרי 'אתגרים' נהנים ממנו כפי שהמשפחה קיוותה ושמה לעצמה כמטרה עיקרית". מהבחינה הארכיטקטונית, סבורים בני משפחת חשין, "זו יצירה עוצרת נשימה".
מרכזת הפעילויות במרכז החדש, כרמל בלנקה, אומרת בסיפוק כי "מהמשרד שלי אני רואה את הנוף והדשא, וזה תענוג גדול". לדבריה, המתחם ישמש את מועדוני האופניים של העמותה; ישמש להכשרות מתנדבים בוגרים ומתנדבי שנת שירות; יארח ימי חברה ופעילויות ללקויי ראייה וקבוצות נוספות. כעת, ששעומדת לרשות הפעילים כיתה קבועה, הם מתכוונים להרחיב את הפעילות לספורט IN-DOOR (ספורט פנים). המרכז, לפי שאיפתם, ישמש את כל אזור תל אביב, והם מעוניינים לשתף מתנדבים-רוכבים ופעילים נוספים בעלי רקע ספורטיבי, מחברות שונות שממוקמות באזור. בנוסף הם מתכננים לשתף הוסטלים של אוכלוסיות מיוחדות נוספות.
צוות תכנון:- אדריכל אחראי: יפתח חיינר, עם אדריכלים חן לי אלאור ולאורה הופמן שפטלר
- יועץ שלד: רוקח אשכנזי
- אדריכלות נוף: רועי קופר